Test anticorpi neutralizanți – îți arată dacă și câți anticorpi ai dezvoltat după vaccinarea împotriva COVID-19

Test anticorpi neutralizanți COVID - identifică prezența anticorpilor după vaccinare, precum și nivelul acestora. Dr. Andrei Rogoz, medic specialist în Boli Infecțioase, detaliază.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Test anticorpi neutralizanți – îți arată dacă și câți anticorpi ai dezvoltat după vaccinarea împotriva COVID-19

Multe persoane se întreabă cum se formează anticorpii după vaccinarea anti-COVID, având în vedere că vaccinurile Pfizer și Moderna nu conțin virus, ci ARN mesager care poartă informația-genetică esențială pentru sintetizarea proteinei S (Spike) de către propriile celule din corp. 

Această proteină S reprezintă o componentă importantă a virusului care provoacă boala COVID-19 și, odată sintetizată prin vaccinare, stimulează sistemul imun, rezultând producția de anticorpi neutralizanți, precum și proliferarea limfocitelor T antigen specifice.

Dr. Andrei Rogoz, medic specialist în Boli Infecțioase la Spitalul Clinic Sanador, aduce câteva clarificări în privința anticorpilor dezvoltați prin vaccinare.

Test anticorpi neutralizanți – îți arată că ai anticorpi de la vaccin și nu de la infecția cu SARS-CoV-2

„Dacă nu am fost infectat cu SARS-CoV-2 și mă vaccinez, cum îmi dau seama că am anticorpi, ce test trebuie să fac?” – iată o întrebare pertinentă primită de la un cititor.

Pentru a înțelege răspunsul la această întrebare, dr. Andrei Rogoz explică mecanismul de acțiune al vaccinurilor:

Efectul vaccinurilor se datorează antrenării sau stimulării sistemului nostru imun, pentru ca acesta să fie capabil să ne protejeze de consecințele unei expuneri la agentul patogen propriu-zis. În cazul de față, în organismul persoanelor care răspund la vaccin (din date preliminare, între 60-95% dintre vaccinați, în funcție de produs și de schema de administrare) apar atât niște celule care se specializează împotriva noului coronavirus, cât și niște anticorpi capabili să blocheze intrarea virusului în celule. Acești anticorpi poartă numele de anticorpi neutralizanți.

Acești anticorpi pot fi determinați și cuantificați prin teste serologice (analiză a sângelui), rapide sau nu.

Trebuie înțeles că anticorpii neutralizanți apar și în cadrul răspunsului imun la infecția propriu-zisă. Doar că, în plus, la persoanele care trec prin COVID-19, sunt produși mai mulți alți anticorpi împotriva unor componente ale virusului pe care unele vaccinuri nu le conțin (sau nu le codifică, în cazul celor bazate pe ARN mesager).

În concluzie, dacă o persoană vrea să știe că a dezvoltat anticorpii respectivi în urma vaccinării, atunci trebuie să facă un test serologic capabil să identifice prezența anticorpilor neutralizanți.

Pentru a diferenția, din punct de vedere serologic, o persoană vaccinată de una care a trecut prin boală, se poate utiliza un test anticorpi neutralizanți care să determine celelalte tipuri de anticorpi anti-SARS-CoV-2. Aceste teste ar fi negative/nedetectabile la cei vaccinați și pozitive la cei vindecați de COVID-19.

Majoritatea testelor disponibile vor reacționa (se vor pozitiva) și la persoanele vaccinate, dar pentru identificarea precisă și determinarea cantitativă a anticorpilor produși în urma vaccinării, este nevoie de un test serologic dedicat anticorpilor neutralizanți împotriva SARS-CoV-2.

La cât timp după vaccinare poți face acest test pentru a vedea titrul de anticorpi?

Deși la unele persoane încep să fie detectabili și la 10-14 zile de la prima doză, o evaluare a răspunsului la vaccinare ar fi de efectuat începând cu prima săptămână de la rapel (de la a doua doză), spune dr. Andrei Rogoz.

 

Dr. Andrei Rogoz, medic specialist Boli Infecțioase la Spitalul Clinic Sanador
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andrei Rogoz - Medic specialist boli infecțioase
Dr. Andrei Tudor Rogoz este medic specialist Boli Infecțioase în cadrul Spitalului Clinic SANADOR. "De aproape 10 ani, lucrez în cadrul secției de Terapie Intensivă Adulți a INBI Matei Bals, că medic de Boli Infecțioase, inițial că rezident, apoi că medic specialist. E o secție de dimensiuni ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”