În ce condiţii nu eşti obligat să porţi mască de protecţie pe durata stării de alertă

Află care sunt situaţiile în care eşti exceptat de la purtarea măştii de protecţie.
  • Publicat:
În ce condiţii nu eşti obligat să porţi mască de protecţie pe durata stării de alertă

Masca de protecţie este una dintre măsurile luate de Ministerul Sănătăţii (MS) pentru a preveni contaminarea cu virusul SARS-CoV-2. Însă obligativitatea purtării măştii în spaţii publice închise pe durata stării de alertă are parte de câteva excepţii, potrivit Ordinului comun emis recent de MS şi Ministerul Afacerilor Interne.

Află mai jos care sunt situaţiile în care eşti exceptat de la purtarea măştii de protecţie.
 

Cine nu este obligat să poarte mască de protecţie

Conform documentului publicat pe site-ul MS, pe perioada stării de alertă, masca de protecţie trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în oricare din spaţiile închise ale incintei, cu aceste excepţii:

  • angajatul este singur în birou sau există minimum 2 metri între persoanele din acel birou, cu condiţia aerisirii camerei, cel puţin la două ore şi se asigură dezinfecţia suprafeţelor;
  • persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare (BPOC, astm etc.);
  • persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);
  • prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
  • vorbitorii în public, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri;
  • elevii/studenţii, doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanţarea corespunzătoare;
  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Cum se poartă corect masca de protecţie

Măştile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinaţie cu curăţarea frecventă a mâinilor cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun. Mai exact, înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun).

Masca de protecţie trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul şi să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat.

Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măştii, mâinile trebuie igienizate cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun.

După utilizare, masca se aruncă de îndată într-un spaţiu special amenajat, preferabil cu capac, operaţiune urmată de igienizarea mâinilor.

NU se recomandă reutilizarea măştilor medicale!

Măştile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 de grade Celsius şi se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă.

Pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măştilor nemedicale (din material textil).

În cazul apariţiei febrei/tusei/strănutului, purtarea măştii este recomandată în orice circumstanţă (ex: în spaţiile deschise, la domiciliu).

Reguli privind triajul persoanelor pentru accesul într-o incintă

Pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea instituţiilor şi autorităţilor publice, operatorilor economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă.
În acest context, pentru personalul angajat, la accesul în sediul unităţii/instituţiei, este obligatoriu triajul epidemiologic şi dezinfectarea mâinilor.

Triajul nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal.

Triajul epidemiologic constă în:

  •  măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 grade Celsius);
  •  observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată);
  • dacă temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 grade Celsius, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus;
  • dacă se constată menţinerea unei temperaturi mai mare de 37,3 grade Celsius sau/şi prezenţa altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către mediul de familie în vederea efectuării unui consult medical: dacă se încadrează în definiţia de caz suspect COVID-19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2; dacă nu se încadrează în definiţia de caz suspect COVID-19, medicul de familie va stabili diagnosticul.

Medicul de Medicina muncii va avea obligaţia monitorizării stării de sănătate a angajaţilor, va face instruirea angajaţilor în ceea ce priveşte SSM (Securitatea şi Sănătatea în Muncă), dar şi evaluarea riscului pentru a decide dacă sunt şi alte zone unde nu este obligatorie masca.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”