Ghid pentru o igienă corectă pe timp de coronavirus

Acum mai mult ca niciodată este nevoie să avem grijă să respectăm măsurile de igienă pentru a ne păzi de
  • Publicat:
Ghid pentru o igienă corectă pe timp de coronavirus

În astfel de momente în care putem preveni răspândirea coronavirusului, dar şi propria contaminare sau a celor dragi, este nevoie să ştim clar care sunt măsurile de igienă ce ne pot fi de folos. Centrul pentru controlul şi prevenţia bolilor din SUA a oferit un ghid cu recomandări pentru igien zilnică, dar şi pentru curăţarea şi dezinfectarea locuinţei celor care sunt în izolare, suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19. Scopul major este limitarea supravieţuirii virusului în ambient. Recomandările sunt focusate pe suprafeţele din locuinţă, fiind adresate publicului general.

Curăţare versus dezinfectare

Curăţarea se referă la îndepărtarea germenilor, murdăriei şi impurităţilor de pe suprafeţe. Curăţarea nu înseamnă că această acţiune omoară germenii, ci doar că îi îndepărtează, le micşorează numărul, dar şi riscul răspândirii infecţiei.
Dezinfectarea se referă la folosirea chimicalelor care omoară germenii de pe suprafeţe. Acest proces nu înseamnă curăţarea suprafeţelor murdare sau îndepărtarea germenilor, ci omorârea germenilor după curăţarea suprafeţelor.

Recomandări generale pentru curăţarea şi dezinfectarea locuinţei

Pentru a preveni răspândirea virusului, suprafeţele ce se ating deş (mese, întrerupătoare, clanţe, birouri, toalete, chiuvete, robinete)  ar trebui să fie curăţate frecvent cu detergenţi şi dezinfectanţi prietenoşi cu mediul (în US aprobaţi de Agenţia de Protecţie a Mediului) care sunt potriviţi pentru suprafeţe şi urmând instrucţiunile de folosire. De obicei etichetele conţin instrucţiuni pentru siguranţă, dar şi pentru eficienţa produsului de curăţare, inclusiv metode de precauţie pe care ar trebui să le iei atunci când aplici produsul: de la purtarea mânuşilor până la a-ţi asigura o ventilaţie corespunzătoare în timpul aplicării acestuia.

Recomandări generale pentru curăţarea şi dezinfectarea locuinţelor în care sunt izolate persoane cu coronavirus ( fie suspecţi, fie confirmaţi cu COVID-19)

Mai întâi de toate, cei care împart locuinţa cu o persoană suspectă sau infectată ar trebui să fie instruiţi despre simptomele COVID-19 şi cum să prevină răspândirea virusului în case. Este absolut necesar să dezinfectăm zilnic suprafeţele cel mai des atinse din zonele circulate din casă (mese, clanţe, scaune, telecomenzi, birouri, toalete, chiuvete). În dormitorul sau baia dedicate unei persoane bolnave ar trebui să reduceţi frecvenţa curăţeniei, tocmai pentru a evita contactul cu persoana respectivă. Pe cât este posibil, persoana suspectă sau bolnavă ar trebui să stea într-o camera dedicată, ferită de ceilalţi oameni din casă, tocmai pentru a nu răspândi virusul.
Cel care are grijă de persoana infectată poate să-i ofere acesteia materialele necesare pentru curăţenie şi dezinfecţie pentru cameră şi baie (şerveţele umede, şerveţele din hârtie, produse pentru curăţenie şi dezinfecţie. Evident, dacă acea persoană poate să facă acest lucru de una singură. În cazul în care nu există o baie destinată persoanei suspecte sau infectate şi aceasta împarte baia şi cu ceilalţi locuitori ai casei, baia trebuie curăţată şi dezinfectată după fiecare utilizare a acesteia de către persoana bolnavă.

Cum să cureţi şi să dezinfectezi

Suprafeţe

Purtaţi mânuşi de unică folosinţă atunci când faceţi curăţenie şi dezinfectaţi suprafeţele. Mânuşile trebuie scoase ( fără să vă atingeţi de partea lor din exterior) şi aruncate după fiecare curăţare/dezinfectare. Dacă refolosiţi mânuşile ( pentru că nu sunt de unică folosinţă), acestea ar trebui să fie dedicate curăţeniei, în niciun caz să fie refolosite. Neapărat consultaţi instrucţiunile producătorilor pentru respectivul produs. Şi nu uitaţi să vă spălaţi mâinile imediat după ce v-aţi dat jos mănuşile.
Dacă suprafeţele sunt murdare, ar trebui să le curăţaţi folosind un detergent sau săpun înainte de a fi dezinfectate.
Pentru dezinfectare, puteţi folosi diluţii din înălbitorii pe care-i folosiţi în gospodărie sau soluţii cu minimum 70% alcool. Însă, evident că ar trebui să fie eficienţi şi dezinfectanţii casnici.
Înălbitorii casnici diluaţi pot fi folosiţi pe suprafeţe. Nu uitaţi să citiţi etichetele şi, neapărat, să nu fie expirate. Aveţi grijă să nu amestecaţi înălbitorii pentru gospodărie cu amoniac sau alte tipuri de detergenţi. Înălbitorii casnici aflaţi în termen de valabilitate sunt eficienţi împotriva coronavirusului atunci când sunt diluaţi corespunzător.

Iată cum puteţi prepara o soluţie din înălbitori care să fie eficientă împotriva coronavirusului:
5  linguri de înălbitor la un 3.5 litri de apă sau 4 linguriţe de înălbitor la un litru de apă.

Haine/prosoape/aşternuturi 

În ceea ce priveşte prosoapele, aşternuturile sau hainele unei persoane bolnave, e nevoie să purtaţi mănuşi atunci când puneţi mâna pe ele şi să le scoateţi după fiecare manipulare. Dacă nu aveţi mănuşi, neapărat spălaţi-vă pe mâini după ce băgaţi la spălat aceste haine/aşternuturi. Dacă e posibil, ar fi indicat să nu le scuturaţi. Astfel, veţi minimiza posibilitatea răspândirii virusului în aer.
Curăţaţi şi dezinfectaţi coşul de rufe urmând recomandările pentru curăţarea şi dezinfectarea suprafeţelor. Puteţi pune un sac în acest coş de haine, sac ce poate fi de unică folosinţă şi aruncat sau unul din material textile, ce poate fi spălat şi el la rândul lui.

Igiena mâinilor şi alte măsuri de prevenţie

Toţi oamenii, cu atât mai mult cei care stau cu o persoană suspectă sau infectată, trebuie să spele cât mai des pe mâini. Acest lucru trebuie făcut mai ales după ce vă scoateţi mânuşile de protecţie sau după ce intraţi în contact cu o persoană bolnavă. Pentru a fi eficient, spălatul pe mâini cu apă şi săpun trebuie să dureze 20 de secunde.
Dacă nu aveţi la îndemână apă şi săpun şi mâinile nu sunt murdare vizibil, puteţi folosi un dezinfectant de mâini pe bază de alcool care conţine minimum 60%alcool. Pentru a preveni contactarea virusului, este eficient să urmaţi recomandările medicilor de a menţine igiena mâinilor, dar şi de a nu vă atinge ochii, nasul sau gura cu mâinile nespălate.

Ar trebui să vă spălaţi mâinile şi în următoarele situaţii:
După ce o persoană îşi suflă nasul, tuşeşte sau strănută în apropierea noastră;
Înainte de a prepara mâncarea şi înainte de a mânca;
După ce intraţi în contact cu animale;
După ce faceţi rutina de îngrijire a unei persoane ce are nevoie de asistenţă ( copii, persoane bolnave).

Alte măsuri recomandate

Persoana bolnavă ar trebui să mănânce/să fie hrănită în camera dedicate. Farfuriile cu mâncare ar trebui manipulate cu mănuşi. Dacă este posibil, utilizaţi un coş special pentru resturile de mâncare provenite de la persoana infectată. Folosiţi neapărat mănuşi atunci când strângeţi sau manipulaţi resturile menajere.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân