8 boli care pot afecta fertilitatea femeilor. Care sunt semnalele de alarmă

„Ajutor, încercăm de ani în șir să facem un copil, însă fără succes! De ce ni se întâmplă asta tocmai nouă?”
8 boli care pot afecta fertilitatea femeilor. Care sunt semnalele de alarmă
Foto: Shutterstock

Problema fertilităţii este una complexă şi foarte delicată, afectând 30% dintre femeile de peste 35 de ani din România. Mai mult, 20% din aceste cazuri îşi au originea atât în afecţiunile feminine, cât şi în cele masculine, însă în ciuda acestei statistici îngrijorătoare, 56% din persoanele afectate nu consultă un medic specialist în probleme de fertilitate.

Factorii ce pot declanşa aceste probleme de fertilitate sunt variate, putând fi de natură hormonală, medicală, anatomică sau chiar legate de modificări negative ale stilului de viaţă, precum instalarea stresului cronic sau a sedentarismul.

Desi în multe cazuri apariția infertilității poate fi rezultatul unui cumul de variabile precum alimentația nesănătoasă sau stresul, în altele aceasta constituie efectul unor boli cronice nedepistate și netratate la timp. Acest lucru se întâmplă tot mai des pentru că astfel de afecțiuni nu prezintă simptome vizibile, astfel că sunt descoperite într-un stadiu mai avansat, în momentul apariției complicațiilor.

Aflăm de la dr. Ioan Boleac, medic primar Obstetrică-Ginecologie și Doctorand în domeniul fertilității, care sunt principalele boli ce pot împiedica apariția sarcinii la femei, dar și simptomele acestora.

Sindromul ovarului polichistic

Sindromul ovarului polichistic este o afecţiune care produce dezechilibre hormonale, afectează ovulaţia şi care se manifestă prin:

  • obezitate
  • hirsutism (creşterea excesivă a părului în locuri nedorite)
  • apariţia chisturilor
  • aparitia sterilităţii

Sindromul ovarului polichistic se instalează atunci când organismul produce hormoni masculini în exces, astfel că eliberarea ovulelor de către ovare se produce mai rar decât în mod normal.

Cauza acestui sindrom nu este cunoscută, însă cercetătorii sunt de parere că excesul de insulină ar putea conduce la creşterea secreţiei de hormoni androgeni la nivelul ovarelor. Femeile care se confruntă cu această afectiune au nevoie în cele mai multe cazuri de tratament medicamentos.

Hipotiroidia

O altă cauză a infertilităţii o reprezinta hipotiroidia. Aceasta se manifestă în condiţiile în care glanda tiroidă produce cantităţi mai mici de hormoni tiroidieni decât ar fi necesari organismului. Hipotiroidia este greu de depistat întrucât în prima fază este asimptomatică.

Când hormonii scad sub limita inferioară, apar următoarele simptome:

  • oboseală
  • depresie
  • dureri musculare
  • scăderea capacităţii de memorare şi concentrare
  • creşterea în greutate

Hipotiroidia este corelată şi cu variate dereglări hormonale, care produc tulburări menstruale sau lipsa completă a acesteia, afectând funcţia de reproducere a organismului feminin şi cauzând sterilitatea feminină. În ciuda acestui fapt, multe femei nu sunt diagnosticate şi tratate, astfel că hipotiroidia rămâne una dintre principalele cauze ale infertilităţii în rândul femeilor.

Infecţia cu Chlamydia

Şi afecţiunile inflamatorii precum infecţiile cu Chlamydia pot provoca infertilitate dacă nu sunt tratate la timp şi corespunzător. Boala se manifestă sub forma unei inflamaţii a colului uterin. 70% dintre femei nu prezintă simptomatologie, făcând această afecţiune greu de depistat.

Dacă nu este depistată şi tratată corespunzător, boala se extinde şi produce inflamarea trompelor uterine, provocând instalarea infertilităţii.

În cazul în care, totuşi, o femeie reuşeşte să rămână însărcinată, însă este încă purtătoarea acestui tip de infecţie, poate apărea avortul spontan sau naşterea prematură a copilului.

Endometrioza

Endometrioza este o afecţiune internă uterină în care ţesutul care creşte în mod normal în uter se implantează sau se dezvoltă în alte părţi.

Cauzele endometriozei nu sunt complet cunoscute, însă simptomele acesteia sunt foarte evidente:

  • durerea pelvină
  • crampe severe în timpul menstruaţiei
  • dureri de spate
  • durere în timpul actului sexual
  • dificultăţi de concepere
  • urinare frecventă sau dureroasă în timpul menstruaţiei

Infertilitatea este singurul semn prezent în endometrioză. Studiile arată că 20-40% dintre femeile infertile suferă de această afecţiune. Aceasta nu se poate vindeca, însă tratamentul poate rezolva problema infertilităţii.

Insuficienţa ovariană prematură

Insuficienţa ovariană prematură este o altă afecţiune care poate afecta fertilitatea permanent şi apare atunci când ovarele nu mai eliberează ovule înaintea vârstei de 40 de ani. Este o afecţiune provocată de toxine, boli autoimune, dar poate avea şi cauze genetice.

Manifestările acesteia sunt extrem de variate şi pot fi atât de natură fiziologică, dar şi neurologică:

Boala inflamatorie pelvină (BIP) 

Afecțiunea este cauzată cel mai adesea de bolile cu transmitere sexuala (BTS) – infecțiile cu gonococ, chlamydia, mycoplasme – sau de manevre diagnostice sau terapeutice ce vizează uterul.

Boala inflamatorie pelvină este o afecțiune acută, ce se manifestă prin:

  • durere pelvină
  • febră sau subfebră
  • leucoree
  • tulburări urinare
  • balonare
  • tulburări de tranzit
  • greață și vărsături
  • sângerări neregulate pe cale vaginală

În urma diagnosticului tardiv și a lipsei tratamentului, apare BIP reziduală, caracterizată prin durere pelvină și afectarea trompelor uterine (în interiorul trompei – zone de atrofie și scleroză, aderențe ale mucoasei tubare, iar în jurul trompei – aderențe cu deformarea traiectului), ajungându-se în final la obstrucția distală sau lipsa funcționării normale a trompelor, cu frecvență crescută a sarcinilor ectopice.

În cazul bărbaților, BTS pot evolua spre prostatită și azoospermie (absența spermatozoizilor din lichidul seminal) și implicit spre infertilitate masculină.

Endocervicitele

Acestea sunt infecții ale colului uterin care de cele mai multe ori nu au o simptomatologie clară și sunt cauzate de boli cu transmitere sexuală.

În lipsa unui tratament adecvat, acestea cresc semnificativ riscul de infertilitate sau complicații în timpul sarcinii, precum nașteri premature, apariția sarcinilor ectopice sau avorturi spontane.

Boala celiacă

Poate duce la infertilitate atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților. Boala se manifestă printr-o absorbție deficitară a vitaminelor și mineralelor în intestin, afectând astfel în mod direct calitatea celulelor reproducătoare. Femeile afectate de boala celiacă riscă să intre la menopauză mai repede decât în mod normal.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ioan Boleac - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Ioan Boleac este medic primar obstetrică-ginecologie, cu o vastă experiență în infertilitatea cuplului și reproducere asistată, fiind Doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila și Secretar Executiv al Societății Române pentru Fertilitate și Reproducere Asistată. Are ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”