Exerciţii pentru plămâni – cum să respiri corect, tehnici de respirație

  • Publicat:
  • Actualizat:
Exerciţii pentru plămâni - cum să respiri corect, tehnici de respirație

Exerciţii pentru plămâni – tehnici de respiraţie care te ajută să ai plămâni puternici. Sunt simple, dar foarte eficiente!

Persoanele care se confruntă cu dificultăţi de respiraţie pot utiliza o tehnică simplă pentru ameliorarea simptomelor. Aceasta poartă numele de respiraţie cu buzele strânse şi s-a dovedit eficientă în îmbunătăţirea oxigenării ţesuturilor. E ca şi cum ai sufla uşor în lumânările de pe tort, în timp ce expiri lent, explică specialiştii, în termeni simpli, această metodă.

Dacă vrei să le dai plămânilor o mână de ajutor, practică acest exerciţiu cel puţin 10 minute pe zi şi vei observa diferenţele în scurt timp.

Exerciții pentru plămâni – cum să respiri corect pentru a avea plămâni puternici

Respiraţia cu buzele strânse este o tehnică simplă care ajută la îmbunătăţirea oxigenării ţesuturilor şi contribuie la ventilarea corectă a plămânilor.

Trebuie doar să inspiri puternic aer pe nas şi apoi să expiri lent pe gură, cu mişcări controlate. În timp ce expiri, buzele trebuie să fie întredeschise sau, şi mai bine, uşor strânse, deoarece astfel este stimulat sistemul nervos vegetativ care induce relaxarea.

Iată cum trebuie făcut acest exerciţiu, în 4 paşi simpli:

  1. Stai pe scaun, cu umerii relaxaţi.
  2. Inspiră adânc pe nas timp de  2 secunde.
  3. Strânge buzele şi expiră lent timp de 5 secunde, ca şi cum ai sufla în lumânările de pe tortul aniversar.
  4. Repetă exerciţiul zilnic, timp de 10 minute.

Beneficiile respiraţiei cu buzele strânse

Acest exerciţiu optimizează funcţia pulmonară şi creşte rezistenţa la efort, fiind indicat în cazul persoanelor care suferă de astm, emfizem pulmonar, bronşită cronică, dispnee, BPOC sau alte afecţiuni pulmonare care se manifestă prin dificultăţi respiratorii, constricţie toracică, tuse cronică, wheezing (respiraţie şuierătoare) sau producţie excesivă de mucus.

De asemenea, studiile arată că acest tip de respiraţie contribuie la oxigenarea corectă a plămânilor şi la reducerea în mod natural a tensiunii arteriale.

Totodată, este o metodă care creşte rezistenţa la efort. Multe persoane care suferă de BPOC resimt dificultate în respiraţie chiar şi la cel mai mic efort fizic, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul scărilor. Acest exerciţiu ajută la restabilirea tiparului corect de respiraţie şi la oxigenarea ţesuturilor, crescând astfel capacitatea organismului la efort.

Alte exerciții pentru plămâni sănătoşi

Există mai multe exerciţii pentru plămâni pe care le poţi pune în practică pentru ameliorarea dificultăţilor respiratorii, specifice bolii pulmonare obstructive cronice. Acestea includ:

Respiraţia diafragmatică sau „din stomac”

Aşază-te confortabil cu spatele pe podea, pe pat sau pe covor. Poziţionează-te cu picioarele pe podea şi cu genunchii îndoiţi (îndreptaţi în sus). Respiră 1-2 minute concentrat pe zona abdominală. De obicei, această poziţie favorizează respiraţia diafragmatică şi se poate realiza fără efort.

Pune mâinile (una deasupra celeilalte) pe burtă, cu centrul mâinii atingându-ţi ombilicul. Urmăreşte modul în care respiri. Vei observa că burta se va extinde pe măsură ce inhalezi aer şi se retrage în timp ce expiri. Lasă asta să se întâmple natural, nu încerca să forţezi.

Pentru o diafragmă mai puternică şi o respiraţie bună, poţi plasa o carte (mai voluminoasă) pe abdomen în locul mâinilor. Acest lucru adaugă greutate şi ajută respiraţia să fie mai pronunţată pe măsură ce inhalezi, potrivit dictie.ro.

Poţi încerca, de asemenea, să ridici cartea în timp ce inspiri, să o ţii timp de cinci secunde şi apoi să o cobori lent când expiri tot aerul. Repetă de 5-6 ori respiraţia pe nas-gură.

Numărarea respiraţiilor

Această tehnică este excelentă atât pentru îmbunătăţirea respiraţiei, cât şi pentru inducerea relaxării. Este indicată după ce înveţi să stăpâneşti corect tehnica respiraţiei diafragmatice şi presupune parcurgerea anumitor etape.

În primă fază, stai relaxat şi observă cum inspiri şi cum expiri. În a doua etapă, în timpul inspiraţiei, numără în gând 1, iar în timpul expiraţiei, numără în gând 2. Şi tot aşa, până ajungi la 30, adică 15 respiraţii. Pe măsură ce capeţi experienţă, poţi creşte numărul respiraţiilor la 20, 30 etc.

Tehnica este recomandată de două ori pe zi, dimineaţa şi seara (înainte de culcare), când stresul este la cele mai mici cote.

Exerciţii pentru plămâni – tusea controlată

Metoda facilitează eliminarea secreţiilor din plămâni şi curăţă căile respiratorii. În cazul în care reflexul de tuse este inhibat, se recomandă expirarea aerului ca şi cum s-ar sufla pe sticla ochelarilor.

Inspiră adânc pe nas, apoi ţine-ţi respiraţia timp de 2-3 secunde şi expiră puternic, dar lent. Repetă exerciţiul de 2-3 ori, apoi tuşeşte puternic, pentru a favoriza eliminarea secreţiilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Ai limba albă? Ce boli semnalează!
Ai limba albă? Ce boli semnalează!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”