6 mituri legate de stresul la locul de muncă

Aproximativ 40% dintre adulţi suferă de insomnie cauzată de stres.
  • Publicat:
6 mituri legate de stresul la locul de muncă

Aproximativ 40% dintre adulţi suferă de insomnie cauzată de stres. După mai bine de 10 ani de cercetări la Harvard şi studii de teren pe mai mult de 6.000 de oameni, psihologul Lyle H. Miller a creat o listă cu şase cele mai comune mituri despre stres, notează Gândul.

Mitul numărul 1: Stresul este la fel pentru toată lumea

Greşit. O persoană poate percepe un eveniment drept vesel şi satisfăcător, în timp ce alta ar putea considera acelaşi eveniment frustrant şi groaznic. Uneori, oamenii pot înrăutăţi anumite situaţii stresante reacţionând prin furie, vină, ostilitate, anxietate sau dispoziţie proastă.

Mitul numărul 2: Stresul este dăunător în orice situaţie

Fiecare persoană are nevoie de un anumit nivel de stres pentru a rămâne în alertă fizic şi psihic. Trucul este însă să ştii cât stres îţi face bine şi din ce punct începe să îţi facă mai mult rău.

Mitul numărul 3: Stresul este peste tot, deci nu poţi face nimic

Nu e adevărat. Prin planificare eficientă, o mare parte din stresul zilnic poate fi evitat. Un plan eficient înseamnă reglarea priorităţilor astfel încât să rezolvi probleme simple înainte de a te ocupa de cele mai dificile.

Mitul numărul 4: Cele mai populare tehnici pentru reducerea stresului sunt cele mai bune

Din contră. Fiecare reacţionează în mod diferit la situaţii stresante, prin urmare nu se poate spune că există o anumită soluţie care să se aplice oricui şi oricând. Oamenii au nevoi diferite, în momente diferite, iar un singur program de management al stresului nu are cum să fie de ajuns.

Mitul numărul 5: Nu există simptome, nu eşti stresat

Greşit. Din cauza legăturii care există între sănătatea mentală şi cea fizică, stresul şi anxietatea se manifestă adesea sub forma unor dureri vagi. Există şi cazuri în care oamenii se mint singuri că nu sunt stresaţi sau ajung să ia pastile care să îi scape de stres şi să rămână cu impresia că au rezolvat problema.

Mitul numărul 6: Doar simptomele majore de stres necesită tratament

Nu este o idee prea bună să ignori acele dureri de cap sau de stomac în speranţa că o să treacă. Acele simptome minore reprezintă felul în care corpul îţi spune că trebuie să faci nişte schimbări, altfel astfel de simtome se pot transforma în atacuri de cord sau chiar reacţii nervoase în situaţii nepotrivite.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân