20 de mituri despre coronavirus care au fost complet spulberate de ştiinţă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a întocmit o listă cu cele mai frecvente mituri despre coronavirus.
  • Publicat:
20 de mituri despre coronavirus care au fost complet spulberate de ştiinţă

Infecţia cu noul coronavirus COVID-19 se răspândeşte extrem de rapid pe suprafaţa globului, iar miturile par să ţină pasul cu aceasta.

Ca urmare a lipsei unui vaccin care să prevină sau să trateze infecţia cu acest coronavirus cu rată mare de contagiozitate, în mediul virtual au apărut tot felul de „sfaturi” sau afirmaţii care nu au niciun fundament ştiinţific.

Mai mult, unele mituri pot fi chiar periculoase, dacă sunt luate de bune.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a întocmit o listă cu cele mai frecvente mituri despre coronavirus. Iată mai jos la ce să fii atent!

Copiii nu se pot infecta cu noul coronavirus

FALS – şi copiii se pot infecta, dar datele statistice arată că riscul este mult mai redus decât în cazul adulţilor. O posibilă explicaţie este oferită de medicul infecţionist Valeriu Gheorghiţă, într-un interviu exclusiv pentru CSID. În schimb, copiii sunt mai sensibili la virusul gripal, care poate fi prevenit prin aceleaşi metode ca în cazul coronavirusului.

Coronavirusul a fost fabricat într-un laborator secret

FALS – Nu există nicio dovadă în acest sens. De altfel, coronavirusul SARS-CoV-2 seamănă foarte mult cu alte două coronavirusuri care au circulat în ultimii 10 ani, SARS şi MERS. Toate cele trei tipuri de coronavirus îşi au originea, din câte se ştie până în prezent, în lilieci.

Masca respiratorie te protejează de coronavirus

FALS – măştile respiratorii uzuale, cele pe care le găseşti (sau nu) în farmacii nu blochează eficient particulele de salivă ale unei persoane infectate. În plus, coronavirusl se poate transmite şi prin secreţiile lacrimale, arată ultimele date. În schimb, măştile sunt indicate pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Personalul medical este sfătuit să poarte o mască respiratorie N95, care reduce semnificativ riscul de răspândire a infecţiei.

Infecţia cu noul coronavirus este letală

FALS – peste 80% dintre persoanele infectate prezintă simptome uşoare şi se vindecă, potrivit CDC. Restul persoanelor prezintă, într-adevăr, simptome mai grave, 4,5% dintre acestea au complicaţii severe (insuficienţă respiratori, disfuncţie multiplă de organe, şoc septic etc.), dar asta şi din cauza vârstei înaintate, a afecţiunilor preexistente sau chiar a sexului (află aici de ce bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile de coronavirus).

Potrivit datelor, mortalitatea cauzată de infecţia cu noul coronavirus este de 2,3%. Ceea ce nu înseamnă că este scăzută, dar nici nu se poate afirma că este o afecţiune din cauza căreia vei muri, odată ce ai dezvoltat-o. Prin urmare, nu este motiv de panică, dar trebuie să te protejezi pe tine şi pe ceilalţi respectând măsurile elementare de igienă: stai acasă dacă prezinţi simptome specifice coronavirusului, ia legătura cu medicul de familie, spală-te des pe mâini şi poartă o mască pentru a preveni infectarea altor membri ai familiei.

Animalele de companie pot transmite coronavirusul

FALS – aici ne referim în general la câini şi pisici, cele mai uzuale animale de companie. Cu toate acestea, este indicat să te speli pe mâini cu apă şi săpun după ce intri în contact cu animalul de companie, pentru a preveni transmiterea de Salmonella, E. coli, Toxocara sau alte bacterii ce pot fi, într-adevăr transmise de la animal la om.

Produsele MADE IN CHINA sau pachetele primite din China cresc riscul contaminării cu noul coronavirus

FALS – reprezentanţii OMS au declarat că nu există niciun pericol în privinţa pachetelor aduse din China, fie că vorbim de alimente, materiale textile, electronice sau orice altceva. Un studiu a arătat că aceste tipuri de coronavirusuri nu supravieţuiesc mai mult de 9 zile pe suprafeţe metalice, sticlă sau plastic şi că, în plus, nu se întrunesc toate condiţiile de mediu pentru ca acestea să reziste, respectiv temperatura, expunerea la raze UV sau umiditatea. Principala metodă este transmitere a coronavirusului este de la un om la altul, prin picăturile de salivă infectate.

Uscătoarele de mâini pot distruge coronavirusul

FALS – astfel de aparate nu au capacitatea de a omorî coronavirusul. În schimb, te poţi proteja de infecţie dacă te speli corect pe mâini, utilizezi un gel pe bază de alcool 60% şi stai departe de persoanele care prezintă simptome ale unei infecţii respiratorii sau care au călătorit recent în ţările unde au fost confirmate cazuri de infecţie cu noul coronavirus.  

Lampa cu lumină UV poate elimina coronavirusul

FALS – aceste lămpi cu lumină UV nu ar trebui folosite ca metodă de sterilizare a mâinilor sau a altor regiuni ale corpului, deoarece pot cauza iritaţii severe la nivel cutanat.

Un vaccin împotriva coronavirusului va fi disponibil foarte curând

FALS – în varianta optimistă, un vaccin care să te protejeze de infecţia cu noua tulpină de coronavirus ar putea fi disponibil cel mai devreme peste un an. Cercetătorii fac eforturi considerabile pentru a dezvolta un astfel de vaccin, dar experimentele trebuie să respecte anumite etape şi abia în ultima fază se ajunge la testarea pe subiecţi umani. De asemenea, trebuie luate în calcul potenţialele efecte adverse ale unui astfel de vaccin, care trebuie să fie mult mai mici în comparaţie cu beneficiile acestuia. Iar asta necesită timp, uneori chiar ani întregi.

Scanerele termice pot depista o persoană infectată cu noul coronavirus

FALS – acestea sunt eficiente în depistarea persoanelor care prezintă febră, ca urmare a unei infecţii, dar care poate fi cauzată de multe alte probleme de sănătate, nu doar de coronavirus.

Alcoolul sau clorul folosit pe corp omoară coronavirusul

FALS – aceste substanţe nu distrug virusurile care au pătruns deja în organism. Mai mult decât atât, folosirea alcoolului sau a clorului pe piele poate duce la iritaţii severe. În schimb, aceste substanţe pot fi folosite pentru dezinfectarea suprafeţelor sau a lenjeriei.

Vaccinul împotriva pneumoniei sau gripei te protejează de coronavirus

FALS – aceste vaccinuri te protejează doar de pneumonie sau de gripă. Noul coronavirus nu beneficiază în prezent de un vaccin, dar OMS şi alte institute de cercetare fac eforturi asidue pentru a dezvolta în viitorul apropiat un vaccin care poate preveni infecţia cu COVID-19.

Coronavirusul nu este mai periculos decât gripa

FALS – chiar dacă simptomele infecţiei cu coronavirus sunt similare gripei, rata mortalităţii şi profilul bolii arată un tablou mai grav în cazul coronavirusului. Potrivit OMS, noul coronavirus este de aproximativ 10 ori mai periculos decât virusul gripal în ceea ce priveşte riscul de mortalitate ca urmare a complicaţiilor.

Spălăturile nazale cu soluţie salină previn infecţia cu noul coronavirus

FALS – nu există nicio dovadă care să sprijine această afirmaţie. În schimb, soluţia salină poate ameliora simptomele congestiei nazale (nas înfundat, probleme de respiraţie, nas care curge).

Consumul de usturoi poate preveni infecţia cu noul coronavirus

FALS – deşi usturoiul are proprietăţi antimicrobiene şi antivirale şi este considerat un aliment sănătos în general, acesta nu poate preveni infecţia cu noul coronavirus. Cel puţin nu există studii la acest moment care să confirme această teorie.  

Uleiul de susan previne pătrunderea coronavirusului în organism

FALS – acest tip de ulei nu are niciun efect de acest gen asupra coronavirusului sau a altor tipuri de virusuri ori bacterii şi, în plus, poate cauza reacţii adverse la nivel cutanat. În schimb, spălatul mâinilor cu apă şi săpun antibacterian şi folosirea gelurilor pe bază de alcool pot preveni infecţia cu acest coronavirus.

Coronavirusul atacă doar bătrânii

FALS – infecţia cu noul coronavirus poate apărea la persoane de toate vârstele, dar este adevărat că vârstnicii, bărbaţii şi persoanele cu sistem imunitar deficitar sau care suferă de boli cronice (astm, diabet, boli de inimă etc.) sunt mai sensibile şi mai predispuse la apariţia complicaţiilor.

Antibioticele pot preveni şi trata infecţia cu coronavirus

FALS – antibioticele nu au efect asupra virusurilor, ci doar asupra bacteriilor. Coronavirusul COVID-19 este un virus şi, prin urmare, antibioticele nu sunt recomandate ca măsură de prevenţie sau de tratament împotriva infecţiei. Cu toate acestea, este posibil ca medicul să recomande diferite tipuri de antibiotice, în special în cazul persoanelor infectate spitalizate, care pot contracta un microb din mediul spitalicesc.

Există medicamente speciale pentru infecţia cu noul coronavirus

FALS – până la acest moment nu există medicaţie specifică pentru prevenirea sau tratamentul curativ al infecţiei cu noul coronavirus, dar se fac teste ale căror rezultate sunt încurajatoare. Până la confirmarea fără echivoc a eficienţei acestui medicament, pacienţii infectaţi primesc medicaţie pentru ameliorarea simptomelor.

Dacă am scăpat de infecţie, nu mă pot reinfecta

FALS – un pacient vindecat de noul coronavirus se poate reinfecta. Mai mult decât atât, riscul de complicaţii la reinfectare este mai crescut, susţin specialiştii, deoarece reacţia sistemului imunitar este mai puţin promptă. Aşadar, atenţie la igienă, pericolul este încă prezent!

Sursa: www.who.int

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”