Medicul Cornel Brotac despre infectia cu noul coronavirus: „Romania nu este pregatita pentru o pandemie”

Profesor doctor Cornel Brotac spune care sunt adevăratele simptome ale coronavirusului şi cum ar trebui oamenii să fie pregătiţi în caz de epidemie.
  • Publicat:
Medicul Cornel Brotac despre infectia cu noul coronavirus: „Romania nu este pregatita pentru o pandemie”

Coronavirus, denumit şi COVID-19, provoacă panică şi în România! Până în acest moment, autorităţile guvernamentale au anunţat că 3 români au depistaţi pozitiv cu virusul din China. Este vorba de un bărbat de 45 de ani din Maramureş, o femeie de 38 de ani, din Timişoara, şi un tânăr de 26 de ani, din Gorj. Profesor doctor Cornel Brotac, specialist Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie, ne-a acordat un interviu exclusiv, în care a vorbit despre adevăratele simptome ale coronavirusului şi cum ar trebui oamenii să fie pregătiţi în caz de epidemie, la nivel global.

„Romania nu este pregatita pentru o pandemie”

1) Coronavirus a creat isterie în întreaga lume. Cum trebuie oamenii să fie pregătiţi în cazul unei crize epidemiologice?

Cornel Brotac: Tinand cont de faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii este la un pas de a declara stare de pandemie globala, in mare parte se intelege isteria creata. Analizand structura acestui virus, se pare ca trebuie luat in serios faptul ca acesta a dezvoltat perioada cea mai mare de incubatie, ajungand, in acest moment, la o perioada de 29 zile, si poate ajunge pana la 14 zile de la contactarea virusului pana la aparitia primelor simptome. De aceea, ne pune foarte mult pe ganduri si ne indreptateste sa fim ingrijorati.

Romania, din punctul meu de vedere, nu este pregatita pentru o pandemie. Mentionez ca, desi lucrez in mediul privat de sanatate si atat eu cat si colegii mei intram in contact cu sute de pacienti, zilnic, nu am primit niciun protocol despre cum ar trebui sa actionam, in conditiile in care am putea sesiza posibili pacienti infestati.

2) Cum afectează organismul?

Cornel Brotac: Coronavirus este un virus de tip SARS ce are in structura sa genom viral de tip ARN si un invelis numit capsida, purtand denumirea de nucleocapsida. Acesta se infiltreaza la nivel celular prin intermediul cailor respiratorii si afecteaza materialul sau informatia genetica transmisa de ADN, prin intermediul ARN-ului, la nivelul ribozomilor, unde are loc sinteza proteica, astfel incat enzimele, hormonii sau alti componenti structurali ai celulei vor primi bagaj informatic modificat genetic, din cauza virusului. De aici, se influenteaza, in mode negativ, functii ale organismului la nivel celular, cat si agravarea unor diagnostice de tip cronic.

Ca in cazul oricarui alt virus in faza incipienta, tratamentul impotriva lui sau un autovaccin dureaza pana la minim 6 luni de zile. Virusul devine mortal, pentru pacientii care au diagnostice secundare/boli cronice, acestea fiind influentate negativ de catre virus, ducand pacientul pana la insuficiente de tip renal, respirator, cardiac. De aici, si inregistrarea atator cazuri de mortalitate.

Cat de eficienta este masca de protectie si de ce nu sunt afectati copiii de coronavirus

3) De ce copiii nu sunt afectaţi?

Cornel Brotac: Copiii nu sunt afectati atat de puternic de virus, deoarece ei au un sistem imunitar mult mai bine conservat, neavand boli cronice care sa le puna viata in pericol. De aici, se intelege ca COVID 2019 este un ucigas indirect.

4) Cât de mult ajută masca medicală împotriva coronavirusului? Puteţi să ne daţi exemplu de măşti potrivite?

Citeşte aici continuarea interviului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”