Interviu cu Prof. dr. Mircea Diculescu: „Regimul alimentar determină majoritatea tumorilor”

Secţia gastroenterologie, spitalul Fundeni, Bucureşti. Pe uşa profesorului scrie: ‘’Vă mulţumesc că nu intraţi neinvitaţi!’’. O rugăminte corectă pentru tot şirul de pacienţi care aşteaptă o decizie medicală şi, de multe ori, o vorbă bună. Aceasta deoarece profesorul Mircea Diculescu insistă că empatia cu pacientul este esenţială pentru actul medical.
Interviu cu Prof. dr. Mircea Diculescu: „Regimul alimentar determină majoritatea tumorilor”

Secţia gastroenterologie, spitalul Fundeni, Bucureşti. Pe uşa profesorului scrie: ‘’Vă mulţumesc că nu intraţi neinvitaţi!’’.

O rugăminte corectă pentru tot şirul de pacienţi care aşteaptă o decizie medicală şi, de multe ori, o vorbă bună. Aceasta deoarece profesorul Mircea Diculescu insistă că empatia cu pacientul este esenţială pentru actul medical.

 

CSÎD: Mi-aţi spus că pacienţii au nevoie de informaţii corecte, dar şi de empatie. Ne explicaţi de ce e absolut necesară empatia?

Prof. dr. Mircea Diculescu: Încrederea în medici a fost demontată din motive inexplicabile pentru mine în ultimii ani. Este neapărat necesar pentru actul medical ca pacientul să înţeleagă şi să aibă încredere că medicul este la fel de interesat ca şi el să îl facă bine. Acest lucru face parte din eficienţa tratamentului.

CSÎD: Apropo de specialitatea dvs., ce investigaţii ar trebui să luăm în calcul, anual poate, astfel încât să aflăm informaţii despre starea de sănătate a aparatului digestiv?

Prof. dr. M.D.: Fiecare grup de analize trebuie adaptat vârstei, sexului, antecedentelor personale. Nu există o listă absolut valabilă pentru toţi. Un set minimal ar putea fi o ecografie abdominală alături de câteva teste sangvine de bază care includ hemograma, VSH, ALT, AST, bilirubina, trigliceride, colesterol, acid uric, creatinină. Cel puţin o dată ar fi bine de verificat şi Ag HBs şi AC HCV, adică hepatita B şi hepatita C.

CSÎD: În România, care sunt cele mai frecvente patologii grave din specialitatea dvs.?

Prof. dr. M.D.: Cancerul colorectal, apoi cancerul gastric la bărbaţi, tumorile pancreatice şi hepatice. Hepatitele cronice, din păcate sunt frecvente, şi de la acestea provin cazurile de ciroze hepatice. Bolile inflamatorii cronice intestinale pot fi grave, dar încă nu sunt frecvente.

CSÎD: Cum explicaţi numărul mare de afecţiuni digestive? 

Prof. dr. M.D.: Regimul alimentar determină majoritatea tumorilor tubului digestiv şi anexelor. Evident că toată patologia digestivă e determinată de ceea ce mâncăm, cât mâncăm şi cum mâncăm. Hepatitele cronice virale sunt transmise pe cale sanguină. Iar alcoolul şi fumatul rămân factori importanţi de risc pentru marea majoritate a bolilor.

Pagina 1 din 4
Cel mai nou articol Video:
Dr. Cristina Tănase Damian: despre prezența tatălui la naștere