Cum ajutaţi animăluţul de casă dacă urmează să aibă pui

De fapt, corect ar fi: câinele sau pisica aşteaptă 2-10 pui. Vorbim despre o perioadă delicată şi plină de nevoi din viaţa prietenelor cu lăbuţe. Au nevoie de îngrijire optimă, deşi natura îşi face bine treaba. Cu toate acestea, aveţi grijă ca hrana să fie de cea mai bună calitate şi completă. În felul acesta, şi puii şi proaspăta mămică vor fi în cea mai bună stare de sănătate.
  • Publicat:
Cum ajutaţi animăluţul de casă dacă urmează să aibă pui

De fapt, corect ar fi: câinele sau pisica aşteaptă 2-10 pui. Vorbim despre o perioadă delicată şi plină de nevoi din viaţa prietenelor cu lăbuţe. Au nevoie de îngrijire optimă, deşi natura îşi face bine treaba. Cu toate acestea, aveţi grijă ca hrana să fie de cea mai bună calitate şi completă. În felul acesta, şi puii şi proaspăta mămică vor fi în cea mai bună stare de sănătate.

În cazul câinilor, perioada de gestaţie durează aproximativ 65 de zile. După prima lună de sarcină, caloriile de care are nevoie femela cresc substanţial. Veţi observa că va mânca dublu decât de obicei. Asiguraţi-i necesarul optim de hrană şi, în plus, vorbiţi cu veterinarul să vă recomande hrana uscată tratată cu vitaminele de care are nevoie femela în această perioadă.

Este însă periculos să îi daţi  calciu sau vitamine, fără acordul medicului. Atât mineralele, cât şi vitaminele se introduc în hrană în doze bine determinate. În caz contrar, pot afecta şi viitoarea mămică, şi puii. Dacă sunteţi crescători de câini de rasă, probabil veţi vrea să ştiţi la câţi puiuţi vă aşteptaţi. După 25 de zile de sarcină, ecografia rezolvă misterul. Medicul veterinar poate să detecteze câte inimioare se aud în uterul mamei şi astfel să vă spună câţi urmaşi va avea la această sarcină. Astfel puteţi să pregătiţi un culcuş adecvat. Trebuie să fie suficient de mare, confortabil şi cu acces direct la pui.

Nu interveniţi la naştere

După cele 2 luni de gestaţie, femela îşi va găsi un loc sigur şi ferit de gălăgie unde să fete. Vă puteţi da seama dacă se apropie naşterea măsurând temperatura corpului. Dacă aceasta scade sub 39 de grade Celsius, naşterea se apropie. După ce va expulza puii, urmează placenta. Nu interveniţi în timpul naşterii pentru că nu o veţi ajuta, dimpotrivă o veţi deranja foarte tare.

După ce expulzează placenta, creierul va comanda apariţia laptelui. Odată apărută lactaţia, femela va avea de 3 ori mai multă nevoie de hrană decât de obicei. Vorbiţi, de asemenea, cu veterinarul să vă recomande inclusiv hrană uscată tratată. De asemenea, câinele are nevoie în permanenţă de un bol mare cu apă. Alăptatul deshidratează mai mult decât orice efort fizic, aşadar suplimentaţi-i şi cantitatea de apă.

Pisica gestantă

Între 57 şi 69 de zile durează gestaţia pisicii, ceea ce ar însemna 9 săptămâni. Vă puteţi aştepta la cel mult 8 pisoi după această perioadă. Oricum vârsta femelei decide numărul urmaşilor. Ecografia rezolvă şi de data aceasta misterul. După 4 săptămâni de gestaţie, ultrasunetele detectează bătăile inimioarelor şi le determină numărul. Dacă medicul veterinar are experienţă poate determina şi prin palparea abdomenului pisicii câţi urmaşi va avea aceasta. Şi în cazul pisicilor, îngrijirea prenatală menţine starea de sănătate.

E nevoie mai mult decât oricând de o hrană hiperproteică, pe care o vă va recomanda medicul veterinar, în funcţie de starea de sănătate a pisicii. O regulă este clară în cazul viitoarei mame. Are nevoie de multă apă şi de hrană, dar nu în cantităţi mari. Mesele pisicii vor fi mici şi extrem de dese. În ultimele săptămâni de sarcină, pisica trebuie ţinută în casă. În felul acesta, reduceţi riscul accidentărilor. Cu 24 de ore înainte de naştere, pisica îşi va căuta un loc ascuns unde să poată sta.

Cel mai bine ar fi să-i amenajaţi voi un loc ferit de lumină, în care să puneţi prosoape curate. În acest timp, va fi destul de somnolentă şi apatică. Însă cel mai concludent semn şi în cazul pisicii este temperatura corpului. În mod normal, corpul pisicii are 37,7 grade Celsius. Când temperatura începe să scadă, naşterea se apropie. În timpul naşterii, puii vor apărea pe lume într-un sac care va fi îndepărtat de mamă.

Dacă pisica nu face acest lucru, frecaţi puii cu un prosop moale şi uscat. În rest, nu interveniţi. Puii vor fi stimulaţi de mamă să respire. Ea îi linge cu forţă. Destul de rapid, micuţii abia apăruţi vor începe să sugă. Dacă timpul între apariţia puilor devine mai mare de 4 ore, e momentul să anunţaţi veterinarul. Dacă nu, lăsaţi puii să se alimenteze şi puneţi la dispoziţia mamei hrană şi apă din belşug.

La fel ca orice mamifer, câinii şi pisicile au nevoie de multă hrană şi apă în timpul gestaţiei. Dar nu pentru că puii cer în mod direct aceste cantităţi. Toţi hormonii de sarcină au efect asemănător insulinei. Cu alte cuvinte, vor scădea dramatic glicemia femelei. Cum se traduce aceasta? Printr-o senzaţie cvasipermanentă de foame.

De asemenea, insulina plus hormonii de sarcină determină o sete arzătoare viitoarei mame. Acestea sunt motivele pentru care atât câinele, cât şi pisica au nevoie în perioada de gestaţie în permanenţă de apă şi hrană. Nevoile mari se menţin şi în timpul alăptării. Laptele mamiferelor se produce doar din proteinele din hrana mamei şi din apa ingerată.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Decorarea casei pentru petreceri
Decorarea casei pentru petreceri
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân