Răceala la ovare, mit sau realitate?

Anexita, aşa cum este cunoscută în termeni medicali aşa-numita răceală la ovare, este, de fapt, o inflamaţie sau o infecţie localizată la nivelul aparatului genital.
  • Publicat:
Răceala la ovare, mit sau realitate?

Sigur ai auzit femei care spun că au răcit la ovare. Poate chiar ţie ţi s-a întâmplat. Ei bine, doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, ne spune care este în realitate povestea răcelii la ovare.

Anexita, aşa cum este cunoscută în termeni medicali aşa-numita răceală la ovare, este, de fapt, o inflamaţie sau o infecţie localizată la nivelul aparatului genital. Înainte da, este adevărat, se credea că este vorba despre o răceală, dar, în timp, s-a dovedit că frigul nu face decât să accentueze simptomele, însă nu el este cel care provoacă răul iniţial. 

Anexita – o afecţiune des întâlnită

Anexita este o afecţiune destul de des întânlită în rândul femeilor, asta şi pentru că, în multe dintre cazuri nu este tratată cauza adevărată a acestei patologii. Ce înseamnă asta?

Unele femei consideră că simptomele sunt cele ale unei răceli si folosesc automedicaţia, pentru a se vindeca. Nu se vindecă, de fapt, nu fac decât să amâne tratatea cu adevărat a cauzei. Chiar dacă pentru o vreme dispar simptomele, acest lucru nu înseamnă că s-a şi produs vindecarea, atâta vreme cât tratamentul este necorespunzător.

Ce se întâmplă dacă nu tratezi anexita?

Tratamentul pe care trebuie să îl urmeze la indicaţiile medicului specialist se dă în funcţie de tipul anexitei: dacă este de natură inflamatorie, se tratează cu antiinflamatorii, iar dacă este produsă de o bacterie, cu antibiotice.

Cea mai gravă consecinţă pe care o poate avea anexita netratată corespunzător este infertilitatea. Din pricina anexitelor repetate, trompele uterine se pot infunda, lucru care poate duce la imposibilitatea obţinerii unei sarcini pe cale naturală.

La anexite repetate sunt predispuse persoanele care au o flora bacteriană deficitară şi care, implicit, nu poate lupta cu infecţiile. De asemenea, persoanele care au o imunitate mai scăzută a organismului sau cele care au contacte neprotejate cu parteneri multipli.
Singura metodă de diagnostic corect este controlul regulat la medicul specialist, care îşi poate da seama despre ce este vorba şi care poate institui tratamentul corect.

Cistită sau anexită?

Pentru că, uneori, simptomele sunt asemănătoare (dureri la nivelul abdomenului inferior, dureri de spate, disconfort la urinare, sangerari), anexita poate fi confundată cu cistita.

Cistita este însă o infecţie a tractului urinar, pe când anexita este o infecţie sau o inflamaţie a aparatului genital. Anexita este tratată de medicul ginecolog, pe când cistita, de medicul urolog. Uneori, este necesară o vizită la ambii medici, pentru a vedea exact despre ce este vorba şi pentru a avea parte de un diagnostic corect. Diagnosticul fără echivoc al anexitei este pus cu ajutorul analizei secreţiilor şi culturilor colului uterin.

Reţineţi aşadar: frigul nu face decât să accentuze simptomele anexitei, nu el este cel care declanşează boala, prin urmare, răceala la ovare nu există. Există, în schimb boala inflamatorie pelviană, pe care este indicat să o trataţi numai cu ajutorul medicului specialist ginecolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”