O alimentatie sanatoasa – un zambet frumos garantat!

Un zambet ne poate face sa trecem mai repede peste micile neplaceri zilnice, ne face sa ne recapatam buna dispozitie...
  • Publicat:
O alimentatie sanatoasa - un zambet frumos garantat!
O alimentatie sanatoasa - un zambet frumos garantat!

Un zambet ne poate face sa trecem mai repede peste micile neplaceri zilnice, ne face sa ne recapatam buna dispozitie… Dar daca ne este frica sa zambim, desi ne-am dori? Un raspuns avizat ne ofera medicul stomatolog care spune ca o igiena dentara ca la carte este esentiala daca vrem sa avem dinti frumosi si sanatosi.

Igiena orala in prim-plan
Problemele dentare apar pentru ca nu suntem obisnuiti sa mergem la un control preventiv, dar si pentru ca nu respectam regulile importante de igiena dentara, reguli care includ si evitarea abuzurilor alimentare. Igiena orala ar trebui sa preocupe pe fiecare dintre noi si nu ar trebui sa omitem seara sau dimineata sa ne spalam pe dinti. Periajul atent si corect, de cel putin doua ori pe zi, trebuie sa devina o obisnuinta, iar dupa pranz trebuie sa ne clatim bine cu apa, pentru a indeparta eventualele resturi alimentare ramase.

Nimanui nu-i face placere sa auda ca a mai aparut o carie, ca are dinti sensibili (hiperestezie dentinara), ca smaltul dintilor nu mai este alb sau nefisurat. Fisurile apar in general din cauza placii bacteriene care persista si a tartrului care nu este indepartat corect. Alta cauza a hiperesteziei dentinare ar putea fi retractia gingiei cu descoperirea partiala a radacinii dintelui. De asemenea, gingivita, o inflamare a tesutului din jurul dintelui, poate fi si ea o cauza a aparitiei hiperesteziei dentinare, daca nu este tratata.

Sa mergem mai des la dentist
„Piatra” sau tartrul dentar este alcatuita in mare parte din saruri de calciu din saliva care se depun pe dinti. Tartrul se depune in special pe fata interna a dintilor de jos, pe fata dinspre obraz a molarilor superiori, precum si in zone in care dintii nu se curata bine la periaj. De aceea, ar trebui sa facem periodic un control, sa vorbim mai des cu medicul dentist, sa ne interesam de noi produse ce ne pot veni in ajutor. Consultatiile stomatologice ne ajuta sa identificam problemele si sa luam masuri inainte ca ele sa dezvolte complicatii.

Un medic dentist poate pune un diagnostic corect in cazul dintilor sensibili si ne poate oferi un sfat care sa ne indrume catre o solutie simpla. De cele mai multe ori solutia o reprezinta folosirea unei paste de dinti concepute special pentru dintii sensibili in combinatie cu produsele auxiliare din gama adresata persoanelor cu hiperestezie dentinara (apa de gura, ata dentara, periute speciale). De asemenea, persoanele cu dinti sensibili ar fi bine sa consume mai putine dulciuri si alimente acide, inclusiv fructe si bauturi, intre mese si inainte de culcare. Acestea pot eroda smaltul dintilor provocand hiperestezia dentinara, afectand insa si culoarea dintilor.

Dinti sanatosi cu dieta si produse dentare de top
Igiena orala corecta, zilnica, a dintilor cu ajutorul unei paste de dinti speciale trebuie completata si cu o dieta echilibrata. Nu trebuie sa uitam ca tutunul, cafeaua, ceaiul si bauturile carbogazoase contin anumite substante ce afecteaza culoarea dintilor nostri. Pentru cei sceptici, in ceea ce priveste tratamentele de albire efectuate controlat in cabinet, trebuie sa amintim ca exista o pasta de dinti ce are ca ingrediente active clorura de potasiu (ce reduce hipersensibilitatea dentinara) si fluorura de sodiu (ce are efect anticarie si creste remineralizarea osoasa), iar pirofosfatul tetrapotasic previne si indeparteaza petele dentare precum cele de ceai, cafea sau nicotina.

ABC-ul igienei dentare
Dintii sanatosi se datoreaza in principal unei igiene corect efectuate. De aceea, nu trebuie sa neglijam tehnica de spalare a dintilor si durata optima a periajului (3 – 5 minute). De asemenea, alegerea produselor dentare atat pasta de dinti, cat si mijloacele adjuvante, este foarte importanta: apa de gura (efect antibacterian si miros placut), ata dentara (elimina resturile care nu au iesit la periaj) si guma de mestecat (efect de curatare si improspatare).
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ingrijirea parului vopsit
Ingrijirea parului vopsit
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân