Menopauza: simptome şi plante care ameliorează stările neplăcute

Menopauza este o perioadă fiziologică ce apare deseori însoţită de simptome destul de neplăcute ce afectează calitatea vieţii. Pentru a estompa aceste simptome, dar şi efectele adverse, riscuri şi contraindicaţii, specialiştii recomandă fitoterapia.
  • Publicat:
Menopauza: simptome şi plante care ameliorează stările neplăcute

Menopauza este o perioadă fiziologică ce apare deseori însoţită de simptome destul de neplăcute ce afectează calitatea vieţii.

Pentru a estompa aceste simptome, dar şi complicaţiile, specialiştii recomandă fitoterapia.

Plante medicinale precum salvia, lavanda, rădăcina de lemn dulce etc. vin în întâmpinarea tuturor femeilor care se confruntă cu aceste probleme.

Ce este menopauza?

Menopauza reprezintă încetarea fiziologică a ciclurilor mensturale urmare a opririi secreţiei hormonale a ovarelor (estrogeni şi progesteron).

Menopauza se desfăşoară în două etape : premenopauza şi menopauza confirmată ce apare între 40 şi 55 ani .

Premenopauza se întinde pe câteva luni sau mai mulţi ani, perioadă în care intervin cicluri cu sau fără ovulaţie iar secreţiile hormonale devin neregulate (secreţia de estrogeni persistă iar cea de progesteron  descreşte).

Menopauza confirmată –  secreţia hormonală a ovarului încetează, nivelul de gonadotrofine este foarte ridicat în sânge şi în urină iar sângerările menstruale au încetat.

Menopauza – când apare şi cum se manifestă?

Menopauza apare în jurul vârstei de 50 de ani, iar odată cu încetarea naturală a ciclului menstrual apar şi aşa numitele tulburări neurovegetative: bufeuri, transpiraţii, insomnii, nelinişte şi nervozitate.

Din cauza acestor mari schimbări hormonale în organismul femeii pot apărea sau se pot agrava unele boli la care organismul respectiv este predispus: hipertensiunea arterială, obezitate, nevroză etc.

Menopauza – remedii naturale care combat efectele neplăcute

Multe femei intrate precoce la menopauză rămân cu o oboseală şi o serie de alte tulburări ce pot persista de-a lungul anilor, afectând viaţa sexuală normală.

Pentru a estompa aceste simptome destul de neplăcute, fitoterapia recomandă utilizarea mai multor plante medicinale. Printre plantele care ajută la ameliorarea tulburărilor de menopauză se numără:

Salvia – are efect sedativ central şi periferic, acţionează asupra sistemului nervos vegetativ, liniştind stările de agitaţie, iritabilitate, nervozitate şi palpitaţiile. Ajută la reechilibrarea sistemului neuroendocrin, reduce transpiraţia excesivă, fiind utilă în tratarea simptomelor menopauzei.

Rădăcina de lemn dulce este foarte bogat în estrogeni naturali, substanţe hormonale care favorizează la femei reducerea efectelor neplăcute legate de menopauză şi premenopauză, favorizând inclusiv asimilarea calciului şi menţinerea densităţii osoase normale.

• Lavanda – are efect calmant, sedativ, antispastic, antiinflamator, antibacterian, antiviral, antifungic, expectorant, hipotensiv, emenagog şi cicatrizant.

Capsulele menopauză, ceaiul menopauză, precum şi uleiul esenţial de lavandă, uleiul esenţial de melissa, uleiul esenţial de portocale şi uleiul esenţial de bergamotă sunt indicate pentru simptomele menopauzei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia