Dezechilibru hormonal: ce ar trebui să mănânci

Alimentaţia poate fi un instrument la îndemână cu care să îţi reglezi hormonii. Citeşte cu atenţie lista alimentelor ce au astfel de beneficii şi introdu-le în dieta ta.
  • Publicat:
Dezechilibru hormonal: ce ar trebui să mănânci

Atunci când apare un dezechilibru hormonal, organismul nu mai funcţionează corect şi apar anumite probleme de sănătate. De exemplu, o femeie care are prea mult estrogen poate avea piele uscată, depresie, transpiraţii nocturne, ameţeli, insomnie, libidou scăzut şi uscăciune vaginală. În timp ce o femeie care are prea puţin estrogen poate avea sânii lăsaţi şi sensibili, chisturi ovariene, anemie, sindrom premenstrual şi dureri la nivelul coapselor şi picioarelor. Specialiştii spun că în corp se secretă şi se folosesc peste 50 de hormoni diferiţi, mesageri chimici importanţi în multe procese importante pentru sănătatea noastră. Alimentaţia poate fi un instrument la îndemână pentru re – echilibrarea hormonală, aşa că v-am pregătit o listă cu alimente sănătoase ce-ţi vor fi de ajutor dacă treci printr-un episode de dezechilibru hormonal. 

Dezechilibru hormonal: alimentaţia este importantă

Există multe alimente pe care le puteţi mânca pentru a preveni dezechilibrul hormonal la femei. Menţinerea ficatului puternic şi sănătos ar trebui să fie o prioritate atunci când vine vorba de susţinerea sănătăţii glandelor care eliberează hormoni. Pentru a face acest lucru, opriţi consumul de alimente preambalate, deoarece acestea conţin proteine de soia. Aceasta este o proteină de calitate scăzută care interferează cu tiroida din ficat. De asemenea, reduceţi alcoolul şi zahărul pentru a preveni un ficat gras. În schimb, mâncaţi alimente integrale, precum frunzele verzi şi legumele pregătit la abur.
În timpul menopauzei, ovarele îşi opresc activitatea, iar glandele suprarenale trebuie să o preia.  Sprijinirea suprarenalei cu legume crucifere şi alge de mare previne bufeurile, transpiraţiile nocturne şi uscăciunea vaginală. De asemenea, asiguraţi-vă că faceţi exerciţii de relaxare, cum ar fi meditaţia, plimbările lungi sau folosirea uleiurilor esenţiale. Un corp şi o minte calmă ajută la echilibrarea hormonilor şi a sistemului nervos.

Dezechilibru hormonal: mănâncă alge

Acestea sunt, de departe, unul dintre cele mai bune alimente găsite în natură pentru echilibrarea hormonilor. Alga de mare conţine o cantitate concentrată de iod, un mineral care vindecă glanda tiroidă, echilibrează nivelul de estrogen şi îţi limpezeşte mintea.. Algele sunt excelente pentru femeile însărcinate, deoarece conţine de 10 ori mai mult calciu decât laptele.  O puteţi introduce în alimentaţie şi sub formă de supliment alimentar.

Dezechilibru hormonal: mănâncă varză

Organismul absoarbe multe toxine periculoase din mediu precum pesticidele, metalele grele şi poluanţii. Acestea sunt numite perturbatoare endocrine, care creează un dezechilibru hormonal şi sunt foarte periculoase pentru sănătatea ta. Varza ajută la detoxifierea acestor chimicale din ficatul tău, prin urmare, ajută la echilibrarea hormonilor. Alege o sursă organică atunci când o cumperi.

Dezechilibru hormonal: foloseşte scorţişoara

Dacă suferi de dureri menstruale, atunci există anumite condimente şi ierburi pe care le poţi introduce în alimentaţie pentru a reduce durerea şi crampele. Scorţişoara este un condiment gustos, care reduce sângerarea puternică prin stimularea circulaţiei sângelui.

Dezechilibru hormonal: mănâncă nuci

Nucile sunt foarte sănătoase şi susţin echilibrul hormonal feminin, deoarece conţin iod şi seleniu. Seleniul este un nutrient cheie pentru prevenirea problemelor glandei tiroide. O mână de nuci asortate în fiecare zi este foarte utilă pentru organism. Dar nu mai mult de atât.

Dezechilibru hormonal: bea oţet de cidru de mere

Bea o lingură de oţet de cidru de mere într-un pahar cu apă la fiecare masă. Acest lucru ajută stomacul în descompunerea alimentelor şi îi permite să absorbi mai mulţi nutrienţi. Ceea ce se va reflecta în sănătatea hormonală.

Dezechilibru hormonal: mănâncă avocado

Multe femei consumă prea multe alimente junk, care pot duce la un nivel ridicat de insulină în organism. Aceasta poate deteriora glanda hipofizară din creier şi pot afecta întregul sistem endocrin. Avocado este unul dintre cele mai bune alimente vindecătoare din natură pentru echilibrarea nivelului de insulină şi reglarea ovarelor.

Dezechilibru hormonal: mănâncă pătrunjel

Ficatul joacă un rol important în echilibrarea nivelului hormonilor din organism. Poţi menţine un ficat sănătos consumând pătrunjel, care elimină toxinele dăunătoare şi perturbatorii endocrini din organism.

Dezechilibru hormonal: consumă drojdie

Dacă de multe ori nu te poţi concentra sau suferi de anxietate, atunci drojdia te poate ajuta. Aceasta conţine un complex de vitamine B care susţine sistemul nervos şi reduce nivelul cortizolului, hormonului de stres. De asemenea, te poate ajuta să slăbeşti prin inversarea rezistenţei la insulină.

Dezechilibru hormonal: mănâncă frunze de sfeclă

Frunzele găsite pe vârful sfeclei sunt una dintre cele mai mari surse de potasiu. Acest mineral ajută funcţionarea ficatului şi a vezicii biliare. Mâncând un amestec de frunze verzi în fiecare zi, îţi ajuţi vezica biliară să producă bilă. Acest lucru îţi ajută organismul să descompună alimentele grase şi să convertească hormonii tiroidieni.

Dezechilibru hormonal: consumă broccoli

Mănâncă nişte broccoli uşor fiert în aburi pentru a obţine mai mult sulforafan în dieta ta. Aceasta detoxifică substanţele chimice nocive care provin din mediul nostru. Broccoli ajută la prevenirea dezechilibrului hormonal mai ales în timpul sarcinii, ciclului lunar sau a menopauzei.

Dezechilibru hormonal: mănâncă rucola

Aceasta este o altă legumă verde cu frunze din familia cruciferelor. Frunzele amare pot ajuta la echilibrarea hormonilor, deoarece furnizează o gamă largă de nutrienţi şi substanţe nutritive puternice. Consumaţi-o în salate cu un stropt de lămâie şi ulei de măsline.

Dezechilibru hormonal: consumă conopidă

Dacă mănânci prea mulţi carbohidraţi, atunci corpul tău poate produce prea mult testosteron. Poţi prepara baze de pizza sănătoase şi un înlocuitor pentru piureul de cartofi din… conopidă. Ajută la calmarea glandelor suprarenale hiperactive făcându-te să te simţi mai relaxată.

Dezechilibru hormonal: consumă cafea

Cafeaua conţine cofeină, care poate acţiona ca stimulent şi poate cauza afecta hormonii. Cu toate acestea, dacă vei consuma o cantitate mică de cafea decofeinizată în fiecare zi, aceasta poate ajuta direct la producerea de bor de către organism. Borul este esenţial pentru echilibrarea estrogenului şi vindecarea depresiei şi a anxietăţii.

Dezechilibru hormonal: consumă ceai verde

Păstrarea corpului liber de toxine este cea mai bună metodă de a îţi menţine hormonii în echilibru. Consumul de ceai verde matcha este bogat în clorofilă, care elimină toxinele dăunătoare şi purifică sângele. Poţi obţine acest lucru şi sub formă de capsulă, dacă nu îţi place gustul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”