Din misterele noului coronavirus: nu se ştie de unde a plecat, dar nu se exclude ipoteza unui laborator precar din China

„Povestea” servită de Guvernul Chinei, şi anume că noul coronavirus îşi are originea în piaţa de animale vii din Wuhan, este destul de şubredă.
  • Publicat:
Din misterele noului coronavirus: nu se ştie de unde a plecat, dar nu se exclude ipoteza unui laborator precar din China

Potrivit cotidianului Washington Post, ipoteza că pandemia de coronavirus a pornit de la Institutul de Virologie Wuhan nu este de ignorat, având în vedere existenţa mai multor telegrame trimise către Washington de oficialii Ambasadei SUA de la Beijing în ianuarie 2018.

Oficialii americani au constatat încă de acum doi ani că în laboratorul din Wuhan se efectuau studii riscante asupra coronavirusurilor provenite de la lilieci, notează aceeaşi sursă.

Aceştia se arătau îngrijoraţi de siguranţa precară a laboratorului, mai precis de breşele de securitate şi de management, precum şi de lipsa specialiştilor, şi au solicitat efectuarea unor verificări şi acordarea de sprijin din partea Guvernului SUA, deoarece experimentele erau importante, dar şi periculoase. Însă aceste avertismente nu au fost luate în seamă, la fel şi solicitarea de sprijin.

Telegramele au fost un avertisment. Guvernul SUA le-a ignorat?

„Aceste telegrame au fost un foc de avertisment. Oamenii implorau să fie acordată atenţia cuvenită la ceea ce se întâmplă”, consideră un oficial american consultat de Washington Post.

În prima telegramă, oficialii americani avertizează că în laboratorul din Wuhan se fac experimente  cu coronavirusuri provenite de la lilieci, al căror potenţial de transmitere la om este foarte ridicat şi poate declanşa o pandemie asemănătoare SARS, care a avut loc în 2003.

Însă şi mai relevant este următorul pasaj din telegramă: „Diverse coronavirusuri similare SARS pot interacţiona cu ACE2, receptorul uman identificat pentru SARS-coronavirus. Această constatare sugerează cu tărie că coronavirusurile similare cu SARS, de la lilieci, pot fi transmise oamenilor pentru a provoca boli asemănătoare SARS. Din perspectiva sănătăţii publice, acest lucru face ca supravegherea continuă a coronavirusurilor asemănătoare cu SARS la lilieci şi studiul interfeţei animal-om să fie critică pentru predicţia şi prevenirea viitoarelor focare de coronavirus.”

Îngrijorări similare privesc şi Centrul pentru Controlul şi prevenţia Bolilor din Wuhan, unde de asemenea există suspiciuni că se ascund informaţii relevante privind originea noului coronavirus. Iar asta deoarece reprezentaţii instituţiei refuză să răspundă public la întrebări de bază privind originea SARS-CoV-2 şi încearcă să suprime orice cale de comunicare.

Originea coronavirusului, încă incertă

Potrivit mai multor specialişti, nu există încă dovezi concrete care să ateste faptul că noul coronavirus a fost fabricat în laborator, aceştia fiind de acord asupra teoriei că virusul provine de la animale. Dar asta nu înseamnă că noul coronavirus nu a fost „scăpat” din laborator, susţine Xiao Qiang, cercetător la Universitatea Berkeley din California.

Încă din luna ianuarie a acestui an, cercetările savanţilor chinezi, publicate în prestigioasa revistă Lancet, arătau că „pacientul zero”, identificat la 1 decembrie 2019, şi peste o treime din primele cazuri de infecţie nu aveau nicio legătură cu piaţa din Wuhan.

Prin urmare, „povestea” servită de Guvernul Chinei, şi anume că noul coronavirus îşi are originea în piaţa de animale vii din Wuhan – în care, potrivit informaţiilor, nu erau vânduţi lilieci –, este destul de şubredă, notează sursa citată.

Chiar dacă originea noului coronavirus este încă necunoscută, aceste telegrame ale oficialilor americani, care abia acum ies la iveală, arată că în Wuhan a existat un pericol ce a fost ignorat.

„Povestea originii noului coronavirus nu se rezumă doar la culpă. Este crucial să înţelegem cum a început pandemia, pentru a şti cum să o prevenim pe următoarea. Guvernul chinez trebuie să fie transparent şi să răspundă la întrebările despre laboratoarele din Wuhan, deoarece acestea sunt vitale pentru înţelegerea ştiinţifică a virusului”, a adăugat Xiao Qiang.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”