Tratamentul hormonal pentru menopauza

Administrarea de hormoni pe perioada menopauzei poarta numele de terapie hormonala, si implica administrarea unor doze prestabilite de hormoni; acestea contin fie doar estrogen, fie estrogen combinat cu progesteron ori progestin (hormon sintetic, cu efect asemanator cu al progesteronului).
  • Publicat:
Tratamentul hormonal pentru menopauza
Tratamentul hormonal pentru menopauza

Ce este menopauza?
Este acea perioada din viata unei femei, in care menstruatia inceteaza sa se mai instaleze. Ea se incadreaza intr-un proces complex, care debuteaza in jurul varstei de 35 de ani, si care este caracterizat de diminuarea treptata a nivelului de hormoni din organism (estrogen si progesteron). Estrogenul determina dezvoltarea sanilor si a uterului, controleaza ovulatia si afecteaza o serie de aspecte biologice si psihologice din viata femeii. Progesteronul pe de alta parte, controleaza instalarea menstruatiei si pregateste textura uterului pentru a primi ovulul fertilizat.

In mod normal, menopauza debuteaza odata cu prima intarziere/lipsa a menstrei, si se considera instalata definitiv dupa trecerea unui an fara ciclu menstrual. Acest proces survine in jurul varstei de 45-55 de ani, si difera de la persoana, la persoana. Femeile carora li se extirpa ovarele experimenteaza amenoreea (lipsa menstruatiei) imediat dupa interventia chirurgicala.

Ce sunt hormonii de menopauza, si la ce folosesc ei?
Medicii recomanda administrarea terapiei hormonale, fie pentru a preveni eventualele neplaceri provocate de instalarea menopauzei (bufeuri, transpiratii nocturne, insomnie si lubrifiere insuficienta a vaginului), fie pentru a evita aparitia unor afectiuni post-menopauza, cum ar fi osteoporoza. Asa cum spuneam mai devreme, femeile primesc ori tratament cu estrogen, ori tratament cu estrogen, asociat cu progesteron sau progestin. Persoanele care trec printr-o operatie de histerectomie (extirparea aparatului genital al femeii), primesc de obicei doar estrogen.

Riscurile si beneficiile tratamentului
Oamenii de stiinta evalueaza efectele terapiei hormonale asupra pacientelor administrandu-le atat suplimente hormonale cat si medicamente placebo. Femeilor li se spune ca primesc tratament hormonal, cand, de fapt, acestora li se ofera pilule tip placebo. Scopul acestor cercetari este acela de a determina efectele hormonilor asupra unor eventuale afectiuni preexistente, sau maniera in care ei pot influenta aparitia unora noi. Unul dintre studii a concluzionat faptul ca pacientele care primisera tratament hormonal, erau expuse unui risc mai mare de a dezvolta cancer de san, spre deosebire de femeile care primisera doar pilule de tip placebo. Dupa 5 ani de supraveghere, riscul de a suferi de cancer la san a crescut in cazul femeilor aflate sub tratament. Odata cu administrarea hormonilor, incidenta creste mai ales in cazul femeilor supraponderale.

Cancerul si tratamentul hormonal
Unul dintre rolurile naturale ale estrogenului este acela de a asigura diviziunea celulara de la nivelul uterului si sanilor. De aceea, acceptiunea generala este aceea ca estrogenul influenteaza aparitia si dezvoltarea unor tumori conexe. Un studiu intreprins pe un esantion de 434 de femei, a relevat faptul ca, dupa 2 ani de supraveghere post-terapie hormonala, riscul de a dezvolta cancer este mult prea crescut pentru a continua tratamentul.

Abordeaza corect menopauza!

* schimba-ti stilul de viata!

* mentine un mediu ambiental racoros, utilizeaza hainelor usoare din tesaturi naturale: in, bumbac!

* redu consumul caloric zilnic cu circa 200-300 kcal, cunoscuta fiind tendinta de ingrasare a femeilor in menopauza!

* creste nivelului de activitate fizica!

* evita condimentele, alcoolul si fumatul!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Oxigenul, rezervorul tau de sanatate
Oxigenul, rezervorul tau de sanatate
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”