Scaunul de birou: importanţa alegerii modelului pentru sănătatea corpului

Alegerea scaunului de birou este un aspect foarte important pentru sănătatea coloanei vertebrale.
  • Publicat:
Scaunul de birou: importanţa alegerii modelului pentru sănătatea corpului
FOTO: 123rf.com / Scaunul de birou: importanţa alegerii modelului pentru sănătatea corpului

Fiecare dintre noi a experimentat, cel puţin o dată, durerile de spate provocate de scaunul de la birou. Bineînţeles, tot acest disconfort vine la pachet şi cu alte aspecte negative, dar cu siguranţă după o lungă zi de lucru, simţi nevoia să ajungi acasă şi să te intinzi în pat sau pe canapea. Surprinzător sau nu, durerile de spate cresc atunci când lucrăm, fie că suntem acasă sau la locul de muncă şi nu putem decât să dăm vina pe scaun.

Într-un studiu realizat de Staples Inc. s-a descoperit că 86% dintre angajaţi susţin că mobilierul le cauzează disconfort, iar mai mult de jumătate spun că dacă ar fi să schimbe ceva, şi-ar dori un scaun mai bun.

Pentru că avem o viaţă mereu ocupată, mulţi dintre noi petrecem mai mult timp în birou decât acasă, scaunele de birou devenind astfel foarte importante pentru modul în care ne asigurăm confortul. Deja nu mai vorbim doar de design şi simţ estetic, ci prioritatea trebuie să fie sănătatea coloanei şi postura pe care o avem pe perioada programului de lucru. Aşadar, în privinţa acestui aspect, cu siguranţă câştigătoare sunt scaunele ergonomice.

Am avut ocazia să mă aflu la lansarea unui nou model de scaun pentru birou unde, Herman Miller, după 10 ani de cercetare a lansat Cosm, primul scaun auto-ajustabil care reuşeşte să păstreze echilibrul şi sprijinul perfect, adaptat fiecărui utilizator, pe întreaga durată de folosire a acestuia. Sistemul automat de înclinaţie permite ajustarea în timp real a scaunului, în funcţie de mişcările naturale ale corpului. În funcţie de presiunea exercitată de cel care stă pe scaun, care fluctuează natural, mecanismul reglează punctul de sprijin astfel încât să răspundă instantaneu presiunii corpului, iar acesta să se afle într-un echilibru permanent. Practic, este un scaun care te ascultă şi care se modelează pe fiecare mişcare pe care o faci, fiind unul cu tine.

”Designul său sofisticat răspunde instantaneu mişcărilor corpului sau de postură, oferind astfel un echilibru natural şi un suport complet. Un astfel de scaun este esenţial nu doar pentru protecţia spatelui, ci şi pentru braţe, reducând disconfortul şi durerile resimţite în zona acestora şi a umerilor după câteva ore petrecute la birou. Mânerele sunt special concepute pentru a prelua din tensiunea cauzată de poziţia de birou, dar mai ales activităţilor conexe”, explică Horaţiu Didea, Managing Partner Workspace Studio.

Practic, dincolo de funcţionalitatea legată de activitatea specifică de la birou, acest scaun face ca alte activităţi, precum cititul sau lucrul pe telefonul mobil ori tableta să fie naturale şi confortabile. Să vorbim puţin despre principalele trei beneficii generale ale scaunului la birou şi de ce este atât de important.

Creşte productivitatea

În fiecare dimineaţă (aproape) te trezeşti plin de energie şi super fresh, gata să-ţi duci task-urile la bun sfârşit. Ajungi la birou şi, din păcate, toată această ambiţie dispare din cauza disconfortului provocat de scaun. Atunci când ne mişcăm constant pentru a găsi o poziţie confortabilă ne este afectată atenţia, iar mintea va fi în cu totul şi cu totul altă parte. Potrivit unui studiu, este nevoie de câteva secunde ca ceva să ne întrerupă din activitate, dar de 23 de minute să revenim la nivelul de concentrare iniţial. Mai mult, după un alt studiu publicat în Journal of Safety Research în anul 2008 s-a demonstrat că înlocuirea echipamentului de la locul de muncă, începând cu scaunele, creşte productivitatea cu 17%.

Îmbunătăţeşte postura şi elimină durerile de spate

8 ore la birou nu sună tocmai plăcut, mai ales pentru coloană. Statul constant pe scaun vine la pachet cu o tensiune uriaşă asupra muşchilor şi ligamentelor spatelui, dezvoltând astfel probleme destul de serioase. Să nu uităm că nu ne concentrăm în permanenţă asupra posturii, iar un scaun ergonomic nu face altceva decât să-ţi ia de pe umeri această grijă, mai ales că sunt realizate pentru a oferi suportul necesar spatelui şi pot fi ajustate pentru orice persoană, indiferent de greutate sau forma corpului. De asemenea, unghiul în care picioarele ne sunt poziţionate reprezintă un aspect foarte important pentru o postură corespunzătoare- recomandat este ca genunchii să se afle într-un unghi de 90 de grade, iar pulpele să fie paralele cu podeaua.

Reduce riscurile apariţiei problemelor de sănătate

Dacă ar trebui să facem o comparaţie, în secolul 21, statul pe scaun este echivalentul fumatului. Pe lângă faptul că este popular şi cool, ambele prezintă efecte periculoase când vine vorba de sănătatea corpului. De exemplu, o poziţie necorespunzătoare la birou duce la o proastă circulaţie a sângelui în corp, urmată de formarea cheagurilor de sânge despre care ştim cu toţii că au un final fatal. În urma unui studiu s-a descoperit că bărbaţii sănătoşi care stăteau pe scaun mai mult de 23 de ore pe săptămână aveau şanse cu 64% mai mari să moară de boli cardiovasculare decât cei care stăteau pe scaun 20 de ore pe săptămână. Investind într-un scaun bun înseamnă reducerea presiunii asupra muşchilor şi permiterea circulaţiei sângelui în corp. În cazul femeilor care duc o luptă continuă cu celulita, un scaun inadecvat poate deveni cel mai mare duşman. Atunci când stai pe un scaun normal, cu o suprafaţă tare, şezutul pune mai multă presiune asupra şoldurilor şi coapselor, care duce la acumularea grăsimii mult mai uşor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”