Substanţele cancerigene din semipreparatele cu fructe de mare

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a achiziţionat 21 tipuri de semipreparate din peşte şi fructe de mare în vederea realizării unui studiu privind calitatea acestora.
Substanţele cancerigene din semipreparatele cu fructe de mare

„Ce peşte să mâncăm?”, se întreabă fiecare. „Peştele de mare conţine mercur şi metale grele!“, iar  „Peştele de fermă este hrănit cu chimicale!“, răspund adversarii acvaculturii. Intervin şi aspecte politice: „Macroul din apele naţionale ale SUA are concentraţie mare de mercur“.

Consumatorul, derutat în acest război al mesajelor, se agaţă de unele explicaţii parcă mai liniştitoare: speciile care se hrănesc cu plancton (la noi sunt multe, dar cunoscute larg sunt: sângerul, roşioara etc.) şi cele paşnice (care nu se hrănesc cu alţi peşti, ci cu „mărunţişuri“ din ape şi de pe fundul apelor) nu ar avea mult mercur, deci ar fi mai curate, ori măcar mai puţin periculoase. Şi mai ieftine! Apoi, peştele de captură este mai curat decât cel de crescătorie.


Dar cum ştie consumatorul aceste lucruri la piaţă? Pentru că cel mai adesea nu poate afla decât specia peştelui (deşi nu toţi consumatorii cunosc speciile de peşte pe care le consumă!), însă nici pe departe locul recoltării, data la care a fost capturat şi alte aspecte foarte importante pentru siguranţă şi sănătate. Cât priveşte sursa de recoltare, toţi vânzătorii de peşte se jură că au pe tarabe doar peşte sălbatic.


Se frământă greu consumatorul şi în legătură cu zvonurile, mai mult sau mai puţin verificate, care circulă în presa scrisă şi nescrisă: somonul vândut la noi este adus de la fermele din ţările vecine, iar carnea lui este „vopsită“ (Cu ce o fi vopsită? Nu cumva…). Corect ar fi să auzim explicaţii de la persoane autorizate, iar cei ce vând carne de somon „vopsită“ să o vândă la preţul corect, eventual „nevopsită“, adică mai curată.

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a achiziţionat 21 tipuri de semipreparate din peşte şi fructe de mare în vederea realizării unui studiu privind calitatea acestora.

Pagina 1 din 5
Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică