Legătura surprinzătoare dintre coronavirus şi ciclul menstrual

Dereglările menstruale survenite în perioada de pandemie pot fi puse pe seama stresului exagerat, susţin experţii.
  • Publicat:
Legătura surprinzătoare dintre coronavirus şi ciclul menstrual

Infecţia cu noul coronavirus nu se manifestă doar prin dureri de cap, de gât, tuse, febră sau diaree. Mai multe studii au arătat că anumite semne pe piele pot fi asociate bolii COVID-19, iar o cercetare recentă sugerează că menstruaţia ar putea fi, la rândul ei, influenţată de infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Dereglările menstruale survenite în perioada de pandemie pot fi puse pe seama stresului exagerat, susţin experţii. Stresul este deseori asociat cu insomnie, anxietate şi alte dezechilibre emoţionale, aspecte care pot perturba ciclul menstrual.

Stresul din timpul pandemiei ar putea să întârzie menstruaţia

Mai multe femei incluse în noul studiu au raportat că se confruntă cu ciclu menstrual neregulat în ultima perioadă, precum şi cu sângerări în afara menstruaţiei sau crampe abdominale puternice.

„Stresul declanşează activarea axei hipotalamus – glanda pituitară – glanda suprarenală (HPA), culminând cu producerea în exces de cortizol. Acesta, la rândul lui, împiedică producerea de hormoni reproductivi, ducând astfel la dezechilibre ale ovulaţiei, traduse în ciclu menstrual neregulat”, explică medicul ginecolog Sarah Toler.

Acest fenomen duce la întârzierea menstruaţiei sau chiar la absenţa acesteia (amenoree) pe o perioadă de săptămâni sau chiar luni, precum şi la dureri puternice la menstruaţie, sângerări puternice sau spotting între menstre.

Alte posibile cauze ale întârzierii menstruaţiei

Menstruaţia poate fi dereglată şi ca urmare a anumitor afecţiuni, mai mult sau mai puţin severe. Printre aceste se numără:

  • Sindromul ovarului polichistic
  • Tumorile ovariene care secretă în exces hormoni androgeni sau estrogeni 
  • Hiperprolactinemia (secreţia în exces a hormonului hipofizar numit prolactină)
  • Sindromul Cushing (secreţia în exces de cortizol şi hormoni androgeni suprarenalieni)
  • Exerciţiile fizice intense
  • Tulburările de comportament alimentar (anorexia nervoasă şi bulimia)
  • Insuficienţa ovariană prematură
  • Traumatismele craniene

În cazul dereglărilor de ciclu menstrual sau a absenţei menstruaţiei (amenoree), investigaţiile iniţiale cuprind testul de sarcină, analizele hormonale pentru hipofiză şi ovar, în faza foliculară şi luteală, testele tiroidiene şi ecografia utero-ovariană.

În funcţie de indiciile obţinute la examenul clinic pot fi solicitate investigaţii suplimentare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”