Ajută-ţi animăluţul să se adapteze sezonului rece!

Animăluţul care vieţuieşte în casă are nevoie de pregătire pentru perioada de iarnă. Este vorba în primul rând de adaptarea termică, dar şi de ajustarea porţiilor de hrană. Şi nu uitaţi că în sezonul toamnă-iarnă e important să le oferiţi atât mamiferelor, cât şi păsărilor substanţe grase, animale şi vegetale.
  • Publicat:
Ajută-ţi animăluţul să se adapteze sezonului rece!

Animăluţul care vieţuieşte în casă are nevoie de pregătire pentru perioada de iarnă. Este vorba în primul rând de adaptarea termică, dar şi de ajustarea porţiilor de hrană. Şi nu uitaţi că în sezonul toamnă-iarnă e important să le oferiţi atât mamiferelor, cât şi păsărilor substanţe grase, animale şi vegetale. 

Dacă vorbim despre căţel, înainte de a veni iarna, ţineţi-l cât mai mult afară, în special dimineaţa şi seara, când este frig. În felul acesta îl veţi obişnui cu temperaturile scăzute care vor veni în timpul iernii.

Dacă aveţi o curte cât de mică, înainte de iarnă, aţi putea să-l lăsaţi să doarmă în cuşcă. Este benefic pentru patruped, indiferent de talia acestuia. Câinii cei mai sensibili la frig sunt cei de talie mică. Aceştia vor avea nevoie pe tot timpul iernii de îmbrăcăminte. Sensibili sunt şi puii şi câinii în vârstă, dar şi cei cu blana scurtă.

Nu este un moft dacă le procuraţi şi lor hăinuţe. În această perioadă de tranziţie spre iarnă, câinele va primi porţii cu un conţinut mai mare de grăsime. Vorbiţi cu veterinarul ce fel de hrană uscată să alegeţi.

E util să le faceţi şi ciorbe din peşte gras cu legume. De asemenea, pot să mănânce morcovi cruzi pentru cantitatea de antioxidanţi pe care o conţin. Înainte de iarnă, câinii mai au nevoie de un control ORL, dar şi de un control al aparatului digestiv.

Cu delicateţe, despre pisicile care vor suporta iarna

Pentru pisici, iarna este un anotimp extrem de urât. Temperaturile scăzute sunt extrem de stresante, chiar dacă pisicuţa locuieşte în casă. Spre exemplu, dacă o lăsaţi să-şi facă nevoile afară, poate răci extrem de uşor. Dacă e obişnuită cu plimbări pe afară, pregătiţi-i de pe acum cutii cu nisip accesibile şi curate în locurile preferate din casă.

În felul acesta, va suferi mai puţin după escapadele prin vecini. Îi puteţi pregăti şi o cutie cu nisip peste care puneţi frunze uscate şi astfel adaptarea va fi mult mai uşoară. În această perioadă de trecere spre iarnă, e posibil să-i măriţi cantitatea de proteine ingerate. În acest sens, veţi schimba hrana pisicii din timpul verii. Ideal ar fi însă să aleagă veterinarul marca respectivă, în funcţie de talia şi de vârsta pisicuţei.

Este foarte potrivit, de asemenea, peştele pentru aportul de acizi graşi nesaturaţi, pe care îl puteţi fierbe. Dar le face plăcere şi peştele crud. Alegeţi specii de peşte gras – sardină, hering, macrou, ton. Şi tot în această perioadă, dacă o vedeţi că stă pe afară şi mănâncă iarbă, lăsaţi-o în pace. Ştie că nu va mai gusta o plantă proaspătă multă vreme.

Papagalii vor seminţe grase
Şi păsările de apartament se pregătesc pentru iarnă. Papagalii, spre exemplu, au nevoie de o hrană diversificată cu un conţinut mare de calciu, proteine, vitaminele A şi E. Le daţi mese mici cu fructe şi alternaţi cu seminţe. În această perioadă, le puteţi fierbe câte un ou care se amestecă cu morcov ras şi pesmet.

Le mai puteţi oferi de câteva ori pe zi un amestec de alune, nuci, seminţe de 
floarea-soarelui dungate. Este o cură excelentă de vitamine liposolubile de care papagalul are extrem de mare nevoie înaintea anotimpului extrem de rece.

Papagalilor le place să roadă şi toamna este indicat să le oferiţi crenguţe de salcie, încă verzi, pentru că au o cantitate mare de vitamine. Şi crenguţele de salcâm le oferă antioxidanţii necesari. Însă acestora trebuie să le curăţaţi spinii, ceea ce necesită timp.

Ţestoasele se pregătesc de hibernare
Broaştele ţestoase de apartament au nevoie de o vizită la medicul veterinar înainte de a intra în hibernare. Dacă sunt sănătoase, le puteţi întrerupe hrana pentru 10 zile, dar în acest timp au nevoie de apă. Broaştele ţestoase mici pot suporta o perioadă de hibernare scurtă în comparaţie cu exemplarele de dimensiuni mari.

În timpul postului alimentar, ţestoasa se ţine la o temperatură de aproximativ 22 de grade Celsius. Astfel, îşi va curăţa tractul digestiv, fenomen extrem de important. Dacă ţestoasa nu elimină toată hrana din corp, aceasta va intra în putrefacţie şi va elibera toxine în timp ce reptila hibernează. După ce intră în hibernare, ţestoasa se scufundă zilnic în apă călduţă timp de jumătate de oră. În felul acesta se poate hidrata. După alte 10 zile, poate fi mutată în acvariul în care va hiberna.  

Toamna, mai multă apă
Puii sunt cele mai sensibile exemplare. Înaintea iernii, au nevoie de un aport substanţial de materii grase. Pentru câini şi pisici peştele este ideal, pentru papagali vorbim de seminţe de floarea-soarelui dungate. Cele negre sunt prea grase şi ar trebui evitate. Dacă măriţi cantitatea de grăsimi şi proteine, va trebui suplimentat şi necesarul de apă.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân