Mucegaiul din casă – ce pericole reprezintă pentru sănătate

Află care sunt cauzele ce duc la apariţia mucegaiului, cum poţi preveni acest lucru şi ce probleme de sănătate pot apărea în urma expunerii îndelungate la mucegai!
  • Publicat:
Mucegaiul din casă – ce pericole reprezintă pentru sănătate


Mucegaiul este o problemă des întâlnită în gospodării, care afectează atât aspectul pereţilor şi mirosul încăperii, precum şi sănătatea oamenilor.

Există mii de specii de ciuperci care duc la apariţia mucegaiului, iar mediul cald şi umiditatea crescută sunt principalii factori de risc.

Află care sunt cauzele ce duc la apariţia mucegaiului, cum poţi preveni acest lucru şi ce probleme de sănătate pot apărea în urma expunerii îndelungate la mucegai!

De ce apare mucegaiul în locuinţă?

Băile fierbinţi, gătitul şi călcatul sunt doar câteva dintre activităţile care favorizează creşterea umidităţii în locuinţă. De asemenea, uscatul rufelor în casă sau pe calorifer reţine umiditatea în încăpere şi favorizează apariţia mucegaiului. Grijă mare şi la prosoapele pe care le folosiţi după duş! Dacă le lăsaţi umede câteva zile în maşina de spălat, acestea mucegăiesc.

De aceea, ventilarea este extrem de importantă în baie şi bucătărie, încăperi în care există condiţii de umiditate crescută.

Apa care se prelinge din ţevile fisurate este, de asemenea, un factor de risc în dezvoltarea sporilor de mucegai. Uneori, astfel de scurgeri sunt greu de depistat, mai ales în cazul ţevilor din pereţi. Mirosul neplăcut este cel care dă de gol o astfel de problemă.

Dacă staţi la ultimul etaj şi clădirea nu are un acoperiş izolat corespunzător, apa poate pătrunde prin tavan, distrugând vopseaua peretelui şi tencuiala; dacă stagnează mult timp în perete, apa creează condiţii optime pentru dezvoltarea mucegaiului.

Ce probleme de sănătate apar din cauza expunerii la mucegai

Anumite categorii de persoane prezintă o sensibilitate crescută dacă sunt expuse mucegaiului, în special nou-născuţii, copiii mici şi vârstnicii, care nu au un sistem imunitar foarte puternic. Pot apărea simptome precum nasul înfundat, înroşirea ochilor, vedere în ceaţă, fotosensibilitate, tuse seacă, gât iritat, respiraţie şuierătoare sau iritaţii cutanate. 

„Erupţiile cutanate se pot manifesta fie sub forma dermatitelor de contact alergice, fie sub forma urticariei. În dermatita alergică de contact apar zone roşii, cu edem, uneori vezicule, cruste, scuame, intens pruriginoase, în funcţie de stadiul de evoluţie, care depăşesc zona de contact cu alergenul. Urticaria are manifestări relativ similare, dar leziunile sunt trecătoare, apar şi dispar în intervalul a 24 de ore, cu apariţia concomitentă pe alte zone. În cazurile severe pot fi acompaniate de umflarea buzelor, pleoapelor, a altor zone ale corpului, de dificultăţi respiratorii, putând evolua spre forme severe de şoc anafilactic”, avertizează dr. Ioana Simian, medic dermatolog.

De asemenea, cei care suferă deja de diverse alergii ar putea experimenta o exacerbare a simptomelor neplăcute. În cazurile grave şi rare, mucegaiul poate afecta sistemul nervos, cauzând febră, dureri de cap, tulburări de memorie, schimbări de dispoziţie şi dificultăţi majore de respiraţie.

Din cauza mucegaiului, bolnavii de boli cronice, în special cei cu afecţiuni pulmonare, cum ar fi bronhopneumopatia obstructivă cronică, ar putea să sufere de infecţii la nivelul plămânilor.

Un raport al Institute of Medicine, dat publicităţii în 2004, arată că există o legătură clară între expunerea la mucegaiurile de interior şi problemele tractului respirator (tuse, respiraţie îngreunată etc.) – inclusiv în rândul persoanelor aparent sănătoase –, astm şi hipersensibilitatea pulmonară. 

De asemenea, studii recente subliniază efectul expunerii la mucegai în cazul copiilor care sunt diagnosticaţi cu astm în copilărie.

Metode de prevenire a mucegaiului

Principala metodă de prevenire a mucegaiului constă în menţinerea umidităţii din locuinţă la valorile normale, între 30 şi 60%. Poţi face acest lucru cu ajutorul unui dezumidificator, cum este Ceresit AERO 360º, un aparat care extrage umiditatea în exces din aer.

Efectele utilizării unui dezumidificator sunt optime în camere precum bucătăria, baia, dormitorul sau încăperi unde circulaţia aerului este foarte slabă (pivniţă, garaj, pod etc.). De asemenea, poate fi de ajutor şi în uscarea unei camere care a suferit o inundaţie.

Alte soluţii prin care poţi preveni apariţia mucegaiului sunt:

  • aeriseşte bine baia după ce faci duş sau montează-ţi un ventilator în cazul în care baia nu dispune de fereastră
  • deschide fereastra în timp ce găteşti sau pune în funcţiune hota de aragaz, care îndepărtează aburii formaţi şi reduce din umiditate
  • nu usca rufele pe calorifer sau pe sârme din interiorul casei
  • nu lăsa prosoapele folosite sau alte rufe umede în maşina de spălat, ci spală-le imediat sau întinde-le la aer curat, să se usuce
  • fă o verificare atentă a instalaţiilor sanitare şi înlocuieşte sau repară robineţii care curg ori ţevile care au scurgeri de apă
  • izolează bine ferestrele sau schimbă-le dacă prezintă fisuri prin care poate pătrunde apa
  • foloseşte vopsele antimucegai
  • nu pune carpete sau covoare în baie, deoarece reţin umiditatea
  • nu uda plantele de apartament din abundenţă

Dacă ai deja mucegai în casă, ai grijă la soluţiile cu care îl cureţi şi la metodele de protecţie!

În cazul expunerii la soluţiile de îndepărtare a mucegaiului fără măsuri de protecţie, pot apărea diverse probleme dermatologice.

„Pot fi întâlnite manifestări similare de dermatită alergică de contact sau urticarie. Acestea nu apar imediat expunerii şi evoluează ca severitate la distanţă după contactul cu substanţa incriminată. O altă categorie de manifestări induse de contactul cu astfel de substanţe sunt dermatitele iritative de contact, Spre deosebire de cele alergice, acestea apar strict pe zona de contact cu substanţa incriminată în momentul expunerii, nu afectează alte zone ale corpului şi se reduc ca intensitate după îndepărtarea agentului cauzator. Expunerea la produse care au la bază clorul, în special expunerea cronică, de lungă durată, întâlnită la profesionştii în curăţenie, generează erupţii acneiforme sub forma comedoanelor, leziunilor chistice şi nodulilor pe faţă, în spatele urechilor, pe coapse sau braţe”, atenţionează medicul dermatolog Ioana Simian.

Iată câteva sfaturi pentru a preveni astfel de probleme:

– nu amesteca produse care conţin amoniac cu unele care conţin clor – se vor elibera compuşi toxici pentru plămâni;

– foloseşte întotdeauna mănuşi de cauciuc, măşti de protecţie şi ochelari speciali şi deschide larg ferestrele;

– după terminarea curăţeniei, lasă aerul să pătrundă în încăpere cel puţin 15 minute. 

Află mai multe pe stopumiditatii.ro!

Surse: cdc.govncbi.nlm.nih.gov, who.int.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Balonare: solutii pentru abdomen plat
Balonare: solutii pentru abdomen plat
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”