Fumatul este o boala cronica – dependenta de nicotina!

In Romania, in ultimii 20 de ani, numarul fumatoarelor aproape s-a dublat.
  • Publicat:
Fumatul este o boala cronica - dependenta de nicotina!
Fumatul este o boala cronica – dependenta de nicotina!
Stim deja ca fumatul este o problema de sanatate publica importanta si o epidemie globala, mai mult de 1 miliard de persoane fumand zilnic in toata lumea. Ceea ce nu stim poate este ca femeile fumatoare prezinta un risc mai mare de imbolnaviri ale inimii, mai ales in contextul in care numarul fumatoarelor creste de la an la an.
 
In Romania, de exemplu, in ultimii 20 de ani, numarul fumatoarelor aproape s-a dublat. Daca in 1989 fumau 11,3% dintre femeile adulte, in 2009 se delectau zilnic la tigara 21,9% dintre ele! Mai mult, peste 55% dintre femeile fumatoare au intre 15 si 34 de ani, fiind la varsta fertila.

Fumatul este o cauza reala a multiple forme de cancer la femei. Iar numarul femeilor care se imbolnavesc si mor din cauza cancerului este in crestere! Medicii oncologi au atras atentia asupra cresterii mortalitatii cancerului de col uterin din 1994 in 2003, de la 14 la 16,93 cazuri la 100.000 de locuitori, iar, in cazul neoplasmului ovarian, de la 6,70 la 8,84.

Femeile, mai afectate de fumat decat barbatii

Este de mult timp dovedit ca femeile fumatoare sunt mai predispuse la cancer pulmonar decat barbatii, ele dezvoltand aceasta boala dupa un consum mai mic de tutun si au risc mai mare de a face forma cea mai severa a cancerului pulmonar. Una din explicatii este ca femeile folosesc mai frecvent tigarile de tip „slim, low-tar, lights” care favorizeaza fumatul „compensator” – inhalarea mai profunda sau mai frecventa pentru a-si asigura „doza” de nicotina.

Dependenta de fumat este o boala cronica si trebuie tratata in consecinta. Practic, o persoana care fumeaza mai mult de 10 tigarete pe zi, este dependenta de nicotina. Femeile incep sa fumeze mai tarziu decat barbatii insa renunta mai greu. De altfel, studiile arata ca rata de succes a renuntarii la fumat este mai mare in cazul barbatilor. Motivele sunt atat de ordin biologic cat si psihologic”, a declarat Dr. Magdalena Ciobanu, Coordonatorul Programului National Stop Fumat.

Studiul realizat de de Dr. Rachel R. Huxley de la Universitatea din Minnesota, Minneapolis, USA, Divizia de Epidemiologie si de Dr. Mark Woodward de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore,USA, publicat in luna august si in care au fost inclusi peste 4 milioane de fumatori (barbati si femei), demonstreaza ca femeile sunt cu 25% mai predispuse sa dezvolte afectiuni coronariere in comparatie cu barbatii.

Boala coronariana, provocata de fumat, mai frecventa decat cancerul!

Nicotina actioneaza direct asupra inimii, crescand frecventa cardiaca, dar si asupra vaselor de sange, producand vasoconstrictie care se traduce prin cresterea tensiunii arteriale. Prin urmare, cu fiecare fum „tras” din tigara, inima se contracta mai puternic, mai des, dupa care urmeaza o perioada de acalmie, pana la urmatoarea tigara – cand procesul se reia.
Mai mult, cordul este fortat „sa munceasca” in conditii improprii de furnizare a energiei necesare contractiei: cantitatea de oxigen din sange este redusa ca urmare a inhalarii de monoxid de carbon din fumul de tutun. Este usor de inteles, asadar, de ce inima cedeaza mai repede. ” a declarat Dr. Magdalena Ciobanu, Coordonatorul Programului National Stop Fumat.
 
Citeşte mai multe articole pe tema dependenţei de fumat în dosarul nostru Cum să te laşi de fumat – renunţă la dependenţă.
Acelasi studiu arata ca riscul de afectiuni ale inimii creste cu 2% in fiecare an la femei in comparatie cu barbatii, unul dintre motive fiind acela ca organismul femeilor extrage o cantitate mai mare de substante toxice continute intr-o tigareta raportat la organismul barbatilor care are o reactie diferita. In ciuda progreselor inregistrate in tratamentele cardiovasculare, in Romania isi pierd viata zilnic din cauza infarctului miocardic 40 de oameni, potrivit studiilor. Previziunile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca boala coronariana va ramane tot principala cauza de deces pentru urmatorii 20 de ani, reprezentand 12,2 la suta din mortalitatea generala, inaintea celor provocate de cancer, accidente rutiere, HIV/SIDA si bolile hepatice.
Femeile renunta mai greu la dependenta decat barbatii
Organismul femeilor proceseaza nicotina mult mai rapid decat in cazul barbatilor, acestea fiind mai predispuse la dezvoltarea de afectiuni coronariere in ciuda faptului ca fumeaza mai putine tigarete pe zi in comparatie cu barbatii, arata studiul publicat in The Lancet. Mai mult, desi riscul imbolnavirii de afectiuni ale inimii scade in momentul renuntarii la fumat, femeile renunta la dependenta mult mai greu decat barbatii.

De asemenea, dependenta de tutun a femeilor este in crestere in tarile in curs de dezvoltare deoarece sunt expuse presiunii reclamelor, iar tigarile au un design adaptat cerintelor psihologice ale femeilor. In plus, si reglementarile legislative sunt mai relaxate. La nivel mondial, desi se considera ca fumatul este o boala a barbatilor, femeile „recupereaza” rapid, existand deja 220 de milioane de femei fumatoare.

Un studiu publicat recent de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca tinerele fete fumeaza la fel de mult ca tinerii. Mai mult, industria tutunului targeteaza femeile prin folosirea de mesaje seducatoare de tip: vitalitate, slabit, emancipare, sofisticat, alura sexuala. La nivel global, aproape 24% dintre tinerii fumatori s-au apucat de fumat la 10 ani, varsta la care practic nu au discernamant si nu pot vedea riscurile la care se supun fumand.


Programul National Stop Fumat va ajuta sa scapati de dependenta
In Romania, Programul National Stop Fumat isi propune sa ii ajute pe acei oameni care isi doresc din tot sufletul sa renunte la fumat si au nevoie de ajutor de specialitate. O echipa de medici si psihologi specializati in tabacologie, prezenti in centrele Stop Fumat stau in slujba celor care vor si cred ca pot renunta la aceasta boala deosebit de grava, dependenta de nicotina.
„Renuntarea la fumat inseamna un castig in ani de viata. Daca renunti pana la 35 de ani, castigi toti cei 10 ani pe care i-ai fi pierdut daca ai fi continuat sa fumezi. Daca renunti pana la 45 de ani, castigi 9 ani, pana la 55 ani, castigi 6 ani iar pana la 65 de ani, castigi doar 3 ani. Cei mai multi dintre fumatorii romani afirma ca si-ar dori sa renunte la tutun, insa, cand trebuie sa treaca la fapte, foarte multi abandoneaza.

Renuntarea la fumat este, in primul rand, o decizie personala. De aceea persoana care se decide sa intre in Programul National Stop Fumat trebuie sa isi doreasca din tot sufletul sa renunte. Daca nu exista convingerera totala, atunci beneficiul de pe urma programului tinde catre zero. Totusi, in situatia in care pacientul nu este convins 100%, acesta poate fi ajutat de catre psiholog care aplica o tehnica speciala numita „interviu motivational”, a declarat Dr. Magdalena Ciobanu, Coordonatorul Programului National Stop Fumat.

Citeste si: Ati aflat ca sunteti insarcinate? Renuntati la fumat!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
O inima sanatoasa cu casatorie se tine
O inima sanatoasa cu casatorie se tine
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”