Cum depăşim teama de medicul stomatolog

Destul de multe persoane consideră vizita la cabinetul stomatologic necesară şi ajung uneori acolo chiar în ultimul moment, când durerea sau un abces dentar îi obligă să îşi depăşească teama. În cazuri rare, însă, teama de dentist este aproape paralizantă, manifestându-se prin atacuri de panică sau chiar leşin.
  • Publicat:
Cum depăşim teama de medicul stomatolog

Destul de multe persoane consideră vizita la cabinetul stomatologic necesară şi ajung uneori acolo chiar în ultimul moment, când durerea sau un abces dentar îi obligă să îşi depăşească teama. În cazuri rare, însă, teama de dentist este aproape paralizantă, manifestându-se prin atacuri de panică sau chiar leşin.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, explică astfel de reacţii prin asocierea cu experienţe anterioare neplăcute sau cu inducerea fricii de către cei din jur: copilul nu se naşte cu teama de doctor, însă anxietatea părintelui, manifestată verbal sau non-verbal, este însuşită rapid şi de către acesta.

Nu puţini pacienţi care au experimentat pierderea cunoştinţei pe scaunul medicului dentist s-au întrebat care este cauza acestei reacţii. Deşi teama de procedurile stomatologice este destul de frecvent întâlnită, atunci când ea depăşeşte un anumit prag, este foarte posibil să apară leşinul ca răspuns al organismului la un factor de stres.

„Când o persoană este expusă unui stimul dureros, cum ar fi înţepătura unui ac, se declanşează un reflex vago-vagal: impulsul nervos declanşat de înţepătură ajunge la creier, iar acesta trimite semnale spre inimă şi vasele de sânge pentru scăderea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac. Scăderea nivelului de sânge oxigenat care ajunge la creier face ca persoana respectivă să-şi piardă cunoştinţa. Nu în ultimul rând, pentru că puterea psihicului este extrem de mare, uneori numai anticiparea unei situaţii potenţial dureroase este suficientă pentru a declanşa acest reflex vago-vagal”, explică dr. Mihaela Dan, specialist ortodont.

Dacă vă aflaţi printre cei care au un atac de panică sau chiar leşină la gândul sau în momentul în care aud zgomotul creat de freze, când văd acul de seringă sau un strop de sânge, nu vă îngrijoraţi: cu răbdare şi exerciţiu psihologic vă puteţi depăşi teama.

Înainte de vizita la cabinetul stomatologic

Înainte de orice procedură stomatologică este recomandat să mâncăm bine, deoarece scăderea glicemiei agravează simptomele reflexului vago-vagal. De asemenea, deshidratarea face ca presiunea arterială să scadă mult mai rapid, astfel că ar trebui să nu uităm să bem cât mai multe lichide.

Gândul că avem un sprijin poate fi foarte benefic pentru psihic, astfel încât ar putea fi o idee bună ca o persoană apropiată să ne fie alături pe parcursul vizitei la medicul stomatolog.

Se întâmplă adesea ca pacienţii să păşească în cabinetul medicului dentist anxioşi, temători, deşi nu cunosc foarte bine medicul şi nici nu au avut o experienţă neplăcută.

„Pentru depăşirea emoţiilor şi familiarizarea cu specialistul, este recomandată în prealabil o vizită pentru un control de rutină, pentru a ne obişnui cu atmosfera şi a face proceduri simple, nedureroase. Vizita la cabinetul stomatologic în puseele acute, dureroase, va determina asocierea inconştientă a dentistului cu durerea”, explică doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.

În timpul vizitei la cabinet

Medicul ar trebui înştiinţat înainte dacă există o anumită sensibilitate, pentru ca acesta să acorde o atenţie specială şi să aşeze scaunul în poziţie cât mai apropiată de orizontală, cu rolul de a favoriza ca sângele să ajungă la creier.

„Pacienţii nu ar trebui să se ruşineze să aibă o relaţie deschisă cu medicul şi să îi comunice temerile pe care le au. Atunci când dispune de toate informaţiile necesare specialistului îi este mai uşor să ştie cum să abordeze problema pentru ca procedura să se desfăşoare în condiţii optime”, explică specialistul ortodont.

În timpul vizitei la stomatolog, distragerea atenţiei prin concentrarea asupra muzicii din cabinet, asupra respiraţiei sau gândul la ceva plăcut ne va ajuta să ne relaxăm pe perioada desfăşurării procedurii. Dacă strângem picioarele, acest lucru va împiedica circulaţia sângelui, favorizând deplasarea acestuia la creier.

După procedura stomatologică

Unele persoane se simt uşor ameţite sau chiar leşină după terminarea procedurii şi eliberarea de stres, astfel că sunt recomandate încă 5 minute pe scaun (până când asistenta strânge instrumentele şi dezinfectează).

„Sunt de evitat mişcările bruşte, rapide. Ridicarea de pe scaun trebuie să realizeze încet şi să fie urmată de încă 10 minute petrecute în sala de aşteptare, până la refacerea completă. Nu în ultimul rând, lichidele sunt necesare şi după încheierea procedurii, pentru a evita deshidratarea şi scăderea presiunii arteriale”, recomandă doamna doctor Mihaela Dan.

Încet-încet, cu fiecare şedinţă, chiar şi cei mai temători pacienţi se vor convinge că stomatologia de astăzi se face fără durere şi că suferinţa este mult mai mare atunci când problemele dentare sunt lăsate netratate, iar controalele repetate, relaxate vor deveni o rutină.  

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân