Carnea de porc: beneficii pentru sănătate

Fiind un aliment bogat în proteine, vitamine şi minerale, carnea de porc este ideală pentru dietele sănătoase.
Carnea de porc: beneficii pentru sănătate
FOTO: 123rf.com

Carnea de porc este una dintre cele mai consumate produse din toată lumea, excepţie făcând lumea islamică, în care, din motive religioase, carnea de porc este interzisă. Şuncă de porc, afumătură, bacon sau cârnaţi, acestea sunt doar câteva alimente derivate din carnea de porc, consumate de majoritatea persoanelor. Fiind un aliment bogat în proteine, vitamine şi minerale, carnea de porc este ideală pentru dietele sănătoase.

Carnea de porc: valori nutriţionale /100g

  • Calorii- 297
  • Apă- 53%
  • Proteine- 25.7g
  • Carbohidraţi- 0g
  • Zahăr- 0g
  • Fibră- 0g
  • Grăsime- 20.8g
  • Grăsimi saturate- 7.72g
  • Grăsimi mononesaturate- 9.25g
  • Grăsimi polinesaturate- 1.87g
  • Omega-3- 0.07g
  • Omega-6- 1.64g

Proteine. Carnea de porc conţine o cantitate uriaşă de proteine. De asemenea, să nu uităm de aminoacizii necesari creşterii şi menţinerii corpului. Fiind o sursă completă de proteine, în proporţie de 89%, carnea de porc este ideală pentru atleţii care se recuperează, pacienţii care au suferit o intervenţie chiruricală sau alte persoane care vor să câştige masă musculară (culturiştii).

Grăsimi. Carnea de porc conţine diferite grăsimi, precum grăsimi saturate, mononesaturate sau polinesaturate.

Vitamine şi minerale. Probabil te întrebi ce vitamine şi minerale s-ar putea regăsi în carnea de porc. Ei bine, lista nu este deloc scurtă, aşadar:

  • Tiamină- cunoscută şi ca Vitamina B, tiamina joacă un rol esenţial în funcţiile corpului. Spre deosebire de alte tipuri de carne roşie, precum vită sau miel, carnea de porc este bogată în tiamină;
  • Seleniu- carnea de porc este o sursă ideală de seleniu, un mineral esenţial care se regăseşte şi în fructe de mare, ouă şi produse lactate;
  • Zinc- iată un mineral important, abundent în carnea de porc şi ideal pentru sănătatea creierului şi a sistemului imunitar;
  • Vitamina B12– vitamina B12 se regăseşte doar în produse de origine animală şi este perfectă pentru funcţiile creierului. Deficitul de vitamină B12 poate cauza anemie sau probleme asupra neuronilor;
  • Vitamina B6- iată un grup de vitamine, importante pentru formarea celulelor roşii de sânge;
  • Niacină- cunoscută şi ca Vitamina B3, serveşte numeroaselor funcţii ale corpului şi este ideală pentru creştere şi metabolism;
  • Fosfor- comun în multe aliment, fosforul ajută la creşterea şi menţinerea corpului;
  • Fier- carnea de porc conţine mai puţin fier decât carnea de vită sau de miel.

Alţi compuşi. Asemănător plantelor, produsele de origine animală pot conţine substanţe bioactive, altele decât vitamine şi minerale, care pot afecta sănătatea.

  • Creatină- creatina funcţionează ca o sursă de energie pentru muşchi. Este populară în rândul culturiştilor, iar cercetările au demonstrat că ajută la îmbunătăţirea masei musculare şi menţinerea ei;
  • Taurină- regăsită şi în carnea de peşte, taurina este un antioxidant aminoacid format de corp. Este bună pentru inimă şi funcţiile muşchilor;

Carnea de porc: beneficii pentru sănătate

Menţine masa musculară. La fel ca alte produse de origine animală, carnea de porc este cea mai bogată sursă de proteine. Odată cu înaintarea în vârstă, menţinerea masei musculare este un aspect foarte important. Fără exerciţii fizice şi o dietă adecvată, masa musculară se poate degrada cu timpul, iar acest aspect poate duce la apriţia problemelor de sănătate. În cele mai severe cazuri, lipsa masei musculare poate duce la sarcopenie, o afecţiune comună în rândul oamenilor în vârstă. Proteinele de calitate conţin aminoacizi esenţiali, importanţi pentru menţinerea masei musculare, mai ales însoţite de programele de antrenament.

Carnea de porc şi bolile de inimă. Bolile de inimă, cunoscute şi ca boli cardiovasculare, sunt principala cauză a morţii premature din întreaga lume. Acestea includ tensiunea arterială, accidentele vasculare cerebrale şi atacurile de cord. Unele studii au arătat riscuri crescute în urma consumului de carne roşie, fie că este vorba de carne procesată sau nu, în timp ce altele au arătat aceste creşteri doar în cazul cărnii procesate. Există totuşi câteva explicaţii populare, printre care se numără şi consistenţa de colesterol şi grăsimi saturate din carne, dar consumul moderat de carne de porc, într-o dietă sănătoasă, bogată în fructe şi legume, nu creşte riscul apariţiei bolilor de inimă.

Carnea de porc şi cancerul. Cancerul este o boală serioasă, caracterizată de creşterea necontrolată a celulelor din corp. În urma câtorva studii observaţionale s-a descoperit o legătură între consumul de carne roşie şi riscul cancerului de colon. În schimb, alte studii nu au descoperit efecte semnificative, iar asta pentru că cele observaţionale detectează asocierea, nu şi evidenţa directă a relaţiei cauză-efect.