Bolile bătrâneţii pot apărea și în tinerețe. Tu ştii să te fereşti de ele?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Bolile bătrâneţii pot apărea și în tinerețe. Tu ştii să te fereşti de ele?

Bolile bătrâneții apar și în tinerețe, dar mulți tindem să ignorăm semnalele. odată ce înaintăm în vârstă, sănătatea noastră este din ce în ce mai şubredă. Există însă simptome care le pot da de gol, precum şi metode prin care putem preveni riscul instalării acestor boli.

Descoperă bolile bătrâneţii cu care te-ai putea confrunta şi tu!

Bolile bătrâneții – care sunt și cum te poți feri de ele?

Afecţiuni cardiovasculare

Sunt pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea la nivel global, iar cea mai comună asfel de afecţiune este boala coronariană, care presupune îngustarea sau blocarea arterelor principale care furnizează sânge inimii.

Obstrucţia vaselor de sânge se poate petrece rapid sau în timp şi duce la infarct, o afecţiune cu potenţial fatal.

Află aici care sunt cele mai frecvente boli cardiovasculare, simptome, cauze, complicaţii şi metode de tratament

Accident vascular cerebral

Atacul cerebral are loc atunci când sângele nu mai irigă creierul din cauza unei rupturi sau blocaj în vasele de sânge. Private de oxigenul din sânge, celulele cerebrale sunt distruse, iar consecinţele sunt dramatice: în cazul în care supravieţuieşte, pacientul se va confrunta cel mai probabil cu dizabilităţi majore de limbaj sau de mobilitate.

Accidentul vascular este de două tipuri: ischemic (când un cheag de sânge blochează circulaţia venoasă) şi hemoragic (cauzat de ruptura unui vas de sânge de la nivelul creierului).

Hipertensiune arterială

Tensiunea arterială reprezintă forţa cu care sângele este pompat în vasele sanguine şi transportat către toate organele şi ţesuturile corpului. Aceasta este mai scăzută atunci când suntem în repaus (de exemplu, când dormim) şi mai crescută atunci când suntem stresaţi.

De regulă, tensiunea arterială are tendinţa să crească odată cu trecerea anilor, iar asta poate duce la apariţia unor boli grave care implică inima, vasele sanguine, rinichii şi alte organe vitale.

Cancer

Unul dintre principalii factori de risc în apariţia cancerului este, aţi ghicit, vârsta înaintată. Potrivit American Cancer Socity, aproape 80% din cazurile de cancer sunt diagnosticate la persoanele cu vârste peste 55 de ani, scrie verywellhealth.com.

Cele mai frecvente forme de cancer asociate cu vârsta înaintată sunt: cancerul de piele, cancerul mamar, cancerul pulmonar, cancerul de prostată, cancerul de vezică urinară, limfomul non-Hodgkin şi cancerul de stomac.

Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 este o boală endocrină care presupune secreţia insuficientă de insulină de către pancreas. Acest lucru duce la creşterea nivelului de glucoză (zahăr) în sânge, care, dacă nu este tratată corespunzător, poate duce la boli severe, precum infarctul, atacul cerebral, boala cronică renală, orbire şi neuropatie (lezarea nervilor).

Creşterea numărului de cazuri de diabet de tip 2 din ultimii 20 de ani (potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, avem în prezent peste 350 de milioane de persoane diagnosticate cu această boală) este cauzată în mare parte de obezitate şi de stilul de viaţă sedentar.

Chiar dacă diabetul nu este o boală ce poate fi vindecată, el poate fi ţinut sub control cu ajutorul medicaţiei recomandate de medic, exerciţiilor fizice şi alimentaţiei echilibrate.

Boala Parkinson

Numită şi „boala tremurăturilor”, Parkinson este una dintre bolile bătrâneții caracterizată de afectarea sistemului nervos și care se manifestă prin tremurături, probleme cu echilibrul, lentoare şi dificultate în mişcări.

Majoritatea cazurilor de Parkinson sunt diagnosticate după vârsta de 60 de ani, iar boala afectează în special bărbaţii, persoanele expuse la diverse substanţe toxice şi pe cei care au avut în familie cazuri similare. De asemenea, traumele survenite la nivelul capului pot favoriza instalarea bolii Parkinson.

Demenţa (boala Alzheimer)

Funcţionarea deficitară a creierului poartă numele de demenţă, afecţiune care se manifestă prin pierderea memoriei, schimbări bruşte de dispoziţie, confuzie mentală, dificultăţi de comunicare şi incoerenţă.

Cea mai frecventă cauză a demenţei este boala Alzhemer, însă există numeroase alte afecţiuni care pot favoriza instalarea acestei boli neurodegenerative, precum boala Huntington sau demenţa vasculară. Chiar dacă incidenţa demenţei creşte odată cu vârsta, această boală nu trebuie considerată ca fiind normală la bătrâneţe.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

Printre bolile bătrâneții se numărăr și BPOC. Deşi nu poate fi vindecată, această afecţiune poate fi tratată şi, foarte important, prevenită. Boala se caracterizează prin inflamarea căilor aeriene din plămâni, subţierea mucoasei care cătuşeşte plămânii şi limitarea fluxului de aer care pătrunde în plămâni şi iese din aceştia.

Simptomele BPOC includ tusea productică cronică, respiraţia scurtă şi wheezingul (respiraţia şuierătoare). Principala cauză a BPOC este fumatul (inclusiv cel pasiv), urmată de poluarea aerului.

Osteoartrita

Osteoatrita este o afecţiune articulară degenerativă, iar cea mai comună formă a bolii este reprezentată de artrită. Boala este specifică persoanelor în vârstă şi cu precădere femeilor. De asemenea, surplusul ponderal şi accidentările reprezintă factori de risc în dezvoltarea osteoartritei.

Afecţiunea se manifestă prin inflamarea şi durerea la nivelul articulaţiilor, însă simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul antiinflamatoarelor şi analgezicelor, precum şi prin intermediul şedinţelor de fizioterapie, mişcării şi scăderii în greutate.

Osteoporoza

Cunoscută şi ca „boala oaselor fragile”, osteoporoza se caracterizează prin pierderea masei osoase, ceea ce duce la subţierea şi slăbirea oaselor. Este frecventă mai ales în rândul femeilor, iar această predispoziţie este pusă pe seama depozitelor reduse de colagen şi a scăderii nivelului de estrogen odată cu intrarea la menopauză.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate din America, aproape jumătate dintre femeile trecute de vârsta de 50 de ani suferă o fractură cauzată de osteoporoză. Cea mai gravă consecinţă a osteoporozei este fractura de şold, care duce la imobilizare în scaunul cu rotile, pierderea independentei şi deces la scurt timp după accidentare.

Exerciţiile fizice, alimentaţia bogată în calciu şi vitamina D şi renunţarea la fumat constituie metode eficiente de prevenire a osteoporozei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”