Cum educăm un pisoi?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum educăm un pisoi?

Puii de pisică sunt extrem de drăgălaşi şi reuşesc să ne cucerească inimile imediat. Însă, trebuie să ştii  ca educarea lui trebuie să înceapă încă de la o vârstă fragedă, chiar din primele 2 luni, astfel încât să aibă un comportament corect faţă de oameni şi alte animale de companie.

Este important să ştii că un pisoi va învăţa în două moduri diferite. Primul este reprezentat de imitarea acţiunilor mamei sale şi al doilea prin experimentare şi primirea unei confirmări pozitive. Prin urmare, pe lângă mamă, şi rolul tău este determinant în educaţia pisoiului.

Chiar dacă puiul de pisică este mult mai independent decât puiul de câine, este important să îl educi şi să îi stabilești nişte bariere stricte cât mai devremem astfel încât să aibă un comportament corect faţă de oamenii şi animalele din jurul lui. Iată în continuare câteva aspecte pe care să le ai în vedere.

Joacă şi învăţarea

Poate joacă să meargă mana în mână cu învăţarea? La fel ca în cazul copiilor, şi pisoii pot învăţa atunci când procesul de învăţare este integrat în timpul de joacă. Acest lucru are efecte pozitive pentru bunăstarea lui fizică şi mentală. Mai mult decât atât, pe lângă faptul că el îşi consumă excesul de energie şi rămâne activ şi sănătos, are şansa să deprindă noi abilităţi, să îşi perfecţioneze agilitatea şi să îşi stimuleze creativitatea.

Atunci când te joci cu el pisoiul poate fi tentat să te muşte sau te zgârie, din joacă bineînţeles. Însă îl poţi învăţa că acest lucru nu este corect. Prin urmare, prin retragerea mâinii sau prin cuvinte simple îi poţi învăţa că mişcarea şi zgârierea nu este un comportament acceptabil. Acesta regulă ar trebui stabilită înainte că dinţii şi ghearele puiului de pisică să fie complet dezvoltate.

Vizita la medicul veterinar

Sunt cazuri în care pisicile sunt extrem de speriate de mersul la medic. Prin urmare, îţi sugerăm că prima vizită să aibă loc la o vârstă fragedă. Iar apoi repetată ori de câte ori este posibil, fie pentru un simplu control, fie pentru efectuarea de analize şi tratamente, fie chiar şi pentru tăierea unghiilor. Cu cât acesta este mai obişnuit cu vizita la medicul veterinar, cu atât comportamentul lui va fi mai liniştit şi mai domol atunci când va fi adult.

Strigatul pe nume

Chiar dacă pisicile sunt independente şi de cele mai multe ori nu răspund atunci când le strigi pe nume, asta nu înseamnă că nu îşi cunosc propriul nume. Chiar dacă are tendinţa de a te ignora atunci când îl strigi pe nume, este important ca el să se obişnuiască cu acesta încă de când e pui. Îţi recomandăm să alegi un nume scurt, care să fie mai uşor de recunoscut de către pisoi.

Folosirea litierei

Dacă pisica mamă ştie să folosească litiera, puiului îi va fi extrem de uşor să deprindă acest obicei. Deoarece o va imita. Însă, dacă puiul nu ştie tu va trebui să îi arăţi cum să o facă şi să ai răbdare cu el. Îţi recomandăm să plasezi litiera într-un colţ liniştit al casei şi în cazul în care ai mai multe pisici să achiziţionezi una special pentru puiul de pisică.

Socializarea

Este important că puiul de pisică să aibă parte de sesiuni de joacă cu alte animăluţe. Prin socializare puiul de pisică va deveni un adult încrezător şi echilibrat.

Este important să ştii că educarea unui pisoi nu se referă la învăţarea unor trucuri complicate. Acest lucru se poate referi la comportamentul lui faţă de alte animale, oameni sau situaţii noi. De asemenea, folosirea litierei sau a stâlpului de zgâriat face parte tot din educarea unei pisici.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân