Prof. Dr. Călin Tătaru ”Cataracta este principala cauză de orbire la nivel mondial”. Vezi simptomele!

51% dintre cazurile de orbire la nivel mondial sunt cauzate de cataractă, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Operaţia chirurgicală e singurul tratament.
  • Publicat:
Prof. Dr. Călin Tătaru ”Cataracta este principala cauză de orbire la nivel mondial”. Vezi simptomele!

”Să ai grijă de x ca de ochii din cap” este un îndemn cu care românii cresc. Ei bine, vederea e ghidul nostru în lume şi în mediul înconjurător. Una dintre bolile care poate avea ca şi consecinţă orbirea este cataracta. Am stat de vorbă cu prof. dr. Călin Tătaru, chirurg oflalmolog  Preşedinte al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă despre cataractă.


CSÎD: Ce este cataracta?
Prof. Dr. Călin Tătaru
: Cataracta este o afecţiune caracterizată prin opacifierea cristalinului natural, lentila intraoculară aflată în spatele irisului, care acţionează asemenea unei lentile fotografice, focalizând razele de lumina la nivelul retinei.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cataracta este principala cauză de orbire la nivel mondial (51% din cazuri).

Tipuri de cataractă şi simptome

CSÎD: Câte tipuri de cataractă există?
Prof. Dr. Călin Tătaru:
Cataracta poate fi congenitală (prezentă de la naştere) sau dobândită (legată de vârstă, traumatică, complicată – asociată unor boli oculare inflamatorii, tumorale, etc, patologică – asociată unor boli sistemice precum diabetul zaharat, boli endocrine, tratamente medicamentoase – cortizon). Din punct de vedere morfologic cataracta poate fi corticală, nucleară, subcapsulară posterioară, sau diferite asocieri ale acestora, în funcţie de straturile cristalinului afectate.

CSÎD: Ce semne şi simtomptome are cataracta?

Prof. Dr. Călin Tătaru: Principalele simptome ale apariţiei cataractei sunt scăderea acuităţii vizuale în special la distanţă, vederea înceţoşată, fotofobia, scăderea sensibilităţii la contrast (intensităţii culorilor), uneori paradoxal îmbunătăţirea vederii de aproape, asociată cu miopizarea cristalinului. De asemenea, creşterea ritmului de schimbare al dioptriilor poate fi un semn de cataractă.

Cataracta se depistează de obicei la un consult de rutină

CSÎD: Cum poate fi diagnosticată cataracta?
Prof. Dr. Călin Tătaru:
Cataracta este diagnosticată foarte uşor la un control oftalmologic de rutină, recomandarea fiind de a efectua acest control periodic cel puţin odată pe an, examinarea la biomicroscop fiind la îndemână în orice cabinet oftalmologic.

Cataracta nu se poate trata prin metode naturiste ci doar chirurgical

CSÎD: Cum se poate trata cataracta?
Prof. Dr. Călin Tătaru
: Indiferent de tipul cataractei tratamentul curativ este unul singur şi anume cel chirurgical, care presupune îndepărtarea cristalinului natural opac şi implantarea unei lentile intraoculare artificiale cristalin artificial. Nu există în acest moment vreun tratament naturist, cu picături, bioenergetic sau de altă natură, care să amelioreze sau să vindece cataracta.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”