Remedii naturale pentru durerile în gât

Odată cu răcirea vremii îşi fac apariţia şi neplăcutele dureri de gât, de cele mai multe ori instalate peste noapte. Acestea pot fi cauzate de virusuri (germenii care provoacă răceli şi gripe) pe care îi inhalăm atunci când respirăm particulele eliberate în aer de persoanele ce tuşesc sau strănută.
  • Publicat:
Remedii naturale pentru durerile în gât

Odată cu răcirea vremii îşi fac apariţia şi neplăcutele dureri de gât, de cele mai multe ori instalate peste noapte. Acestea pot fi cauzate de virusuri (germenii care provoacă răceli şi gripe) pe care îi inhalăm atunci când respirăm particulele eliberate în aer de persoanele ce tuşesc sau strănută.

Sau apar când folosim la comun diverse obiecte (batiste, prosoape, jucării, telefon) cu persoanele infectate ori dacă dormim în camere cu aer uscat (din cauza caloriferelor, radiatoarelor). Toate acestea afectează mucoasa nasului şi cea a gâtului favorizând apariţia faringitelor. Dacă iei măsuri de la primele senzaţii de gât uscat, poţi scăpa de durerile de gât atât de sâcâitoare.

Iar remediile natural sunt la îndemână şi eficiente, administrate la începutul apariţiei senzaţiei de durere în gât.

Tinctura de propolis

Acest „cocteil” de substanţe vindecătoare, adunat de albine din mugurii şi de pe scoarţa mai multor copaci şi transformat apoi în cel mai cunoscut medicament antiinfecţios cunoscut,  distruge nu mai puţin de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite, plus 30 de tipuri de virusuri (incluzând şi varietăţile lor). Câteva picături de tinctură în tr-o linguriţă cu zahăr sau miere calmează durerea şi o ameliorează.

Albastru de metil

Un remediu din copilărie care funcţionează pentru calmarea durerilor este un preparat din 2, 3 picături de albastru de metil într-o linguriţă cu zahăr, peste care se adaugă şi câţiva stropi de lămâie. Ajută la dezinfectarea gâtului şi la ameliorarea senzaţiilor de gât uscat şi usturime.

Cartofi stropiţi cu spirt

Sigur ştii acest remediu clasic, pe care ţi l-a aplicat şi ţie mama ta şi pentru care ai şi acordul medicului: cartofi raşi înveliţi într-un tifon stropit cu alcool medicinal. Acest „leac” se menţine pe gât timp de 10-15 minute. 

Gargară cu sare

Da, ştim nu este cea mai plăcută senzaţie, însă calmează rapid usturimea şi durerea în gât. Gargara cu apă sărată ajută la eliminarea mucusului din ţesuturile inflamate alinând treptat durerea.

Mierea atotvindecătoare

Şi în cazul durerilor de gât merită să ai în casă un borcan cu miere naturală de albine. Adaugă două linguriţe din aceasta în ceai şi bea-l cald, nu fierbinte (pentru că poţi irita gâtul). Poţi folosi un amestec de apă călduţă cu 2-3 linguriţe de miere pentru gargară, combinaţia având aceleaşi proprietăţi cu remediul de mai sus, plus un efect de calmare.

Ardei iute 

O soluţie inedită, însă de efect, este sosul de ardei iute, în combinaţie cu apa. Substanţa numită capsaicină din ardeii iuţi calmează durerea şi combate inflamaţia. Combină un sfert de linguriţă de sos iute cu o cană de apă fierbinte. Nu va fi cea mai plăcută senzaţie, dar poţi încerca o gargară la interval de 15 minute cu şanse mari de reuşită. 

Dacă durerea şi umflătura în gât te împiedică să înghiţi chiar şi puţină apă şi este însoţită de febră, e cazul să mergi la medic!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
5 super plante pentru imunitate
5 super plante pentru imunitate
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: