Leucemie acută limfoblastică: simptome, analize, tratament şi reacţii adverse

Leucemia acuta limfoblastica (LAL) este o afectiune hematologica severa determinata de proliferarea necontrolata in maduva osoasa a celulelor imature numite limfoblasti.
Leucemie acută limfoblastică: simptome, analize, tratament şi reacţii adverse

Ce este leucemia acuta limfoblastica

Leucemia acuta limfoblastica (LAL) este o afectiune hematologica severa, determinata de proliferarea necontrolata in maduva osoasa hematogena a celulelor imature numite limfoblasti. Desi diagnosticul de LAL produce un impact important asupra dumneavoastra si a celor din jur, trebuie sa fiti constient ca in prezent exista multe mijloace terapeutice cu care aceasta boala poate fi controlata si chiar vindecata. 

Aflarea diagnosticului de leucemie acuta limfoblastica (LAL) produce adesea un soc emotional puternic si este posibil sa va simtiti neputincios si disperat. Va veti intreba „de ce mi se intampla mie”.

Ghidul de fata a fost tradus din limba engleza de dr. Maria Veronica Teleanu, de la Institutul Clinic Fundeni, si revizuit de dr. Andreea Delia Moicean, sef de lucrari, medic primar hematologie transplant medular, coordonator Grup Roman de Lucru pentru Studiul Leucemiilor Acute, investigator principal la Institutul Clinic Fundeni, Centrul de Hematologie si Transplant Medular. Ghidul complet poate fi descărcat de aici.

In contrast cu leucemiile cronice, leucemiile acute apar in cateva saptamani si determina aparitia precoce a simptomelor, severe in unele situatii, ceea ce face diagnosticul si tratamentul acestora extrem de important.

Sunt doua grupe mari de leucemii acute: leucemiile acute limfoblastice si leucemiile acute mieloblastice.

In cazul leucemiei acute limfoblastice, celulele imature care se multiplica necontrolat (limfoblastii) sunt precursorii limfocitelor.

Limfocitele sunt celule sangvine care apartin sistemului imun si sunt localizate in principal in maduva osoasa hematogena, sange, ganglioni limfatici si splina.

Consecinta multiplicarii necontrolate a limfoblastilor determina:

1. alterarea productiei de celule sangvine (trombocite, eritrocite si leucocite) si in consecinta producerea de hemoragii, anemie si cresterea susceptibilitatii la infectii de orice fel.

2. Infiltrarea organelor (in special a ganglionilor, ficatului si a splinei) de catre aceste celule cu cresterea dimensiunii acestora si alterarea functiilor lor. Orice organ poate fi potential afectat.

Pagina 1 din 11
Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața