Consult oftalmologic – cum decurge un consult de rutină la medicul oftalmolog

La copii şi tineri se întâlnesc conjunctivite, blefarite, strabism, spre vârsta adultă apar afecţiuni precum glaucom, cataractă, boli degenerative retiniene.
  • Publicat:
Consult oftalmologic - cum decurge un consult de rutină la medicul oftalmolog
Consult oftalmologic - cum decurge un consult de rutină la medicul oftalmolog, foto Shutterstock

”Să ai grijă ca de ”x” ca ochii din cap” am auzit fiecare dintre noi, nu doar o dată. Ei bine, ochii sunt o comoară şi trebuie evaluaţi periodic de către medicul oftalmolog nu doar atunci când apar probleme de sănătate. Ce se întâmplă la un consult oflamologic de rutină? Cum decurge o prima vizită?

Consultant de specialitate  – prof. dr. Călin Petru Tătaru, preşedinte al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă.

Prima vizită la oftalmolog este o evaluare cuprinzătoare a stării de sănătate oculare si perioculare. După un scurt istoric al afecţiunilor generale si oftalmologice, medicul verifică acuitatea vizuală la distanţă şi aproape, prescrie corecţia potrivită (reţeta de ochelari, lentile de contact), verifică motilitatea globilor oculari (mişcările ochiului in toate direcţiile). Un alt aspect important la prima vizită este verificarea vederii binoculare, capacitatea de a vedea 3D, cât şi capacitatea de a diferenţia culorile.
Următorul pas este măsurarea presiunii intraoculare (tensiunea oculară), un parametru foarte important în depistarea afecţiunii numită glaucom. Urmează examinarea la biomicroscop. Atât zona perioculară (pleoape) cât şi oculară propriu-zisă este examinată sub toate aspectele de la exterior spre interior. Această acţiune necesită de cele mai multe ori dilatarea pupilei, pentru o examinare corectă şi completă a polului posterior al ochiului (examenul fundului de ochi).

Afecţiunile oculare nu se pot depista doar la un consult pentru ochelari

Este important de menţionat faptul că un consult pentru corecţie optică (ochelari) nu reprezintă un consult oftalmologic complet, iar bolile oculare şi nu numai, nu pot fi descoperite decât la o examinare completă. De exemplu, de multe ori diabetul zaharat este o descoperire întâmplătoare a medicului oftalmolog, care, examinând fundul de ochi al unui pacient care nu se ştie cu aceasta boală, descoperă modificări incipiente de retinopatie diabetică, îndrumând astfel pacientul către serviciul de diabet şi boli de nutriţie pentru a începe un tratament corespunzător acestei afecţiuni.

Teste şi investigaţii la medicul oflatmolog

Dacă în timpul examenului oftalmologic se observă modificări ale tensiunii oculare, ale fundului de ochi, medicul va recomanda efectuarea unor teste şi investigaţii suplimentare, cum ar fi: tomografia în coerenţa optică pentru examinarea nervului optic şi a retinei (OCT), câmpul vizual, ecografie oculară, etc.

Cât durează un consult la medicul oftalmolog?

Un consult oftalmologic poate dura o oră sau mai mult, în funcţie de complexitatea cazului.

Care sunt cele mai frecvente boli ale ochilor la români?

Se pot împărţi în funcţie de vârstă frecvenţa apariţiei unor afecţiuni oculare. Dacă la copii şi tineri se întâlnesc frecvent afecţiuni infecţioase (conjunctivite, blefarite), strabism, spre  vârsta adultă apar mai des afecţiuni precum glaucom, cataractă, boli degenerative retiniene. De menţionat este şi faptul că în rândul tinerilor apar mai frecvent leziuni oculare asociate cu traumatisme, accidente rutiere, sporturi extreme (cataractă traumatică, decolare de retină, plăgi corneene, care uneori afectează permanent acuitatea vizuală, având implicaţii pe termen lung în calitatea vieţii, activitate profesională, etc).
Consultul oftalmologic periodic poate preveni apariţia unor complicaţii oculare, depistarea si tratamentul precoce a unor afecţiuni oculare fiind scopul primordial al acestui consult cu prezervarea vederii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Ce conţin, de fapt, vaccinurile?
Ce conţin, de fapt, vaccinurile?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân