Nu mai găseşti dezinfectant? Vezi câteva soluţii care îl pot înlocui cu succes!

Dacă imaginea rafturilor goale din magazine te lasă cu un gust amar, te poţi baza pe o soluţie mult mai simplă, poate chiar mai eficientă!
  • Publicat:
Nu mai găseşti dezinfectant? Vezi câteva soluţii care îl pot înlocui cu succes!

Magazinele şi farmaciile au fost asaltate de oameni în căutarea dezinfectantelor, dar nu e cazul să intri în panică, există şi alte soluţii pentru dezinfectarea mâinilor.

Prima şi cea mai importantă: spălarea mâinilor cu apă şi săpun.

De altfel, dezinfectantul e indicat doar în cazul în care nu ai acces la o sursă de apă şi DUPĂ spălarea mâinilor cu apă şi săpun.

 

„Reţetă” de dezinfectant homemade: ingredientele de care ai nevoie

Dacă imaginea rafturilor goale din magazine te lasă cu un gust amar şi cu dezamăgirea unei iminente infecţii, te poţi baza pe spirt. Da, acel spirt din casele tuturor, cu minimum 60% concentraţie de etanol.

Ca să nu cari după tine o sticlă de o jumătate de litru de spirt în geantă, poţi turna într-un recipient de plastic sau de sticlă o cantitate mai mică (ex: recipientul unui şampon de călătorie, sticlă goală de pastile etc.).

Vezi aici cum trebuie să te speli corect pe mâini ca să reduci riscul de infecţie cu coronavirus. VIDEO

Dacă mai ai prin casă vreo sticluţă golită de dezinfectant tip spray, cu atât mai bine. Pune spirt în ea şi dezinfectează-ţi mâinile înainte să duci mâinile la faţă, după ce atingi barele din mijloacele de transport în comun, după ce mergi la cumpărături etc.

Dacă vrei să „îndulceşti” un pic mirosul înţepător de spirt, pune un pic de ulei esenţial de citrice, mentă, lavandă sau arbore de ceai şi gel de aloe (pentru prevenirea uscării pielii). Mai precis, două treimi alcool, o treime gel de aloe şi 2-3 picături de ulei esenţial.

Alte utilizări ale spirtului medicinal

Deşi este un dezinfectant excelent, spirtul nu se utilizeaza pe rănile deschise, deoarece provoacă usturime, stimulează sângerarea şi poate provoca distrugerea ţesuturilor. 

De asemenea, spirtul este un dezinfectant ideal pentru obiectele de plastic sau metal (telefon mobil, mouse, tastatură etc.), dar şi pentru curăţarea instalaţiilor sanitare, spălarea geamurilor, dezinfectarea blatului de bucătărie. 

Votca şi şerveţelele umede, contraindicate

Nu, contrar zvonurilor, votca sau alte băuturi tari nu sunt eficiente pentru dezinfectarea mâinilor, pentru că au cel mult 40% alcool. Renunţă la idee!

De evitat este şi folosirea exclusivă a şerveţelelor umede, în detrimentul spălării frecvente pe mâini cu apă şi săpun.

Un studiu recent (februarie 2020) a arătat că şerveţelele umede care conţin peroxid de hidrogen (apă oxigenată), hipoclorit de sodiu sau clorură de benzalconiu sunt mult mai puţin eficiente decât etanolul, adică ingredientul de bază din spirt.

Betadina, ideală pentru dezinfectarea rănilor

Dacă te tai la un deget sau ai o rană deschisă, betadina e cea mai sigură soluţie antiseptică împotriva bacteriilor, virusurilor şi coronavirusurilor. Grijă mare totuşi la cantitate dacă ai o afecţiune tiroidiană. În plus, betadina este contraindicată copiilor sub 6 ani şi persoanelor alergice la iod, iar utilizarea cu regularitate a acesteia este interzisă în cazul gravidelor sau lăuzelor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”