Spălături vaginale cu bicarbonat de sodiu. Atenție, te expui riscului de infecții!

  • Publicat:
  • Actualizat:
Spălături vaginale cu bicarbonat de sodiu. Atenție, te expui riscului de infecții!
Sursa foto: Shutterstock

Spălături vaginale cu bicarbonat – atenție, pot face mai mult rău decât bine! Medicii avertizează că în felul acesta creşte riscul de candidoză.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Medicină Vanderbilt, Tennessee, au ajuns la această concluzie după ce au supus unui studiu, timp de 3 ani, 368 de femei active din punct de vedere sexual. Ei au observat că incidenţa infecțiilor vaginale era de două ori mai mare în grupul adeptelor duşului vaginal, decât în grupul celor care nu au practicat niciodată aşa ceva.

De ce practică femeile spălături vaginale cu bicarbonat de sodiu?

Multe femei consideră că vaginul lor nu este suficient de curat dacă nu procedează ele la curăţarea acestuia cu diverse soluţii: oţet de mere, ceai de gălbenele, apă şi bicarbonat de sodiu sau pulberi cumpărate de la farmacie.

Acestea se simt „murdare” din cauza secreţiei vaginale care în mod obişnuit poate varia cantitativ, de la o femeie la alta. Astfel, în vreme ce unele femei se menţin uscate pe tot parcursul zilei, altele sunt nevoite să utilizeze absorbantele zilnice pentru a se păstra curate. În aceste condiţii, cele din urmă îşi imaginează că duşurile vaginale le vor scăpa de calvarul unei secreţii vaginale mult prea abundente.

De asemenea, în unele cazuri se consideră că după un act sexual nu este suficient un simplu duş extern, fiind nevoie şi de o spălătură vaginală.

Alte situaţii în care o femeie recurge la irigaţii sunt: „curăţenia” după menstruaţie, ca metodă contraceptivă, pentru a reduce mirosurile neplăcute. Greşit!

Cum afectează irigaţiile vaginale sănătatea femeii

Specialiştii spun că duşul vaginal nu face decât să distrugă microorganismele sănătoase (lactobacili) ce vieţuiesc în interiorul vaginului, încurajând flora potenţial patogenă să se dezvolte peste măsură. Vaginul are propriul sistem de curăţare, el este chiar mai curat decât cavitatea bucală.

Dacă procesul de autocurăţare este perturbat prin spălături vaginale cu bicarbonat sau alte soluții în lipsa sfatului medicului, pH-ul vaginal îşi pierde aciditatea, numărul lactobacililor se reduce, iar vaginul devine vulnerabil în faţa infecţiilor.

Ce ne sfătuiesc medicii

 
Curăţarea organelor genitale externe este suficientă pentru o igienă perfectă. Spălăturile vaginale nu ar trebui practicate decât la sfatul medicului, ca metodă de tratament pentru anumite afecţiuni.

Printre cele mai frecvente infecţii care apar atunci când mediul vaginal este perturbat sunt cele cu Candida Albicans şi Gardnerella Vaginalis, însă nu este exclus nici riscul apariţiei bolii inflamatorii pelvine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”