Ce jucării adoră animalele de companie şi de ce e importantă joaca pentru sănătatea lor

Dacă pisicile adoră să se joace cu mingiuţe colorate, căţeii sunt înnebuniţi după oasele ”scârţâitoare” iar papagalii au o atracţie neobişnuită pentru...oglinzi. Atenţie mare şi la culorile jucăriilor!
25.11.2014
Ce jucării adoră animalele de companie şi de ce e importantă joaca pentru sănătatea lor

Animalele de companie şi copiii au un punct comun: iubesc jucăriile!

Însă nu orice fel de jucărie este pe placul necuvântătoarelor.

Dacă pisicile adoră să se joace cu mingiuţe colorate, căţeii sunt înnebuniţi după oasele ”scârţâitoare” iar papagalii au o atracţie neobişnuită pentru…oglinzi.

Atenţie mare şi la culorile jucăriilor!

Preferinţele animalelor de companie, în materie de jucării, sunt foarte variate, în funcţie de specie.

Anca Ivan, specialist ANIMAX (www.animax.ro), ne explică ce tip de jucării sunt atractive pentru necuvântătoare, de ce este importantă joaca şi de ce nu trebuie să le forţăm pe animăluţe să se joace cu noi.

Jucării pentru fiecare animal de casă

Pentru câini

Câinii preferă jucăriile care scot diverse sunete, pe cele din sfoară, care le dă posibilitatea să tragă, dar foarte apreciate sunt şi jucăriile care le satisfac plăcerea de a roade, cum sunt mingiuţele din cauciuc rezistent sau oasele pe bază de amidon de porumb, care ajută şi la reducerea tartrului.

Pisici

În schimb, pisicile au un simţ vizual excelent, prin urmare culorile jucăriilor trebuie să fie cât mai stridente, astfel încât să le capteze atenţia.

Cine are o pisică, trebuie să ştie că aceasta are un interes aparte pentru jucăriile uşoare, care pot fi prinse cu lăbuţele, cele cu pene, mingiuţele, şoriceii cu cheiţă şi cam orice obiect care foşneşte – de unde şi atracţia pentru pungile de plastic.

În plus, căsuţele supraetajate, amenajate cu multe intrări, pernuţe decorative şi placă pentru zgâriat, sunt adorate de mieunătoare.

Hamsteri sau alte rozătoare

Cât despre hamsteri, aceştia sunt campioni la căţărat şi preferă tunelurile din plastic sau cele din lemn, cu diverse orificii, scăriţele şi podurile din lemn, care le dau posibilitatea să-şi satisfacă această plăcere.

Rotiţele sunt de departe cele mai apreciate şi utile jucării pentru hamsteri.

Papagali

Cine are un papagal acasă trebuie să ştie că acesta este pur şi simplu îndrăgostit de propria sa imagine, oglinzile fiind preferatele lui.

Colivia utilată cu balansoare, scăriţe, crenguţe şi sfori face parte, de asemenea, din arsenalul de jucării al papagalilor. Când vine vorba de peşti, e bine de ştiut că decorurile cu foarte multe orificii le vor da posibilitatea să se ascundă, să se relaxeze. Iar pentru iubitorii de dihori, un hamac ar fi jucăria ideală.

Dar, aşa cum copiii se plictisesc repede de jucării, şi animalele pot ajunge să le ignore, oricât ar fi ele de atractive. Din acest motiv, este important să nu le lăsăm la discreţie toate jucăriile, ci să fie rotite la 2-3 săptămâni, astfel încât să fie percepute ca noi.

Există, în schimb, şi specii care nu manifestă această plăcere pentru jucării, cum ar fi broasca ţestoasă, şerpii sau iguanele.

Importanţa jucăriilor pentru sănătatea animăluţelor

Joaca dezvoltă latura emoţională a animalelor de companie, întăreşte relaţia afectivă dintre stăpân şi prietenul necuvântător, le învaţă să aibă încredere, să se exprime şi să nu fie agresive. Cu cât animalele vor fi învăţate să se joace de mici, cu atât vom evita ca acestea să manifeste tulburări comportamentale, cum ar fi agresivitatea, mai târziu.

Totodată, animalele care se joacă au un tonus mai bun, beneficiază de relaxare, evită sedentarismul, precum şi implicaţiile patologice ale acestuia: obezitate, boli cardiovasculare sau osteoarticulare.

Spre exemplu, rotiţele pentru rozătoarele mici le dă acestora posibilitatea să desfăşoare un exerciţiu fizic corespunzător într-un spaţiu limitat. În mediul natural, hamsterii parcurg distanţe foarte mari, până la 14 km pe zi.

Pentru câini, jucăriile pentru dentiţie sunt foarte utile, mai ales în perioada de creştere, când gingia este inflamată, dureroasă şi căţeii simt nevoia să roadă pentru a se calma.

Ansamblurile de joacă pentru pisici au şi un rol practic, acestea fiind frecvent prevăzute cu suprafeţe care ajută pisica să-şi tocească gheruţele. Foarte multe jucării pentru papagali prezintă suprafaţe abrazive  care oferă acestora un suport pentru tocirea ciocului şi a ghearelor.

Stăpânul trebuie să capete încrederea animalului

Dacă nu ai jucării la îndemână, poţi fi chiar tu elementul care lipseşte. Trebuie să ştii însă că animalele nu trebuie niciodată forţate să se joace împotriva voinţei lor.

Animalelor trebuie să le câştigi mai întâi încrederea că nu eşti un duşman, ci un excelent partener de joacă. Trebuie să le vorbeşti calm, să nu le bruschezi, să nu le tragi de urechi, blană sau de coadă. 

De multe ori, în timpul jocului acestea obosesc şi refuză să se mai joace, semn că atunci este momentul să întrerupem joaca, pentru că devine neplăcută şi animalele pot deveni agresive.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Ingrid Gheorghe: soluții pentru bolile care afectează endometrul
Recomandări:
Cum să protejezi câinele de caniculă
Cum să protejezi câinele de caniculă
La ce să fii atent când alegi mobilierul pentru bucătărie?
La ce să fii atent când alegi mobilierul pentru bucătărie?