Cea mai otrăvitoare plantă medicinală din România. Înflorește toamna și poate provoca moartea!

Este considerată una dintre cele mai toxice plante din țara noastră. Iată ce reacții adverse poate da!
  • Publicat:
Cea mai otrăvitoare plantă medicinală din România. Înflorește toamna și poate provoca moartea!
sursa foto: Facebook

Brândușa de toamnă, denumită științific Colchicum autumnale, este o plantă care înflorește toamna, dar puțini știu că fructele și semințele sale sunt extrem de toxice. De aceea, utilizarea brândușei se face cu mare grijă și este necesar să consultați un specialist. Deși este considerată una din cele mai puternice plante medicinale, ea este totodată și una dintre cele mai otrăvitoare din lume.

Brândușa de toamnă – una dintre cele mai toxice plante din lume

Brândușa înflorește doar toamna, atunci când din bulbul ei ies 1-3 flori de culoare roz-violacee, cu perigonul tubulos, foarte alungit și desfăcut. În interiorul florilor se află 6 lobi ovali, cu 6 stamine. Acestea sunt extrem de toxice pentru organism și pot provoca moartea.

Această plantă mai este numită și ‘brândușa morții’, deși este relativ mică. Pentru cei care nu știu, brândușa de toamnă devine toxică din cauza cantității de colchicina, o concentrație de 2% în flori și de 1,5% în semințe.

Citește și: 6 plante care purifică ficatul și rinichii de toxine. Elimină inclusiv metalele grele din sânge

Dacă este consumată în doze mari, fără a consulta un medic, acest alcaloid poate produce efecte adverse. În unele cazuri poate duce la deces dacă este ingerată de oameni. Moartea survine în câteva zile, iar supraviețuitorii pot avea simptome și la câțiva ani de la otrăvire:

  • Diaree puternică, însoțită de crampe
  • Salivație abundentă, iritarea stomacului și a intestinului
  • Retenție urinară
  • Deshidratare masivă
  • Scăderea tensiunii arteriale și tulburări ale ritmului cardiac
  • Convulsii însoțite de delir
  • Paralizie.

Ce beneficii are pentru organism

Cu toate acestea, brândușa de toamnă are și numeroase beneficii pentru sănătate. Semințele acestei plante ajută la tratarea gutei, datorită efectului lor diuretic, care contribuie la eliminarea acidului uric și la atenuarea durerilor.

Puteți prepara un ceai dintr-o linguriță de semințe, care se fierb în 500 ml de apă timp de 2 minute. Prima ceașcă se bea dimineața, iar cea de-a doua cantitate în cursul zilei. Atenție, însă! Doar specialistul este cel care stabilește cantitatea și perioada de tratament.

Această plantă miraculoasă combate reumatismul. Se fierbe o linguriță de semințe de brândușă în 250 ml apă, timp de 10 minute. Decoctul cald se folosește la aplicarea compreselor locale, seara. Are efect antiinflamator, iar cura trebuie urmată timp de 1 lună.

Citește și: Analgezice naturale: 11 alimente pe care să le consumi dacă te doare spatele, măseaua sau capul

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân