Recunoaşte din timp simptomele cancerului pulmonar!

Cancerul de plămâni ucide anual mai multe persoane decât cancerul de sân şi de prostată împreună.
  • Publicat:
Recunoaşte din timp simptomele cancerului pulmonar!

Cancerul de plămâni ucide anual mai multe persoane decât cancerul de sân şi de prostată împreună.

Este cel mai mare ucigaş dintre toate. Numărul 1 în rândul bărbaţilor, dar şi boala oncologică cu cea mai mică durată medie de supravieţuire… Este o afecţiune care vine cu semne puţine şi ne lasă puţin timp la dispoziţie, atrag atenţia medicii.

Un deces la fiecare 30 de secunde

“Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm în rândul bărbaţilor şi al patrulea ca frecvenţă la femei. În România, potrivit studiului Globocan din 20081, se înregistrează o incidenţă de 30 de cazuri la 100.000 de locuitori“, subliniază medicul Iustina Fusu, vicepreşedintele Ligii Române de Cancer.

“Mortalitatea în urma cancerului pulmonar nu este încă surclasată de nicio altă malignitate. La fiecare 30 de secunde, undeva în lume, o persoană moare din cauza cancerului pulmonar“, declară doctorul pneumolog Dorin Vancea, preşedintele Secţiunii de Cancer Pulmonar a Societăţii Române de Pneumologie.

Cauza principală a cancerului pulmonar este reprezentată, la peste 90% din pacienţi, de fumat. Statisticile arată că, în rândul bărbaţilor fumători, riscul de apariţie a cancerului pulmonar este de 17%, în timp ce în rândul femeilor fumătoare este de 12%. Persoanele care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de până la 25 de ori mai mare decât un nefumător.

Diagnosticarea cancerului pulmonar este dificilă, deoarece simptomele lui pot fi confundate cu cele ale unei răceli persistente sau cu tusea cauzată de fumat. În majoritatea cazurilor, afecţiunea este diagnosticată când deja se înregistrează metastaze.

Medicii recomandă să vă prezentaţi imediat la medic dacă aveţi în mod repetat următoarele simptome:

  •     tuse;
  •     spută cu sânge;
  •     dispnee;
  •     durere;
  •     pneumonii sau bronşite repetate;
  •     oboseală;
  •     lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate;
  •     răguşeală;
  •     transpiraţii ale feţei şi gâtului.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”