Conjunctivita alergică – cum o gestionăm

Aceasta este o reacţie la polenuri, mucegaiuri, acarieni şi păr provenind de la animalele de casă.
  • Publicat:
Conjunctivita alergică – cum o gestionăm

Aceasta este o reacţie la polenuri, mucegaiuri, acarieni şi păr provenind de la animalele de casă. Contactul mucoasei conjunctive cu aceste elemente poate genera congestie, lăcrimare şi prurit al ochilor. Persoanele care poartă lentile de contact ar putea observa că nu le mai suportă sau că le manevrează destul de greu.

Afecţiunea nu slăbeşte acuitatea vizuală, însă se recomandă evitarea lentilelor, schimbarea lor mai frecventă sau utilizarea lentilelor de unică folosinţă. De asemenea, oftalmologul vă va prescrie picături pentru ameliorarea simptomelor.

Iar pentru a grăbi vindecarea, nu vă atingeţi sau frecaţi ochii, mai ales cu mâinile murdare, spălaţi feţele de pernă la temperaturi înalte pentru a elimina alergenii şi nu folosiţi cosmetice împrumutate chiar dacă afecţiunea nu este contagioasă.  

Filtrele de aer

Multe persoane alergice la polen se agaţă de filtrul de aer ca de o ultimă speranţă pentru o viaţă normală. Vestea proastă este că nu toate filtrele sunt eficiente, cele mai ieftine fiind şi cele mai ineficace.

Fiţi cu mare băgare de seamă când cumpăraţi filtre pentru aparatul de aer condiţonat, la fel şi purificatoare ionice de aer – acestea din urmă în anumite situaţii putând să provoace mai degrabă iritaţii.

Dacă nu aveţi altă soluţie, schimbaţi frecvent filtrele de aer, atât din casă, cât şi din maşină, în special în perioadele în care cantitatea de polen din atmosferă este mai mare. De asemenea, e recomandat să nu vă aerisiţi casa dimineaţa.

Citeşte mai multe în ediţia tipărită a revistei Ce se întâmplă, Doctore?

Citeşte şi: Alergiile încrucişate – atenţie dacă sunteţi alergici la polen, anumite alimente pot fi periculoase

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”