Despre tinereţea fără bătrâneţe, cu un reputat chirurg estetician

Un interviu despre riduri, botox şi liftinguri faciale.
  • Publicat:
Despre tinereţea fără bătrâneţe, cu un reputat chirurg estetician

Am aflat că va veni să opereze în România şi am alergat într-un suflet să îi pun câteva întrebări. Este vorba despre chirurgul plastician Gilbert Zakine, membru al Boardului European de Chirurgie Plastică şi Reparatorie şi, printre multe altele, şeful secţiei de Chirurgie Plastică Reconstructivă şi Estetică a Centrului pentru Arsuri Grave din Paris.

Aici, la Bucureşti, va lucra împreună cu o echipă condusă de Dr. Gabriela Cozmanciuc, specialist în Chirurgie Cardiacă şi Vasculară.

Care sunt marile noutăţi ale momentului  în materie de chirurgie estetică?

Nu este o mare noutate cât este vorba de progresul continuu al chirurgiei estetice şi plastice. În cazul evoluţiei actuale putem vorbi despre răspândirea procedurilor medicale cum ar fi umplerea (filler) şi a procedurilor de lipo-umplere (lipofilling) utilizarea de grăsime autologă, de grăsime proprie după centrifugare sau purificare prin reinjectarea acesteia pentru îmbunătăţirea formei sânilor sau a formei rezultate în urma tratamentului cu botox – pentru faţă.

Grăsimea este interesantă deoarece oferă volum şi stim că celulele stem conţinute de aceasta pot îmbunătăţi calitatea pielii. Aceasta este noutatea şi acestea sunt ultimele mari descoperiri. Realizăm o mulţime de teste clinice pentru îmbunătăţirea procedurilor prin utilizarea de noi molecule. În estetica chirurgicală progresul este unul continuu. Nu este nimic cu adevărat revoluţionar astăzi. Deci nu se întâmplă nimic peste noapte, ci este vorba de parcurgerea unor paşi către dezvoltare.

Dacă aţi avea o putere supranaturală…

Nu, nimeni nu o are şi dacă cineva ar spune că ceea ce utilizez eu este magie m-aş retrage. Nu aş lucra cu persoana respectivă. Nimic nu este magie. În spatele procedurilor există ani întregi de cercetare a umplerii cutanate şi tisulare.  

Care este vârsta la care o femeie ar trebui să apeleze la un chirurg ca dumneavoastră?

Nu există o vârsta „bună”. Ţine de dorinţele şi aşteptările acesteia. Însă, de exemplu, augumentarea sânilor se poate realiza chiar de la sfârşitul adolescenţei, de la vârste precum 19 sau 20 de ani.

Dacă e să vorbim despre liftingul facial acesta nu se face, evident, înainte de vârsta de 40 de ani. Eu cred că 50 este o vârstă potrivită. Am avut cereri şi după vârstele de 60 sau 70 de ani. Am avut cereri şi înaintea vârstei de 40 de ani însă nu am acceptat.

Depinde de calitatea pielii, de structura osoasă, de fenotip. De exemplu, la pacientele de culoare sau la pacientele asiatice, pielea are o calitate mai bună, este mai groasă şi de multe ori nu le recomandăm liftingul facial. Deci depinde de pacientă.

Injecţiile cu toxină botulinică sau acid hialuronic sau alte proceduri care precedă liftingul facial pot fi abordate încă de la vârsta de 35 de ani. O parte dintre colegii mei declară că este bine să începi cu toxină botulinică în jurul vârstei de 40 de ani, însă ideal este să începi când ridurile au devenit o problemă pentru tine.

Din experienţa dvs, dacă îţi injectezi toxină botulinică timpuriu, să zicem la 30 de ani, ce se poate întâmpla?

Nimic. Nu ai făcut altceva decât să blochezi dezvoltarea ridurilor în zona ochilor şi în zona frontală. Nimic rău nu se poate întâmpla dacă injecţia este controlată corespunzător, dacă tehnica este una bună.

dr Gilbert Zakine
Deci dacă ai început la 30 de ani cu toxina botulinică, nu ai să ceri un lifting la 35 de ani?

Nu, toxina botulinică este o procedură complementară liftingului facial. Prin lifting putem trata zona frontală şi o putem trata optim apelând la toxina botulinică. Cred că dezvoltarea tratamentelor medicale nu este împotriva tratamentelor chirurgicale ci este complementară şi cred că este important ca un chirurg plastic şi estetic să ştie să utilizeze aceste tratamente medicale şi să ofere pacienţilor soluţii chirurgicale sau medicale sau o combinaţie a celor două.

În Romania mulţi medici dermatologi se ocupă şi cu umplerea ridurilor sau cu injectarea de toxină botulinică, neavând pregătirea unui chirurg. Din experienţa dumneavoastră este mai bine să mergem la un chirurg care realizează tratamente medicale sau este suficient să apelăm la un medic dermatolog?

Este o întrebare dificilă. Pentru mine este logic să mergi mai întâi să discuţi cu un chirurg plastic şi estetic pentru că acesta îţi va propune cea mai bună opţiune. Şi îţi poate propune toate soluţiile: chirurgicală, medicală sau o combinaţie a celor două. Dermatologul îţi poate propune numai opţiunea medicală. Însă nu spun că acesta nu este competent în cazul filler-elor. Cred că dermatologii experimentaţi se pot descurca perfect în acest sens.
 
Din experienţa şi studiile dumneavoastră, ce credeţi că ar trebui să facă o femeie pe partea de stil de viaţă pentru a preveni îmbătrânirea?

Ştim că trebuie să avem grijă să ne protejăm de anumiţi factori care pot accentua procesul de îmbătrânire a pielii. Tutunul, de exemplu, este foarte nociv pentru piele… si pentru artere, evident! Soarele este iarăşi un factor dăunător. Lipsa somnului sau alcoolul intră, de asemenea, în această categorie. Dacă oamenii evită să petreacă prea mult timp la soare şi se feresc de aceşti factori nocivi pot preveni îmbătrânirea sau pot îmbătrâni mai frumos.

Evident, îmbătrânirea nu poate fi evitată, trebuie s-o acceptăm. Aceasta depinde foarte mult de structura osoasă, de calitatea şi grosimea pielii. Nu suntem egali în faţa procesului de îmbătrânire.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân