Ştiaţi că spălatul mâinilor poate salva vieţi?

Igienizarea mâinilor cu apă şi săpun este deosebit de importantă pentru sănătatea noastră persoanlă în primul rând, iar apoi pentru sănătatea publică.
  • Publicat:
Ştiaţi că spălatul mâinilor poate salva vieţi?

Igienizarea mâinilor cu apă şi săpun este deosebit de importantă pentru sănătatea noastră persoanlă în primul rând, iar apoi pentru sănătatea publică. Pe cât de simplu pare acest gest, pe atât de însemnat este, iar UNICEF atrage atenţia că din pricina ignorării lui milioane de copii mor an de an în întreaga lume.

Aproximativ 2.000 de copii mai mici de 5 ani mor în fiecare zi, în întreaga lume, din pricina maladiilor infecţioase (diareice). Dintre aceştia, marea majoritate, adică circa 1.800 de copii, îşi pierd viaţa absolut inutil, în urma contractării acestor maladii ca urmare a lipsei de apă potabilă şi a condiţiilor minime de igienă.

Ziua internaţională a mâinilor curate aminteşte an de an de importanţa igienizării mâinilor în prevenirea infecţiilor, însă acest lucru nu este de foarte mare ajutor dacă ne gândim că de-a lungul anului ni se aminteşte de apă şi săpun doar într-o zi.

De exemplu, în Swaziland (sau Ngwane, un mic stat din Africa de Sud), în anul 2010, abia 50% dintre familiile din zonele urbane aveau obiceiul de a se spăla pe mâini, în timp ce în zonele rurale, doar 26% . În Ruanda, doar 2% din populaţie se spală pe mâini în mod regulat, cu apă şi săpun. În Mongolia, în familiile înstărite obiceiul se regăseşte în proporţie de 96%, în timp ce în rândul familiilor sărace, în procent de abia 10%.

Spălatul mâinilor reprezintă cea mai simplă şi mai economică măsură de prevenire a infectării, inclusiv cu bolile de sezon (răceala şi gripa). Este foarte important de reţinut că gripa nu se previne dacă ne administrăm în neştire medicamente care, credem noi, ne cresc imunitatea, cum ar fi vitamina C, ci spălându-ne cât mai des pe mâini, înainte de a mânca, de a atinge alimentele, sau de a ne atinge faţa.

Pentru a preveni infecţiile diareice, spălaţi-vă pe mâini de fiecare dată înainte de masă, după ce folosiţi toaleta, când folosiţi mijloacele de transport în comun şi, ca obicei general, primul lucru când intraţi în casă.

Citeşte şi:Cum feriti fratii de bolile contagioase?

Spala-te pe maini ca sa fentezi raceala

Igiena e la putere pentru a preveni răcelile!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”