Calciul şi magneziul, două minerale esenţiale pentru organism – află când, cum şi cât să iei

Nu rataţi din lista analizelor uzuale determinarea calciului şi a magneziului din sânge. Este important pentru că, printre altele, intervin în funcţionarea celulei nervoase. Iar valorile prea mari sau prea mici pot indica, uneori, nu doar carenţe alimentare, ci şi boli asociate.
  • Publicat:
Calciul şi magneziul, două minerale esenţiale pentru organism - află când, cum şi cât să iei

Nu rataţi din lista analizelor uzuale determinarea calciului şi a magneziului din sânge. Este important pentru că, printre altele, intervin în funcţionarea celulei nervoase. Iar valorile prea mari sau prea mici pot indica, uneori, nu doar carenţe alimentare, ci şi boli asociate. Medicul care citeşte analizele este cel care face diferenţa. În cazul în care vorbim de carenţe în alimentaţie, nu le ignoraţi. Motivul? Vom vedea împreună cum aceste două elemente chimice menţin echilibrul organismului uman.

Calciul este indispensabil pentru menţinerea solidităţii oaselor din organism, dar şi pentru funcţionarea celulelor nervoase şi musculare. Nu uitaţi, spre exemplu, că inima este un muşchi, aşadar celulele musculare trebuie să fie funcţionale. De altfel, calciul intervine în particular în funcţionarea miocardului. Tot acest element intervine în recepţionarea mesajelor hormonale de către celule şi în activarea enzimelor. Vorbim practic tocmai de mecanismul vieţii. În plus, intră în coagularea sângelui. Iată de ce e important să vă determinaţi nivelul calciului din sânge, de fiecare dată când vă faceţi analizele uzuale.

Deficitul de calciu se manifestă prin: contracturi musculare involuntare (carcei), osteoporoză, tulburări de ritm cardiac, senzatie de amorteala si furnicaturi in membre, dereglari ale ciclului menstrual, insomnii, palpitatii, dureri de cap intense, tulburari de menopauza, stari de depresie, rahitism si tulburari de crestere.

Află mai multe aici! 

Cum îl iau optim din alimente?

Cei mai mulţi dintre noi ştiu că găsesc calciu în produsele lactate. Adevărat, ce-i drept, dar informaţia nu e completă. Trebuie să ştiţi că dintre toate produsele lactate, iaurtul vă oferă cel mai mult calciu, în jur de 300 mg într-o ceaşcă. Dar cel mai biodisponibil calciu, adică cel care se absoarbe cel mai uşor şi poate fi folosit integral de corpul uman, este cel conţinut de conserva de sardine, cu tot cu oase. Este vorba de conserva în suc propriu, fără adaos de ulei. 100 g de sardine furnizează corpului aproximativ 370 mg de calciu.

Aceasta înseamnă mai mult decât o cană cu lapte. Un alt peşte care vă furnizează calciu este somonul. Vorbim despre 180 mg de calciu la 100 g de produs. Dar găsiţi şi în vegetale acest element şi nu vă gândiţi la cele anoste în privinţa gustului. Melasa neagră, etapa premergătoare a zahărului natural are o cantitate importantă de calciu.

Acelaşi lucru se întâmplă şi cu seminţele de susan, pe care puteţi să le consumaţi ca atare şi care au calciu înalt biodisponibil. De asemenea, migdalele aduc aproape 100 mg de calciu la o ceşcuţă. Şi consumaţi de câte ori aveţi ocazia fasole, pentru că o ceşcuţă vă furnizează 200 mg de calciu.

Când am nevoie de suplimente?

Aveţi nevoie de suplimentarea sub formă de capsule dacă în sânge apare carenţa, iar medicul o pune pe seama unei alimentaţii deficitare. Specialistul este cel care vă dă doza necesară. Pe de altă parte, aflaţi că absorbţia şi utilizarea de către organism a calciului este influenţată de prezenţa concomitentă în dietă şi a altor vitamine şi minerale.

Este vorba de vitaminele A, D, E. Dacă aportul alimentar nu e optim şi extrem de divers, atunci aveţi nevoie de produse farmaceutice pe bază de calciu. Suplimentele de calciu pot fi consumate între mese pentru o absorbţie eficientă. Dar chiar dacă luaţi suplimente alimentare, dieta nu trebuie să rămână săracă, dimpotrivă.

Necesarul de calciu pe vârste

Aportul de calciu variază în funcţie de vârstă, sex, dar şi de starea de sănătate. Iată cantităţile:Sugari: 0-5 luni: 210 mg/zi6-11 luni: 270 mg/zi
Copii: 1-3 ani: 500 mg/zi4-8 ani: 800 mg/zi9-18 ani: 1.300 mg/zi
Adulţi: 19-25 de ani: 1.000 mg/zi51-70 de ani: 1.200 mg/zi
Situaţii particulare femei:
•    cele însărcinate: 1.300 mg/zi
•    peste 50 de ani: 1.500 mg/zi

Nu uitaţi nici de magneziu!

Magneziul este şi el indispensabil corpului uman pentru că intervine în reacţii fiziologice vitale. Este vorba de metabolismul glucidelor, al lipidelor şi proteinelor, dar şi în excitabilitatea neuromusculară.

Deficitul de magneziu se manifestă prin: contracturi musculare, tulburări digestive şi ale ritmului cardiac, insomnie, stari anxioase, atacuri de panica, depresie. Află mai multe aici!

Corpul unui adult conţine aproximativ 25 g de magneziu. Mai mult de jumătate se găseşte în oase, un sfert în muşchi, iar restul se duce spre inimă, ficat, rinichi, tub digestiv şi plasmă. Aveţi nevoie în fiecare zi de 5 mg de magneziu pentru fiecare kilogram corp. Copiii au nevoie de 15 mg per kilogram/corp, iar femeile gravide de 10 mg per kilogram/corp.

Unde găsesc magneziu?

O dietă completă este cea în care se regăsesc cerealele integrale. În acestea se află cea mai mare cantitate de magneziu. Aşadar, consumaţi pâine integrală, cereale expandate la micul dejun sau pe parcursul zilei fără problemă. Nu vă îngraşă, în ciuda miturilor. Vă îngraşă doar făina albă, care a fost deja spoliată de toate mineralele şi vitaminele pe care le conţine.

De asemenea, consumaţi în fiecare zi 10-12 migdale, nuci, alune. Acestea trebuie să fie crude ca să vă bucuraţi de magneziu şi nu prăjite. Şi unele ape minerale au cantităţi însemnate de magneziu. Aşadar, consumaţi-le frecvent, aşa cum frecvent trebuie să consumaţi orice fel de legumă verde. Un lucru este esenţial de ştiut în privinţa acestui element.

Absorbţia lui este extrem de redusă dacă mâncaţi excesiv carne. Pe de altă parte, organismul asimilează optim acest mineral doar în prezenţa vitaminei B6, pe care o găsiţi tot în cerealele integrale.

Citeşte şi: 5 alimente bogate în calciu

Care sunt cele mai bune surse de magneziu?

5 alimente obligatorii pentru femei

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân