Dr. Bianca Dumitrescu, reumatolog – ”Românii suferă de artroză şi de dureri de spate”

Care sunt principalele afecţiuni reumatologice de care suferă românii? Ce semne şi simptome ne trimit la reumatolog? La aceste întrebări răspunde un reumatolog.
  • Publicat:
Dr. Bianca Dumitrescu, reumatolog - ”Românii suferă de artroză şi de dureri de spate”
Dr. Bianca Dumitrescu, medic primar reumatolog - ”Ce semne şi simptome ne trimit la reumatolog”

Am stat de vorbă despre bolile reumatice ale românilor cu dr. Bianca Dumitrescu, medic primar reumatologie, doctor în ştiinţe medicale, cu competenţă în ecografie musculoscheletală şi densitometrie clinică, de la Spitalul Clinic Colentina.


CSÎD: Care sunt cele mai frevente boli din sfera Reumatologiei la români?
Dr. Bianca Dumitrescu:
În sfera reumatologiei cele mai frecvente boli sunt reumatismele degenerative precum artroza şi durerea de spate, frecvent lombară. Mulţi dintre noi am resimţit măcar o dată lombalgia, foarte mulţi avem poate un genunchi care “scârţâie”. Să nu uităm însă poliartrita reumatoidă, boala care afectează copii şi frecvent adulţi tineri şi este extrem de dureroasă, aducând cu sine dizabilitate cu implicaţii în toate aspectele vieţii unui pacient.

CSÎD: Există şi copii care suferă de boli reumatologice?
Dr. Bianca Dumitrescu:
Contrar aşteptării generale că reumatismul e boala omului în vârstă, sunt destule boli reumatologice care afectează copii, uneori de la vârste fragede de 2 -3 ani. Reumatologia pediatrică este în plină dezvoltare, tocmai pentru a ajuta copii bolnavi de artrită juvenilă.
 

Teste şi analize la medicul reumatolog

CSÎD: Ce analize şi teste recomandă un medic reumatolog?
Dr. Bianca Dumitrescu:
Veţi fi surprinşi să aflaţi că medicul reumatolog poate recomanda foarte multe analize pentru a evalua starea de sănătate a articulaţiilor, a sistemului imun sau a oaselor, aşa încât recomandă teste de sânge, markeri de inflamaţie, markeri de autoimunitate, teste genetice, radiografii, ecografii de articulaţii, de inimă, rezonanţă magnetică, computer tomograf, densitometrie osoasă şi multe altele, în funcţie de ce este mai important de aflat pentru pacientul respectiv.

CSÎD: Au durerile reumatice rezolvare definitivă?
Dr. Bianca Dumitrescu:
Durerea reumatică poate avea rezolvare definitivă! Dar cele mai multe boli reumatice sunt cronice.
 

Dietă pentru oase şi articulaţii

CSÎD: Există o dietă care sa ne ajute să avem articulaţii şi muşchi sănătoşi?
Dr. Bianca Dumitrescu:
Dieta este foarte importantă pentru sănătatea noastră, în general. Să nu fie prea multe calorii pentru că încărcăm inima dar şi articulaţiile cu greutate excesivă, să avem destule vitamine pentru a ne asigura procesele celulare. Aş sintetiza că moderaţia în sine oferă cheia spre un corp sănătos, cu multe legume şi fructe de culori diferite, fierte şi nefierte, cu seminţe de toate tipurile şi proteine de bună calitate.
CSÎD: Sportul regulat ne ajută să ţinem bolile reumatice departe?
Dr. Bianca Dumitrescu:
Când facem sport, inima ştie, muschii se bucură şi articulaţiile devin mai mobile. Succes la mişcare! Alegeţi ceea ce vă face plăcere, pentru a avea aderenţă cât mai bună!

De la 45 de ani pot apărea bolile reumatologice


CSÎD: Care este vârsta medie a pacienţilor din cabinetele de Reumatologie?
Dr. Bianca Dumitrescu:
Vârsta medie a pacienţilor care se prezintă la reumatolog, din experienţa mea, este de 45 de ani, dar poate varia în funcţie de specificul locaţiei medicale. La Spitalul Clinic Colentina, tratăm patologie variată, atât în ambulatoriul de specialitate, cât şi în cadrul secţiei de reumatologie, în spitalizare continuă pentru cazurile complexe şi spitalizare de zi adecvată pentru multe patologii reumatismale. În plus, ne bucurăm de o echipă multidisciplinară, având o strânsă colaborare cu colegi din aproape toate specialităţile medicale.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc