Lipsa de fier poate influenţa starea generală de bine a femeilor

Lipsa de fier din organism poate atrage după sine numeroase probleme de sănătate.22% dintre femeile care au efectuat analize de sânge prin care a fost testat nivelul de fier din organism au primit diagnostic de anemie feriprivă şi 19% de carenţă de fier.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Lipsa de fier poate influenţa starea generală de bine a femeilor
Sursa foto: shutterstock

44% dintre femeile consideră că lipsa (carenţa) de fier are un impact negativ considerabil asupra stării generale de bine, pentru 28% dintre respondente carenţa de fier afectează semnificativ activitatea la locul de muncă, conform unui studiu de piaţă comandat de compania Vifor Pharma România.
Pentru 22% dintre acestea, carenţa de fier are un impact considerabil asupra vieţii de familie, 20% resimt asta la nivelul vieţii sociale, iar 18% cred că au de suferit relaţiile personale.

De asemenea, 22% dintre femeile care au efectuat analize de sânge prin care a fost testat nivelul de fier din organism au primit diagnostic de anemie feriprivă şi 19% de carenţă de fier.

Fierul: proprietăți

Fierul este folosit în majoritatea proceselor care fac posibilă funcţionarea corpului uman: de la creier la muşchi, până în ADN. Fierul este utilizat pentru transportul oxigenului în celulele roşii din sânge şi pentru depozitarea oxigenului în ţesuturile musculare.  De asemenea, este esenţial în producerea energiei de care are nevoie creierul zi de zi. O parte din energie este folosită în formarea de noi sinapse între celulele nervoase, pe lângă menţinerea în funcţiune a celor deja existente.

Referitor la înţelegerea rolului pe care-l joacă fierul în organism, peste jumătate dintre respondente consideră că rolul fierului este de a asigura funcţionarea optimă a sistemului imunitar.

De asemenea, femeile sunt de părere că fierul foloseşte la transportul oxigenului în celulele roşii; însă mai puţin de 1/3 dintre acestea cunosc faptul că fierul este implicat în procesele de creştere şi regenerare a celulelor, în producerea de energie, în dezvoltarea şi funcţionarea creierului şi funcţionarea optimă a muşchilor.

Citește și: Eşti mereu obosită? Lipsa de fier ar putea fi o explicaţie

„Rezultatele acestui studiu de piaţă ne arată nivelul de cunoştinţe al persoanelor intervievate cu privire la rolul fierului în organism şi care este înţelegerea lor cu privire la consecinţele carenţei de fier asupra bunei funcţionări a organismului.

Fierul este un element mineral vital dezvoltării sistemului nervos, care asigură organismului energia de care are nevoie zilnic şi un micronutrient esenţial pentru funcţia imunitară, metabolismul muscular şi funcţionarea creierului.

Chiar dacă o parte dintre participantele la studiu au arătat că înţeleg aceste lucruri şi au identificat corect cauzele carenţei de fier, nu toate femeile sunt la fel de informate şi de conştiente cu privire la această chestiune de sănătate. Este foarte important ca femeile să meargă periodic la medicul de familie atunci când simt că ceva nu este în regulă cu ele.

Fierul sprijină buna funcționare a corpului uman

De multe ori, în spatele unei stări generale mai proaste, a faptului că se simt obosite tot timpul sau nu au suficientă energie, stă o problemă de sănătate. Cu cât află mai din timp de problema respectivă, cu atât sunt şanse mai mari să o corecteze mai repede şi să-şi recapete starea de bine,” a declarat  Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, Vicepreşedinte a Societăţi Naţionale de Medicină a Familiei.

Mai mult de jumătate dintre femei consideră că lipsa de fier este determinată în principal de pierderile de sânge (56% dintre respondente) şi de un regim alimentar sărac în fier (52%). Mai puţin de 1/4 dintre femei consideră însă că necesarul crescut de fier din perioada de sarcină şi cea de creştere a copilului pot fi cauze ale carenţei de fier.

Faptul că lipsa de fier atrage după sine o capacitate de concentrare scăzută este cunoscut de un procent mai mic (22%, respectiv 15%) dintre femeile intervievate.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, carenţa de fier este cea mai răspândită deficienţa nutriţională din lume. Carenţa de fier şi anemia feriprivă reduc capacitatea de muncă a indivizilor şi a întregii populaţiii şi reprezentând obstacole în dezvoltarea naţională.

Chiar dacă nu sunt vizibile în multe ţări, consecinţele carenţei de fier şi anemiei feriprive sunt omniprezente şi se regăsesc în statisticile ratelor globale de deces, a hemoragiilor materne, a performanţelor şcolare reduse şi a productivităţii scăzute a muncii.

Consecinţele asupra sănătăţii sunt greu de detectat, însă sunt semnificative şi erodează constant, chiar dacă oamenii nu sunt conştienţi de acest lucru, potenţialul de dezvoltare al indivizilor, al societăţii şi al economiei naţionale.

Citește și: Cum îți dai seama că duci lipsă de fier. 20 de alimente bogate în acest mineral important pentru imunitate

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”