Dr. Tarek Nazer, ortoped: ”Artroza avansată se poate trata prin fracturarea controlată a osului – osteotomie de corecţie”

Astăzi în cazurile de artroză avansată se apelează la metode chirurgicale cum ar fi osteotomiile la pacienţii tineri şi artroplastia total la pacienţi vârstnici
  • Publicat:
Dr. Tarek Nazer, ortoped: ”Artroza avansată se poate trata prin fracturarea controlată a osului - osteotomie de corecţie”
Dr. Tarek Nazer, ortoped: ”Artroza avansată se poate trata prin fracturarea controlată a osului - osteotomie de corecţie”, foto arhivă

Am aflat mai multe detalii despre tratamentul artrozei primare prin osteotomie de corecţie (fracturarea controlată a osului), o metodă folosită de circa 70 de ani, de la dr. Tarek Nazer, medic Ortopedie-Traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică, leziuni sportive şi proteze personalizate.

Artroza reprezintă distrugerea cartilajului articular. Această afecţiune poate fi de cauză degenerativă – apare o dată cu înaintarea în vârstă, însă afecţiunea poate apărea şi din cauza unor leziuni traumatice ale cartilajului sau în urma unei boli reumatice care afectează cartilajul articular (artroza secundară). Primele simptome ale artrozei pot apărea la activităţi fizice intense – disconfort de exemplu. Atunci când artroza este instalată apar durerile articulare, diformităţiile, edemul şi redoarea articulară. În cazul artrozei primare media de vârstă la care se instalează este 60 de ani, femeile fiind în principal vizate. De artroză secundară se poate suferi la orice vârstă, aceasta instalându-se din cauza unui traumatism sau a reumatismului. Astăzi tratatamele împotriva artozei au avansat. În cazurile artrozei incipiente se pot folosi tratamente regenerative ce constau în tratamentul cu celule mezenchimale obţinute din sângele propriu. Este vorba despre aşa numitele infiltraţii cu PRP (plasmă îmbogăţită cu trombocite ). Această metodă, cunoscută ca terapia vampir, ajută la regenerarea ţesuturilor şi lubrifierea articulaţiei ceea ce duce la reducerea frecării.

CSÎD: Ce se întâmplă din punct de vedere al tratamentului în cazul artrozelor avansate?
Dr. Tarek Nazer:
În cazurile de artroză avansată se apelează la metode chirurgicale cum ar fi osteotomiile la pacienţii tineri şi artroplastia total la pacienţi vârstnici.
Toate celelalte metode de tratament (medicamentoase, fizioterapeutice, etc) sunt folosite doar pentru ameliorarea durerii, nu pentru tratarea artrozei.

CSÎD: În ce constă osteotomia sau fracturarea controlată a osului?
Dr. Tarek Nazer:
Osteotomia de corecţie sau fracturarea controlată a osului este o metodă chirurgicală în care medicul efectueză o fractură controlată şi reajustează unghiurile anatomice la nivelul articulaţiei şi fixează cu placă şi şurburi atunci când există distrugerea uni compartiment al articulaţiei. Această metodă este în general efectuată la pacienţii mai tineri pentru a întârzia tratamentul final de artroplastie totală a genunchiului .
CSÎD: De câţi ani şi unde se practică osteotomia?
Dr. Tarek Nazer:
Osteotomia este una dintre cele mai vechi metode de tratament din Ortopedie. A fost introdusă ca mijloc de tratament încă din anii ‘50 de către Jacskon. Această metodă a început să fie iar folosită în zilele de azi în cazuri bine selectate pentru a întârzia tratamentul final de înlocuire a articulaţiei şi de a salva articulaţia naturală cât mai mult timp.

Riscurile osteotomiei

CSÎD: Ce riscuri există?
Dr. Tarek Nazer:
Din păcate nu există operaţie fără riscuri. Orice tratament chirurgical implică riscurile standard de la orice procedură chirurgicală (sângerare, infecţie, edem). Cele specifice operaţiei sunt pseudoartroză, fractură sau scurtarea sau alungirea membrului. 
Riscurile scad semnificativ atunci când operaţia este efectuată de către un medic specialist în acest tip de operaţii.

După operaţia de osteotomie sunt necesare 6 luni pentru recuperare

CSÎD: În ce constă recuperarea?
Dr. Tarek Nazer
: Recuperarea este dificilă fiind necesară o perioadă de aproximativ 8-12 săptămâni (timpul necesar pentru ca osul să se consolideze ) în care pacientul nu are voie să calce pe membrul respective.
În cazurile avansate de artroză, când apelăm la artroplastia totală, recuperarea este ceva mai uşoară. Pacientul poate să calce pe membrul respectiv chiar a două zi postoperator.
CSÎD: Mai concert, trebuie să facă pacientul operat prin metoda de fracturare controlată a osului pentru a se recuperara?
Dr. Tarek Nazer:
Aşa cum spuneam, recuperarea este de lungă durată, de aproximativ 6 luni, din care în primele 3 luni pacientul nu calcă deloc pe piciorul respectiv şi merge cu ajutorul cadrului şi al cârjelor, apoi creşte gradual gradul de sprijin până ajunge la sprijinul complet. Acest lucru este posibil undeva în jur de 6 luni de la operaţie. În schimb, în cazul unei artroplastii totale de genunchi recuperarea este mai uşoară şi mai rapidă. Pacientul poate călca din prima zi pe piciorul operat şi merge cu ajutorul cârjelor

Osteotomia de corecţie – costuri şi rezultate scontate

CSÎD: Ce costuri implică osteotomia de corecţie?
Dr. Tarek Nazer:
Costurile variază între 10.000 – 20.000 lei în funcţie de diformitate, tipul şi materialul de osteosinteză folosite.
CSÎD: Ce rezultate sunt scontate?
Dr. Tarek Nazer:
Scopul unei osteotomii este de a realinia membrul în axul anatomic şi de a reduce stresul de încărcare pe zona afectată.
CSÎD: Este necesar să se reia această operaţie?
Dr. Tarek Nazer:
Osteotomia de corecţie se efectuează o singură dată, apoi urmând să se efectueze o intervenţie de protezare totală dacă apare artroză avansată. Acesta este în fapt tratamentul final al artrozei prin care se înlocuieşte articulaţia uzată cu componente artificiale din metal şi polietilenă pentru a restabilii funcţia naturală şi anatomică a articulaţiei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”