Ciclul menstrual, un indicator al sănătăţii intime

Zona intimă este una dintre cele mai sensibile părţi ale corpului feminin, supusă unei serii de transformări şi procese fiziologice, care au rolul de a asigura în mod natural sănătatea intimă. Dintre acestea, menstruatia este adesea însoţită de o gamă complexă de simptome ce pot oferi indicii legate de sănătatea şi funcţionarea corectă a organismului.
  • Publicat:
Ciclul menstrual, un indicator al sănătăţii intime

Zona intimă este una dintre cele mai sensibile părţi ale corpului feminin, supusă unei serii de transformări şi procese fiziologice, care au rolul de a asigura în mod natural sănătatea intimă. Dintre acestea, menstruatia este adesea însoţită de o gamă complexă de simptome ce pot oferi indicii legate de sănătatea şi funcţionarea corectă a organismului.

De aceea este foarte important ca orice femeie să fie informată, să-şi cunoască foarte bine propriul corp, precum şi semnalele pe care acesta i le transmite:

Sindromul premenstrual

“Se manifestă cu 1-2 săptămâni înainte ca menstruaţia să apară. Unele femei pot experimenta simptome fizice şi psihice variate, iar altele pot să nu prezinte nici un simptom. Sindromul premenstrual poate cauza: balonare, dureri de spate, dureri de cap, ale sânilor, acnee, poftă de dulciuri, oboseală, depresie, anxietate, constipaţie, insomnie, crampe abdominale. Acestea nu sunt foarte grave şi nu reprezintă motive de îngrijorare, decât în cazul în care sunt însoţite de dureri intense sau simptome resimţite mult mai puternic decât în mod normal şi devin obstacole în desfăşurarea zilnică a activităţilor”, explică specialistul Ropharma, dr. Tania Bejan.

Menoragia

Sau creşterea abundenţei şi duratei ciclului menstrual. Aceasta este cauzată de un dezechilibru al hormonilor precum progesteron sau estrogen, pubertatea, infecţie, inflamarea cervixului, hipotiroidism, tumori necanceroase ale uterului sau schimbări în dietă.

Lipsa menstruaţiei

“La adolescente se numeşte amenoree şi poate însemna faptul că menstruaţia nu a apărut până la vârsta de 16 ani. Amenoreea secundară se referă la apariţia menstruaţiei şi apoi dispariţia ei pentru 3 luni.
Cauzele pot fi reprezentate de: un defect al aparatului genital, probleme cu glanda pituitară, anorexie, hipertiroidism, chisturi ovariene, fluctuaţii ale greutăţii, sarcină.
Acestea diferă la adulţi şi sunt de obicei: insuficienţă ovariană prematură, infecţii pelvine, sarcină, alăptarea sau menopauza, în funcţie de vârsta la care se manifesta”, informează dr. Tania Bejan.

Menstruaţia neregulata

Un ciclu normal (adică perioada dintre prima zi a unei menstruaţii şi prima zi a următoarei menstruaţii) poate să dureze între 21 şi 35 de zile. În primii ani de menstruaţie, ciclurile sunt lungi şi neregulate, iar odată cu înaintarea în vârstă devin mai scurte şi neregulate. Oricum, este posibil ca menstruaţia să nu fie niciodată regulată, adică în unele luni va dura mai mult, în altele mai puţin. Acest lucru nu este anormal. Ce ar trebui să te îngrijoreze sunt schimbările bruşte. Dacă ai un ciclu regulat care dintr-o dată devine foarte neregulat, atunci mergi la ginecolog!

Durerea menstruala (dismenoree)

Poate reprezenta un simptom clasic al sindromului menstrual sau în cazul în care se manifestă sub forma unor dureri îngrozitoare la începutul menstruaţiei, pot indica anumite afecţiuni medicale precum: fibrom uterin, boală inflamatorie pelvină, endometrioză (creşterea unui ţesut în afara uterului).

Culoarea ciclului menstrual

“Culorile roz închis sau roşu sunt normale. Culoarea maro sau maro închis, indică faptul că sângele este vechi şi nu a fost eliminat imediat din corp. Poate apărea la începutul sau sfârşitul menstruaţiei. Sângele de culoare gri poate indica avort sau o infecţie, iar în acest caz va trebui consultat un doctor ginecolog”, explică specialistul imunolog dr. Tania Bejan.

De asemenea, “Dacă se observă schimbări semnificative ale menstruaţiei, primul pas pentru diagnosticarea problemei îl reprezintă contactarea medicului ginecolog. Acesta va realiza un consult pelvin şi diferite analize care îi vor indica cauza problemelor. Ulterior, bazându-se pe rezultate, va stabili şi un tratament corespunzator”, recomandă dr. Tania Bejan.

O atenţie deosebită trebuie acordată şi alimentaţiei care te scapă de durere în timpul menstruaţiei.

Cele mai potrivite alimente recomandate în această perioadă:

Produsele lactate slabe – au calciu şi vitamina D care calmează durerile.

Legumele de culoare verde – au magneziu şi calmează crampele menstruale.

Alimente bogate în acizi graşi Omega-3 – au efect antiinflamator şi calmează durerile. Surse: seminţele de dovleac, seminţele de floarea soarelui, seminţele de susan, seminţele de in, peştele gras (ton, somon, sardine, macrou, anşoa, hering).

Avocado – conţine vitamina E care diminuează durerea şi tensiunea pe care o simţi la nivelul sânilor.

Ceaiul de muşeţel – are efecte antispastice şi calmante.

Spanacul – conţine fier de care ai nevoie, deoarece se pierde mult în timpul menstruaţiei.

Lintea şi năutul – conţin vitamine din complexul B care reduc durerile premenstruale.

În plus, măsurile zilnice de prevenţie a apariţiei problemelor menstruaţiei, cum ar fi utilizarea unor produse pentru igiena intimă din ingrediente naturale, cu eficienţă clinică demonstrată sunt primul pas pentru sănătatea intimă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân