Ciuperca unghiei – cele mai bune tratamente. Semne că unghia e infectată cu o ciupercă

Ciuperca unghiei sau onicomicoza este o infecție care afectează cu precădere unghiile de la picioare. Cum se manifestă și în ce constă tratamentul.
  • Publicat:
Ciuperca unghiei - cele mai bune tratamente. Semne că unghia e infectată cu o ciupercă
Foto: Shutterstock

Ciuperca unghiei poate fi provocată din cauza mai multor tipuri de ciuperci, precum candida (care se poate transforma in candidoză) sau dermatofitele (care provoacă așa-numita condiție „piciorul atletului”). Ciupercile apar atunci când sporii își găsesc loc între unghie și pielea de sub aceasta și se hrănesc cu piele sau cu keratina din unghie.

Infecția unei unghii poate fi foarte repede observată: aceasta va începe să se îngroașe, își poate schimba culoarea sau chiar se poate îndeparta de pielea de sub ea.

Ce simptome dă ciuperca unghiei

Când infecția unghiei este cauzată de Candida albicans, ţesutul periunghial este inflamat şi, dacă se comprimă, iese puroi: este asemănător unui panariţiu vulgar.

În acest caz, vei observa că:

  • Unghia își va pierde aspectul natural
  • Va apărea o decolorare în jurul unghiei
  • Vor apărea câteva pete albe sau galbene în mijlocul unghiei
  • Unghia se va îngroșa și va deveni mult mai fragilă, friabilă
  • Vei observa că unghia începe să se îndepărteze de piele

Este foarte important să acționezi imediat ce observi aceste simptome. Cu cât infecția va progresa, cu atât va fi mai greu de suportat.

Cel mai eficient tratament pentru ciuperca unghiei

Diagnosticul de ciuperca unghiei se bazează pe identificarea ciupercii prin intermediul unui mediu de cultură sau prin examen microscopic pe fragmente de unghie sau pe material prelevat din locul leziunii.

Tratamentul onicomicozei este de lungă durată. Practic, este necesară creşterea unei noi unghii total sănătoase. Din acest motiv, diagnosticul se stabileşte numai pe baza examenului clinic al unghiei, dar şi pe baza unui examen de cultură.

Tratamentul cel mai eficace utilizează griseofulvină sau ketoconazol pe cale orală fără întrerupere, cel puţin 6-7 luni.

Nistatina este eficace numai pentru Candida albicans, dar trebuie folosită doar local, odată ce s-a stabilit diagnosticul. Folosirea sa pe cale generală este inutilă, deoarece nistatina nu se absoarbe şi de aceea nu trece în circuitul sangvin.

Scheme terapeutice mai recente, încă în fază de cercetare, se bazează pe administrare de itraconazol, antimicotic de ultimă generaţie, o săptămână pe lună pentru un total de 3-4 cicluri.

Cum previi ciuperca unghiei

Deși poate fi imposibil să eviți complet apariția ciupercilor, poți face, totuși, câteva lucruri pentru a reduce aceste riscuri, precum:

  • evitarea umidității în încălțăminte
  • poartă papuci în zone precum dușurile comune sau piscinele
  • dezinfectează regulat încălțămintea

Este foarte important sa tratezi orice deteriorare a unghiei pentru că aceasta poate încuraja apariția ciupercilor.

Nu în ultimul rând, dacă observi orice simptom al apariției ciupercilor, tratează-te imediat. Ciupercile se răspândesc foarte repede, iar infecția odată instalată se tratează destul de greu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”