Despre protecţia solară şi reguli esenţiale de aplicare

Protecţia solară trebuie aplicată pe toată perioada anului!
  • Publicat:

Pare a fi o lecţie pe care am învăţat-o pe de rost: fotoprotecţia, nelipsită când ne expunem la soare. Chiar dacă auzim din ce în ce mai des acest lucru, acest aspect trebuie să facă parte din rutina noastră zilnică şi nu doar în teorie, ci şi în practică, pentru că statistic vorbind stăm foarte prost la acest capitol. Mai exact, doar 5% dintre români folosesc factorul de protecţie pe toată perioada anului. Am stat de vorbă cu Dr. Amalia Anghel, Medic Primar Dermatovenerologie, alături de care am vorbit despre greşelile pe care le facem când vorbim de fotoprotecţie, dar şi reguli esenţiale de aplicare.

Regulile de aplicare a fotoprotecţiei

Expunerea la soare reprezintă un real pericol şi, deşi în teorie fotoprotecţia trebuie aplicată pe toată suprafaţa corpului, există câteva zone pe care le neglijăm sau de care nu conştientizăm că ar putea fi afectate, cum ar fi palmele sau plantele (n.r.-tălpile).

”Trebuie să începem să aplicăm această fotoprotecţie şi să respectăm regulile generale: să nu ne expunem exagerat la soare, să aplicăm fotoprotecţia pe toată suprafaţa corpului, cu reaplicare la 2-3 ore sau la indicaţia producătorului şi după ce ieşim din piscină, din mare, va trebui reaplicată. Mai mult decât atât, înainte de a ne expune la soare, toate aceste creme, spray-uri, uleiuri trebuie aplicate cu 30 de minute”, explică specialistul dermatolog.

Pe piaţă găsim creme cu SPF 10, 30 şi 50+, dar care este diferenţa dintre aceste valori şi ce ar trebui să achiziţionăm pentru o protejare eficientă?

”Pentru mine singurul factor este 50 pentru că acesta îmi traduce procentual capacitatea de filtrare a radiaţiilor ultraviolete. Media de captare pentru factorul 50 este de 95%-97%, adică un procent destul de mare dintre radiaţii şi suntem protejaţi aproximativ 100%, pentru o perioadă mai lungă de timp care descreşte pe măsură ce trec acele 2-3 ore când trebuie reaplicat. Prin urmare, pentru un factor de 10, protecţia este aproape inexistentă”, ne spune Dr. Amalia Anghel.

Bineînţeles, greşelile pe care le facem sunt câteva la număr şi, uneori, nici nu ne dăm seama de ele. Printre acestea, Dr. Amalia Anghel enumeră: ”aplicarea de dimineaţă şi ne considerăm protejaţi pe parcursul zilei, aplicarea protecţie atunci când mergem la mare, la piscină şi atât. Noi suntem expuşi radiaţiilor ultraviolete şi în viaţa noastră de zi cu zi. Fotoprotecţia trebuie făcută în fiecare zi, deopotrivă şi vara şi iarna”.

Copiii şi protecţia solară: ce misiune au părinţii

Specialistul dermatolog ne-a vorbit de trei reguli principale pe care părinţii trebuie să le respecte. Mai exact, expunerea la orele potrivite, adică dimineaţa devreme sau după-amiaza, fotoprotecţia, atât chimică, cât şi mecanică adică să îi îmbrace, să poarte pălărie, haine cu protecţie, dar mai ales, să fie protejaţi de la o vârstă fragedă, obiţnuindu-i cu acest obicei sănătos.

”Arsura solară, fie ea încă din copilărie, creşte incidenţa melanomului la orice vârstă”, conchide Dr. Amalia Anghel.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult