Ai mucegai roz în cadă sau în duș? Uite cum să scapi de el cu bicarbonat

Această substanță lipicioasă, adesea numită mucegai roz, se găsește de obicei în medii calde și umede, care nu au o ventilație adecvată, cum ar fi băile.
  • Publicat:
Ai mucegai roz în cadă sau în duș? Uite cum să scapi de el cu bicarbonat
Ai mucegai roz în cadă sau în dus? Uite cum să scapi de el cu bicarbonat

Ai observat vreodată urme roz sau roșiatice, lipicioase pe pereții dușului și pe liniile de rosturi? Această substanță lipicioasă, adesea numită mucegai roz, se găsește de obicei în medii calde și umede, care nu au o ventilație adecvată, cum ar fi băile. Află totul despre mucegaiul roz, cauzele sale și cele mai bune moduri de a scăpa de el definitiv.

Ce este mucegaiul roz?

În primul rând, mucegaiul roz nu este mucegai, chiar dacă mulți oameni îl numesc așa, împreună cu mucegaiul roz și mucusul roz. Substanța este o combinație de microbi inestetici. Este un tip de bacterie acvatică numită Serratia marcescens, care se dezvoltă în medii umede și se hrănește cu substanțe grase, cum ar fi reziduurile de săpun și șampon, făcând din băi un mediu ideal.

Mucegaiul roz este puțin probabil să fie dăunător. Este un amestec de microbi comuni care sunt în general prezenți în casele tuturor în orice moment. Cu toate acestea, ar putea provoca o infecție dacă ajunge în ochi sau într-o rană deschisă. Aceasta este o problema deosebită pentru copiii mici și persoanele imunocompromise. Deși mucegaiul roz nu este în general dăunător, este bine să îl cureți devreme și des.

Mucegai roz: de ce apare?

Mucegaiul roz crește rapid în condițiile potrivite, inclusiv în locuri umede și calde pline de material organic, făcând căzile și dușurile ținte ușoare. Colonia bacteriană se dezvoltă pe suprafețele umede, cum ar fi rosturile de faianță, garniturile de silicon, pereții de faianță din duș și perdelele de duș.

Substanța lipicioasă preferă și materia organică care oferă nutrienți pentru a ajuta bacteriile să prospere, cum ar fi reziduurile de săpun, reziduurile de șampon, celulele moarte ale pielii și uleiurile corporale. Ceea ce duce la acele colonii roz, lipicioase este un exces de umiditate și lipsa unei curățări regulate.

Cum să scapi de mucegaiul roz din duș

Îndepărtarea mucegaiului roz începe cu o curățare bună. Pentru început, baia ar trebui să fie bine ventilată și, oricine se ocupă de această substanță neplăcută sa o curețe, să poarte mănuși. Practicile de curățare pentru îndepărtarea eficientă a mucegaiului roz includ utilizarea unei soluții de o parte oțet și o parte apă, sau pentru cazuri mai persistente, un detergent de baie pe bază de înălbitor.

După crearea soluției de curățare, freacă suprafața cu o perie de frecat, burete sau tampon de curățare. Îndepărtarea unei “colonii” de mucegai roz înseamnă să fii minuțios și persistent. Se recomandă să începi cu o soluție de bicarbonat de sodiu pentru a îndepărta majoritatea materialului, urmată de tratarea repetată a zonei cu înălbitor.

Asigură-te că clătești zona când ai terminat. Deși ar putea fi nevoie de mai multe curățări pentru a rezolva problema, curățarea frecventă este necesară pentru a preveni revenirea acesteia.

Nu te panica dacă găsești mucegai roz

Dacă mucegaiul roz apare în baie, amintește-ți că este ceva comun. De obicei este inofensiv și ușor de tratat cu produse de curățat de uz casnic și puțină muncă fizică. Crește frecvența curățării și îmbunătățește ventilația în baie pentru a te asigura că dușul sau cada rămân fără mucegai roz.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc