Care sunt riscurile chirurgiei metabolice şi cum le putem elimina

De-a lungul timpul, chirurgia metabolica a iscat numeroase discutii si controverse – atat legate de funcţionalitatea ei, cat si de riscurile pe care le presupune. Va propunem sa vedem care ar fi aceste riscuri, cate dintre ele sunt reale, in ce masura si cum putem sa contribuim la diminuarea lor.
  • Publicat:
Care sunt riscurile chirurgiei metabolice şi cum le putem elimina

De-a lungul timpul, chirurgia metabolica a iscat numeroase discutii si controverse – atat legate de funcţionalitatea ei, cat si de riscurile pe care le presupune.

Va propunem sa vedem care ar fi aceste riscuri, cate dintre ele sunt reale, in ce masura si cum putem sa contribuim la diminuarea lor:

Riscul anesteziei la persoanele supraponderale si obeze


In general, anestezia este un motiv de teama pentru majoritatea pacientilor, indiferent de tipul de operatie. Asta pentru ca anestezia generala are anumite riscuri, la fel cum orice activitate pe care o intreprindem zilnic are riscurile ei, fie ca traversam strada, fie ca plecam intr-o calatorie lunga cu masina sau cu avionul.

Rolul medicilor, insa, este acela de a minimiza aceste riscuri si chiar de a le reduce la zero. Plus ca, asa cum tehnologia a avansat, la fel s-au imbunatatit semnificativ si tehnicile de anestezie, iar riscurile lor au scazut considerabil. Pe parcursul unei operatii, anestezistul sta in permanenta in sala de operatie pentru a monitoriza starea pacientului.

In cazul pacientilor cu obezitate, se fac si anumite tehnici de anestezie regionala, adica injectarea unor analgezice locale, in diverse locuri cheie ale organismului, care blocheaza anumiti nervi. Cu acest tip de anestezie, recuperarea este mult mai rapida, pentru ca in cazul pacientilor metabolici, acesta este si unul dintre scopuri – ca ei sa se trezeasca si sa fie mobilizati cat mai rapid.

In spitalele unde exista tehnologie avansata, pacientul este monitorizat cu ajutorul unor aparate care incep sa emita semnale sonore. Ce este de retinut aici este faptul ca dotarea spitalului cu echipamentele necesare pentru monitorizarea unui pacient si o echipa medicala pregatita reusesc, impreuna, sa reduca spre zero riscurile, oricat de mici, ale anesteziei. 

Riscul de a nu avea ce sa mananc dupa operatie

Pacientilor li se explica faptul ca dupa operatia de micsorare a stomacului vor manca mai putin. De aici si teama lor ca nu vor putea sa ofere organismului substantele nutritive de care are nevoie si astfel, vor risca sa nu isi ia aportul necesar de vitamine si minerale.

Acest risc nu exista, iar suplimentele de vitamine si minerale se administreaza doar la nevoie, daca medicul va sesiza ca este nevoie, in urma monitorizarii periodice. Oamenii tind sa creada ca un aport caloric mare si portii mari inseamna automat si aport de vitamine si minerale, ceea ce nu este chiar adevarat. Important este ceea ce mancam, nu cat mancam.

Riscul de nu ma satura din cauza portiilor mici

Cei care mananca acum considerabil, cu siguranta se tem de faptul ca, dupa operatie, nu vor aveam cum sa isi controleze portiile pe care si le pun in farfurie. Sunt persoane supraponderale sau obeze care fac teste: incep sa consume inainte de operatie cantitatea de mancare din care le spune medicul ca se vor satura dupa operatia de chirurgie metabolica.

Ceea ce nu inteleg foarte bine acesti pacienti, este faptul ca dupa operatia de chirurgie metabolica se instaleaza mult mai rapid senzatia de satietate, deoarece se inlatura centrii foamei, adica se inlatura din stomac acea sectiune care produce grelina, hormonul de stimulare al apetitului.
Pe scurt, mananci putin, se absoarbe doar o parte din ceea ce mananci, poti manca orice, te saturi repede si nu iti e foame.

Riscul de a ma ingrasa dupa 1-2 ani de la operatie

Un alt risc pe care il invoca cei care ezita sa accepte interventiile bariatrice este cel referitor la revenirea stomacului la dimensiunile anterioare operatiei si la reingrasare. Ei spun ca, desi operatia ii va ajuta sa slabeasca, nu se vor putea mentine slabi, iar dupa cativa ani vor reveni la greutatea avuta inainte de operatie. Riscul de reingrasare apare dupa o perioada mai mare de timp si el variaza de la o persoana la alta, de stilul de viata si alimentatia pe care o adopta pacientul. Statisticile arata, insa, ca cei mai multi oameni se mentin supli toata viata.

Operatiile de chirurgie metabolica nu sunt deloc riscante, daca se respecta o serie de conditii, iar pacientul apeleaza la o echipa medicala profesionista. Intr-un centru de excelenta, pacientii metabolici sunt ingrijiti potrivit celor mai bune standarde internationale, cu ajutorul celor mai bune dotari medicale, fiind urmariti pas cu pas in procesul postoperatoriu.

Dr. Bogdan Smeu, medic specialist chirurgie generala si bariatrica la spitalul Ponderas, ne spune ca: ,,pacientii sunt preluati de o echipa multidisciplinara cu experienta, care asigura o verificare integrala, preoperatorie si postoperatorie. Din aceasta echipa fac parte medici specialisti (chirurg, dietetician/diabetolog, radiologist, ecografist, gastroenterolog, cardiolog, diabetolog, endocrinolog, ortoped, pneumolog) si un psiholog, care stiu ce presupun tratamentul si ingrijirea unui pacient metabolic.”

Trebuie spus ca nu este suficient sa ai la dispozitie o echipa multidisciplinara doar pe parcursul operatiei. Conteaza foarte mult ca relatia medic-pacient sa fie una de lunga durata. Astfel ca, este important ca pacientul sa respecte indicatiile postoperatorii oferite de medic si sa se prezinte la controalele medicale de rutina, pentru a reevalua starea si situatia lui de sanatate si pentru a-si mentine greutatea in normele ponderale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Eşti gata de Crăciun?
Eşti gata de Crăciun?
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”