De ce sunt femeile mai obosite decât bărbaţii?

Cum te simţi în fiecare dimineaţă când îţi sună alarmă? De câte ori ai amânat-o? Ai simţit că ai mai fi avut nevoie de încă patru ore de somn? Atunci te numeri printre femeile care se simt complet extenuate.
  • Publicat:
De ce sunt femeile mai obosite decât bărbaţii?

Cum te simţi în fiecare dimineaţă când  îţi sună alarmă? De câte ori ai amânat-o? Ai simţit că ai mai fi avut nevoie de încă patru ore de somn? Atunci te numeri printre femeile care se simt complet extenuate.

 Conform unui nou studiu, efectuat în Marea Britanie, deşi peste 50% dintre femei se simt mult prea obosite din cauza lipsei de somn, o mare parte dintre ele nu apelează la un doctor, considerând  starea de oboseală ca făcând parte din viaţă de zi cu zi. Cu toate acestea, o stare constantă de epuizare şi lipsa de somn care le afectează pe femei ar putea avea drept cauza o afecţiune medicală numită apnee de somn, care cauzează sforăitul şi oprirea din respirat în mod repetat în timpul somnului. De asemenea, menopauza sau sarcina se află printre cauzele comune ale tulburărilor de somn.

YouGov şi „Sleep Apnoea Trust Association” (SATA), au realizat un studiu cu privire la obiceiurile de somn, intitulat „Revendică-ţi somnul” (Reclaim your sleep), în cadrul căruia au intervievat peste 4.000 de persoane din Marea Britania. Potrivit concluziilor studiului, 43% dintre femei susţin că nu dorm suficient, 45% nu se simt odihnite atunci când se trezesc,  iar 46% au declarat că au probleme cu somnul.

La polul opus, doar 36% dintre bărbaţi suferă de tulburări ale somnului. În cazul femeilor, problemele legate de somn nu au un impact doar în timpul nopţii, ci şi pe parcursul zilei. 60% dintre acestea indicând o stare de iritabilitate constantă, un efect al lipsei de somn, iar 33% menţionând că se simt mai puţin încrezătoare în aspectul lor fizic după un somn întrerupt.

 „De cele mai multe ori, femeile consideră oboseală doar un aspect al vieţii, când de fapt ar putea fi ceva mai serios la mijloc”, este de părere John Stradling, expert în domeniul somnului în cadrul Universităţii Oxford. „Netratarea acestei afecţiuni duce la scăderea calităţii vieţii sau la probleme grave de sănătate, prin urmare este foarte important ca femeile să se adreseze medicului de familie cu privire la orice problemă de somn pe care ar putea să o aibă – cu cât mai devreme tulburările de somn sunt analizate de către un expert, cu atât mai bine”, a mai adăugat acesta.

Bill Johnston (SATA) le recomandă de asemenea femeilor să consulte un doctor în această privinţa, având în vedere că apneea de somn, care afectează 1,5 milioane de adulţi din Marea Britanie, este frecvent diagnosticată. „Femeile trebuie să îi ajute pe medici să înţeleagă mai bine felul în care dorm pentru a evita o diagnosticare greşită. Detaliile despre calitatea somnului sau despre dificultăţile întâmpinate în timpul somnului (cum ar fi insomnia,trezirea repetată, sforăitul), dar şi dacă ai o senzaţie de somn sau de oboseală pe parcursul unei zile, sunt importante în acest demers.

Aşadar, dacă te simţi obosită tot timpul, nu exclude posibilitatea unei vizite la medic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”