7 sfaturi pentru creşterea imunităţii celor mici

Te-ai săturat de algoritmul o zi la grădi, o săptămână acasă cu nas înfundat sau, din contră, secreţii abundente, cu roşu în gât sau, chiar, mai rău, febră?
  • Publicat:
7 sfaturi pentru creşterea imunităţii celor mici

Te-ai săturat de algoritmul o zi la grădi, o săptămână acasă cu nas înfundat sau, din contră, secreţii abundente, cu roşu în gât sau, chiar, mai rău, febră?

Soluţia pentru a-ţi putea duce în tihnă copilul în colectivitate ar fi să îi întăreşti, cumva, sistemul imunitar.

Citeşte mai jos câteva sfaturi utile.

Ai grijă la alimentaţie

O alimentaţie adecvată poate să îi ajute în a le întări sistemul imunitar. Carenţele nutriţionale îi lasă pe cei mici descoperiţi în faţa virusurilor şi a bacteriilor de orice fel. Ca părinte, trebuie să te îngrijeşti ca mesele copilului tău să conţină alimente cât mai puţin procesate, dacă se poate de provenienţă organică ce ar trebui să includă fructe şi legume proaspete, nuci, seminţe, fasole, linte şi cereale integrale. Peştele, măslinele şi uleiul de susan au proprietăţi de a le întări sistemul imunitar.

Cât mai puţine alimente procesate

Da, toţi copiii sunt tentaţi de alimentele cu potenţiatori de aromă, zahăr sau alţi aditivi. Biscuiţii, cerealele sau sucurile  (de fapt, toate aceste snack-uri pline de calorii şi lipsite de nutrienţi) conţin substanţe care le slăbesc sistemul imunitar. Ai grijă să le oferi gustări sănătoase precum fructe sau legume tăiate în forme care să le atragă atenţia.

Suplimente cu echinaceea

Această plantă are proprietatea de a le ajuta sistemul imunitar să lupte cu răcelile şi să le amelioreze simptomele. Pentru a preveni îmbolnăvirile repetate, mai ales în sezonul rece fă următoarea schemă 8 săptămâni, apoi pauză 2 săptămâni: copiii peste 12 ani 1000 mg o dată/zi, copiii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 12 ani 500 mg o dată pe zi, copiii între 6 luni şi 3 ani 250 mg o dată pe zi.

Vitamina C

Această vitamină luptă eficient cu germenii şi virusurile. Copiii până la 6 ani au nevoie de 250 mg pe zi, iar cei peste 6 ani pot lua 500 mg zilnic.

Suplimente cu fructe şi legume

Dacă nu îţi poţi convinge copiii să mănânce necesarul zilnic de fructe şi legume, poţi să le introduci suplimente ce conţin nutrienţii atât de necesari organismului de a se lupta, mai ales, pet imp rece, cu bacteriile şi virusurile de sezon.

Ai grijă la zinc

Acest mineral are un rol foarte important în întărirea sistemului imunitar. Necesarul zilnic este între 10 şi 20 de mg/zi pentru copiii cu vârsta de până la 6 ani şi între 20 şi 40 de mg/zi la cei mai mari de această vârstă.

Beneficiile probioticelor

Aceste bacterii prietenoase care populează intestinele au un rol deosebit în imunitate. Pe lângă că ne protejează ţesuturile, ne ajută la digestie şi la eliminarea de toxine, plus că sunt o barieră pentru virusuri. Când numărul lor nu este cel potrivit, copiii încep să aibă probleme cu imunitatea. Tocmai de aceea suplimentele cu probiotice – cu lactobacili şi bifidobacterii – sunt extreme de importante pentru a ţine răcelile de o parte.

Şi, bineînţeles, nu uitaţi de somnul odihnitor şi de un mediu fără stres, ci plin de afecţiune. Şi acestea contribuie la menţinerea unui echilibru al organismului şi la păstrarea unui sistem imunitar puternic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: