Ghid complet despre infecţia cu noul coronavirus

Pentru că sunt atât de multe întrebări pe această temă, am decis să întocmim un ghid complet despre coronavirus.
  • Publicat:
Ghid complet despre infecţia cu noul coronavirus

Pe măsură ce epidemia de coronavirus se extinde pe suprafaţa planetei, oamenii, pe bună dreptate, au tot mai multe întrebări şi vor răspunsuri clare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat deja că epidemia de coronavirus a devenit pandemie, deci este o urgenţă medicală globală, iar Centrele pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA (CDC) recomandă populaţiei să fie pregătită pentru schimbări majore în viaţa de zi cu zi, pentru că sunt necesare măsuri drastice pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Pentru că sunt atât de multe întrebări pe această temă, am decis să întocmim un ghid complet despre coronavirus. Pentru ştiri la zi şi alte articole despre coronavirus poţi accesa secţiunea dedicată: CORONAVIRUS.

Ce este coronavirusul, ce este COVID-19

Coronavirusurile sunt un grup de virusuri zoonotice comune în rândul animalelor, dar care se pot răspândi şi la oameni. O nouă tulpină a acestui coronavirus, respectiv SARS-CoV-2, a fost descoperită la începutul lunii ianuarie a acestui an în Wuhan, China.

COVID-19 este boala determinată de infecţia cu SARS-CoV-2, denumire stabilită de Organizaţia Mondială  a Sănătăţii.

Care sunt simptomele COVID-19

Unele persoane infectate nu prezintă deloc simptome, în timp ce altele prezintă manifestări similare răcelii sau gripei, precum febră, tuse uscată, dificultăţi de respiraţie, mialgii, congestie nazală, dureri în gât. Aceste simptome pot apărea la 2-13 zile de la infectare.

Vezi aici ce se întâmplă cu corpul uman după ce este infectat cu noul coronavirus.

Diferenţa dintre gripă/răceală şi coronavirus

Atât gripa, cât şi infecţia cu noul coronavirus sunt boli extrem de contagioase, care prezintă simptome similare, dar debutul acestora diferă. De cele mai multe ori gripa debutează brusc, în timp ce infecţia cu noul coronavirus evoluează în peste 80% din cazuri cu forme clinice uşoare.

Poţi citi mai multe despre diferenţa dintre gripă şi răceală într-un interviu cu exclusiv cu un medic infecţionist!

Perioada de incubaţie a coronavirusului

Perioada de incubaţie a noului coronavirus este cuprins între 2 şi 14 zile.

Cum se transmite coronavirusul

Transmiterea coronavirusului are loc preponderent pe cale aeriană – picături de salivă contaminate eliminate prin tuse, strănut, vorbit. De asemenea, o persoană se poate infecta dacă atinge suprafeţe contaminate şi duce mâna la gură, nas, ochi.

Cât trăieşte coronavirusul în afara organismului uman

Noua tulpină de coronavirus poate supravieţui pe diferite suprafeţe, în medie, timp de 9 zile. Însă temperaturile scăzute, de până la 4 grade Celsius, pot determina persistenţa anumitor tulpini de coronavirus până la 28 de zile.  La peste 30 de grade Celsius, este foarte posibil ca noul coronavirus să devină inactiv în scurt timp.

Află mai multe despre subiect în acest articol!

În ce constă testul pentru coronavirus

Testul pentru coronavirus constă în prelevarea de exsudat faringian sau nazofaringian.

Cum se tratează infecţia cu coronavirus

În prezent nu există un tratament standard pentru infecţia cu noul coronavirus, nici un vaccin care să reducă/prevină riscul de infecţie. Se fac, într-adevăr, studii pe anumite medicamente pentru a le testa eficienţa în lupta cu această nouă tulpină de coronavirus, dar momentan nu există validări ştiinţifice privind siguranţa şi eficienţa acestora.

Cu toate acestea, pentru ameliorarea simptomelor cauzate de infecţia cu noul coronavirus pot fi administrate medicamente cu acetaminofen, ibuprofen sau naproxen, antitusive, antipiretice.

Cum gestionăm anxietatea şi panica provocate de coronavirus

Pentru a preveni crizele de anxietate şi atacurile de panică, este indicat să limitezi cât de mult posibil timpul petrecut pe reţelele de socializare şi privitul la televizor, unde există o multitudine de informaţii contradictorii, alarmante sau chiar false, care pot „alimenta” sentimentul de panică şi anxietate. În schimb, este recomandat să te informezi doar din sursele oficiale: Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Ministerul Sănătăţii şi Centrele pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC).

Citeşte aici mesajul integral al unui medic infecţionist: „Nu mi-e teamă de COVID-19, ci de epidemia de panică în rândul populaţiei”

Ce provizii să îţi faci în cazul unui epidemii de coronavirus

În situaţii de urgenţă, este indicat să îţi faci anumite provizii care să îţi ajungă pentru o perioadă de aproximativ 2 săptămâni.

Vezi aici o listă completă cu proviziile pe care trebuie să le faci în cazul unei pandemii/unui dezastru.

Cum poate fi prevenită infecţia cu coronavirus

Pentru a reduce la minimum riscul de infectare cu noul coronavirus, respectă următoarele reguli:

  • Spală-te des pe mâini cu apă şi săpun sau foloseşte dezinfectant dacă nu ai acces la o sursă de apă
  • Evită să îţi atingi gura, nasul, ochii dacă nu ai mâinile igienizate
  • Acoperă gura şi nasul cu un şerveţel de hârtie atunci când tuşeşti sau strănuţi
  • Evită contactul cu persoane care prezintă simptome ale unei infecţii respiratorii acute
  • Evită spaţiile aglomerate
  • Dezinfectează corect locuinţa

Ce rol are masca respiratorie de protecţie împotriva coronavirusului

Masca de protecţie este recomandată persoanelor care au simptome respiratorii (tuse, strănut), pentru a preveni răspândirea particulelor de salivă posibil contaminate cu noul coronavirus.

Citeşte mai multe despre masca de protecţie aici!

Cum să ne spălăm corect pe mâini pentru a evita infecţia cu coronavirus

Pentru eliminarea bacteriilor, virusurilor şi coronavirusurilor este indicat să te speli pe mâini cu apă şi săpun minimum 20 de secunde, mai ales după ce mergi la toaletă, înainte să mănânci sau înainte de a prepara alimentele, după suflarea nasului, strănut, tuse.

Vezi aici cum trebuie să te speli corect pe mâini!

Numărul total al cazurilor de coronavirus

Numărul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus sunt în continuă creştere. În prezent, acesta este de aproape 135.000 la nivel mondial, dintre care aproape 69.000 s-au vindecat.

Numărul total de decese cauzate de coronavirus

De la izbucnirea epidemiei de coronavirus până în prezent au fost înregistrate 4.970 de decese, majoritatea la persoane peste 80 de ani, cu diverse comorbidităţi. Pe primul loc se află China, cu 3.169 de decese, urmată de Italia, cu 1.016 decese, şi Iran (429 de decese). Vezi aici numărul cazurilor în timp real!

Numărul de cazuri de coronavirus în România

În prezent sunt 64 de cazuri confirmate de infecţie cu noul coronavirus, dintre care 6 persoane sunt considerate vindecate, însă una este în stare gravă, având nevoie de ventilaţie mecanică. În Bucureşti sunt înregistrate cele mai multe cazuri de infecţie cu noul coronavirus, respectiv 22.

Categorii de persoane vulnerabile la coronavirus

Persoanele vârstnice, cu afecţiuni preexistente (diabet, hipertensiune, bronşită cronică, emfizem, boli de inimă, de rinichi sau de ficat) şi fumătorii sunt categorii mai susceptibile de a dezvolta complicaţii ca urmare a infecţiei cu noul coronavirus.

Citeşte aici care sunt categoriile profesionale mai expuse riscului de infecţie cu noul coronavirus, dar şi persoanele mai sensibile, predispuse la apariţia complicaţiilor!

Ce înseamnă carantina/autoizolarea la domiciliu

Pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor cu noul coronavirus pot fi impuse anumite măsuri, precum instituirea carantinei timp de 14 zile sau autoizolarea la domiciliu.

Vezi aici un articol detaliat pe această temă!

Care sunt efectele coronavirusului la gravidă

Gravidele nu par să fie mai susceptibile la apariţia complicaţiilor cauzate de coronavirus în comparaţie cu restul persoanelor infectate. Pentru că este un virus noul despre care nu se ştiu încă foarte multe detalii, nu este încă foarte clar ce efecte poate avea asupra gravidelor, dar din cazurile confirmate până în prezent la gravide, majoritatea au avut simptome uşoare sau moderate similare răcelii sau gripei.

Mai multe detalii despre această temă poţi citi în acest articol.

Care sunt efectele coronavirusului la copii

Spre deosebire de adulţi, copiii par să fie mai feriţi de efectele noului coronavirus. În general, micuţii dezvoltă simptome uşoare, dar pot apărea complicaţii în cazul în care suferă de afecţiuni precum astm sau alte boli respiratorii.

Mituri false despre coronavirus

Consumul de usturoi, vitamina C în doze mari şi vaccinul pneumococic nu te protejează şi nici nu te vindecă de infecţia cu noul coronavirus.

Descoperă aici 20 de mituri despre noul coronavirus.

Cum întăreşti sistemul imunitar pentru a reduce riscul de complicaţii cauzate de coronavirus

Pentru a reduce riscul de complicaţii cauzate de infecţia cu noul coronavirus, este indicat să ţii un regim bogat în fructe şi legume proaspete, să faci mişcare zilnic, să îţi ţii sub control nivelul de anxietate/stres, să eviţi fumatul, alcoolul şi să te odihneşti minimum 7 ore pe noapte. Vezi aici o listă cu cele mai indicate alimente pentru creşterea imunităţii!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân